Mărțișoare tradiționale la Muzeul de Artă Populară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mărțișoare tradiționale la Muzeul de Artă Populară

Cultură 27 Februarie 2015 / 00:00 944 accesări

„Cine poartă mărțișoare nu mai e pârlit de soare”, se zice în popor. Înțelepciunea țăranului român cuprinsă în această afirmație se probează perfect în aceste zile premergătoare lunii martie, când soarele începe „să prindă putere”. Cei care țin la tradiții și doresc să-și achiziționeze micul obiect cu valoare simbolică, însoțit de tradiționalul fir alb-roșu, sunt așteptați, zilele acestea, la Târgul de Mărțișoare, deschis în fața Muzeului de Artă Populară, de la ora 9.00 și până la lăsarea serii.

            Vremea frumoasă, cu soare și temperaturi de început de primăvară, a ținut cu artizanii de toate vârstele - de la elevi până la meșteri populari - prezenți, ieri, la deschiderea celei de-a XII-a ediții a Târgului de Mărțișoare, organizat anual de muzeul constănțean de etnografie.

            RECURS LA TRADIȚIE Modelate în lut, pictate, croșetate sau împletite, realizate din piele sau din pietre semiprețioase, cu fir argintat, mărțișoarele prezentate la Muzeul de Artă reprezintă un omagiu adus primăverii, între tradiție și modernitate.

            Format inițial din două fire textile în combinațiile alb-negru, alb-albastru și alb-roșu, simbolizând, conform legendelor populare, cele 365 de zile pe care Baba Dochia le împletește în drumul său cu oile la munte, mărțișorului i s-a adăugat, în timp, fie un bănuț, fie o cruciuliță sau iconiță.

Taguri articol


12