Maestrul Jean Constantin, la ceas aniversar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Maestrul Jean Constantin, la ceas aniversar

Cultură 20 August 2009 / 00:00 1365 accesări

Îndrăgitul actor constănţean Jean Constantin împlineşte, mîine, 81 de ani. Înzestrat cu un simţ al umorului ieşit din comun, Jean Constantin a păşit în viaţă, pentru a ne aduce... hazul, în urmă cu 81 de ani, la 21 august, la Techirghiol. Debutul artistic l-a avut pe scena Teatrului de Stat Fantasio, la secţia de estradă, unde, alături de regretatul Gelu Manolache, forma un cuplu extrem de popular.

Deşi, în luna iunie, fusese internat pentru probleme cardiace, fiind, ulterior, externat, cu o stare de sănătate bună, actorul aflat în convalescenţă a răspuns prezent unei inedite invitaţii. Pe 27 iunie, actorul a venit în Portul Tomis, de unde a plecat o velieră pe itinerarul corabiei din filmul „Toate pînzele sus”, pentru a sărbători 33 de ani de la lansarea celebrei pelicule. Despre acest fiu al Constanţei, fostul secretarul literar al Teatrului „Fantasio” de la acea vreme, Jean Badea, preciza, în monografia „Fantasio 40”: „A moştenit o zestre artistică ieşită din comun. Se pare că ursitoarele micuţului Cornel – cum era alintat în familie – i-au prezis o fulminantă carieră pe scenele de teatru şi din străinătate. Cei care l-au cunoscut în anii copilăriei şi ai adolescenţei mărturisesc că Jean era artist încă înainte de a apărera pe afişul teatrului din Constanţa. Simpla sa prezenţă respira cadenţele unui rîs sănătos, ale unui umor de sorginte populară, alimentat de spectacolul străzii şi al portului maritim, atît de colorat, divers şi spontan încît ar fi stîrnit invidie oricărui textier din anii care vor veni...”. Dăruit cu har pentru genul de estradă, Jean Constantin „a provocat seisme de haz nebun“, în rolul Tache Sîmbureanu din cea mai jucată comedie muzicală de la malul mării, „Săracu’ Gică, pusă în scenă de Ion Maximilian. Regizorii Mircea Mureşan şi Radu Beligan au avut de cîştigat - şi cu ei, toţii iubitorii artei dramatice -, cînd l-au distribuit în filmul „Toate pînzele sus“, unde a jucat rolul lui Ismail, respectiv în spectacolul Teatrului Naţional, „O scrisoare pierdută“, unde l-a interpretat pe Pristanda, iar Jean Constantin a dat dovadă, o dată în plus, de talentul său actoricesc. Rolul său, „Gică Hau-Hau“, din filmul de debut „Procesul alb“, în regia lui Iulian Mihu (1965), unde i-a avut ca parteneri pe Toma Caragiu şi Gheorghe Dinică, este greu de uitat de fanii săi, la fel ca şi rolurile cu registru comic, în pelicule de succes precum „BD la munte şi la mare“ „BD în alertă“ sau „Nea Mărin miliardar“.

Jean Constantin a dovedit tuturor că este un actor complet şi complex cînd regizorul Cătălin Mitulescu l-a distribuit, în 2006, în drama „Cum mi-am petrecut sfîrşitul lumii“, în rolul Unchiul Florică. „Roming“ de Jiri Vejdelek (2007) şi „Supravieţuitorul“ (2008), în regia lui Sergiu Nicolaescu, sînt alte filme recente în care poate fi urmărit inegalabilul Jean Constantin. Pentru meritele sale deosebite în slujba muzei Thalia, Consiliul Director al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România i-a acordat, în 2003, o clachetă de aur şi o medalie jubiliară „Magna cum Laudae“. De asemenea, UNITER i-a acordat premiul special pentru Teatru de Revistă, iar la ediţia 2008 a premiilor Gopo, Jean Constantin a primit trofeul reprezentînd faimosul omuleţ al cineastului Ion Popescu-Gopo. Secretarul literar al Teatrului de revistă „Fantasio“, de la acea vreme, Jean Badea, a scris, în 1998, biografia artistică „Omul care aduce... hazul“, dedicată marelui actor Jean Constantin.



12