„Maraton” folcloric la Eforie, Mangalia şi Albeşti

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Maraton” folcloric la Eforie, Mangalia şi Albeşti

Cultură 18 Iunie 2009 / 00:00 1647 accesări

Cea de-a V-a ediţie a Festivalului de Folclor pentru Copii şi Tineret „Dobroge, Mîndră Grădină“ a debutat, ieri, cu parade ale portului popular, care au avut loc simultan la Mangalia, Eforie şi Albeşti, ceea ce constituie o premieră pentru această manifestare, avînd în vedere că, pînă acum, gazda manifestării era oraşul Eforie. De asemenea, începînd cu ediţia din acest an, manifestarea are caracter internaţional. Organizatorii sînt: Asociaţia pentru Cultură, Învăţămînt şi Turism din judeţul Constanţa (A.C.I.T.C.), în parteneriat cu Primăria Oraşului Eforie, Primăria Municipiului Mangalia, Primăria localităţii Albeşti, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Direcţia Judeţeană pentru Tineret Constanţa şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Festivalul. Festivalul reprezintă o adevărată desfăşurare de forţe, avînd în vedere numărul foarte mare de participanţi - peste 1200 de dansatori, ansambluri folclorice, solişti laureaţi şi solişti consacraţi, membri ai comisiilor de jurizare şi invitaţi speciali -, dar şi faptul că acţiunile festivalului se desfăşoară în trei locuri concomitent. O noutate pentru „Dobroge, Mîndră Grădină“ o constituie şi prezenţa a două noi secţiuni: secţiunea de coregrafie - pentru ansamblurile de cîntece şi dansuri populare, şi secţiunea de interpretare - pentru soliştii cu dizabilităţi.

Festivalul Internaţional de Folclor „Dobroge, Mîndră Grădină“ se desfăşoară, simultan, pînă pe 21 iunie, pe scenele din Mangalia - Portul Turistic, Eforie - zona Cazino şi Albeşti. La secţiunea de interpretare - solişti vocali şi instrumentişti fără dizabilităţi -, s-au înscris peste 90 de concurenţi, iar la secţiunea solişti vocali şi instrumentişti cu dizabilităţi, 40 de concurenţi din România (21 judeţe) şi din Republica Moldova, Belarus, Turcia, Serbia, Bulgaria şi Ungaria. Concurenţii sînt împărţiţi în trei mari echipe: „Dobroge“, „Mîndră“ şi \"Grădină“, care vor avea şi trei culori reprezentative: roşu, verde şi, respectiv, albastru.

„Este pentru prima dată cînd acest festival, ajuns la cea de-a V-a ediţie, are loc şi la Mangalia, ceea ce înseamnă că niciodată nu este prea tîrziu. Vă mulţumim că aţi ales Mangalia, municipiul nostru are multe de oferit, nu numai din punct de vedere turistic“, a spus primarul Mangaliei, Mihai Claudiu Tusac, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc ieri după-amiază, la Centrul Cultural Euxin din Mangalia. „Nu trebuie să ne uităm tradiţiile şi mai ales folclorul, care este deosebit şi care ne face, întotdeauna, să ne simţim români împliniţi, în momentul în care ascultăm şi dansăm pe muzică populară şi gîndim româneşte. Avem plăcerea să avem în festival propriul ansamblu, Rapsodia Dobrogei, de care sîntem mîndri. Cîştigul cel mai mare ar fi al turiştilor şi al localnicilor“, a adăugat edilul Mangaliei, care le-a urat succes tuturor participanţilor. „Poate că acest festival se va extinde, anii următori, în toată Dobrogea“, şi-a exprimat dorinţa primarul Mangaliei, Mihai Claudiu Tusac, cunoscut pentru sprijinul pe care îl acordă manifestărilor culturale.

„Pentru prima dată, o comună din judeţul Constanţa, Albeşti, este promotor şi finanţator al Festivalului „Dobroge, Mîndră Grădină“, a precizat directorul festivalului, Ovidiu Roşca. „Mă bucur că aţi ales să organizaţi, şi la Albeşti, acest eveniment. E prima oară cînd organizăm un festival de o aşa anvergură şi am pus mult suflet, pentru a ne putea ridica la înălţimea partenerilor noştri“, a spus, ieri, primarul localităţii Albeşti, Gheorghe Moldovan.

La conferinţa de presă care a avut loc la Centrul Cultural Euxin din Mangalia a luat parte şi reprezentantul Comisariatului pentru Societatea Civilă, George Iordănescu, care a precizat că soliştii cu dizabilităţi înscrişi în concurs sînt din Constanţa, Techirghiol, Pecineaga şi Iaşi. „Alături de dvs., o să fim mîndri de această Dobroge, mîndră grădină“, a spus George Iordănescu. În ceea ce priveşte participarea ansamblurilor străine, reprezentanţii acestora speră să vină ca oaspeţi şi să plece ca prieteni, pentru a se reîntoarce cu plăcere la următoarele ediţii.

Concursuri, parade ale portului popular şi spectacole de folclor, la Festivalul Internaţional „Dobroge, Mîndră Grădină“

La Eforie, festivalul a început la ora 17.00, printr-o paradă a costumelor populare, la care au participat şase ansambluri folclorice. Acestea s-au deplasat pînă la sediul Primăriei Oraşului Eforie, unde au fost întîmpinate de primarul Ion Ovidiu Brăiloiu. Coloana a fost condusă de ansamblul „Nufărul\" din Cahul, Republica Moldova. Basarabenii au fost urmaţi de conaţionalii noştri, care i-au încîntat pe locuitorii şi turiştii din staţiunea Eforie Sud cu muzică autentică românească. Ansamblurile „Vişeul\" de la Vişeul de Sus, „Româncuţa\" de la Cumpăna sau „Bihorul\", împreună cu „Tîrnovo Ti\" din Bulgaria au stîrnit curiozitatea trecătorilor prin dansurile şi cîntecele lor. Ajunse în faţa Primăriei, grupurile au încins hore şi au fost apreciate de primarul Ion Ovidiu Brăiloiu, care s-a arătat mulţumit de contribuţia la o astfel de manifestare culturală şi a fost felicitat, la rîndul său, de locuitorii oraşului Eforie.

Vizibil plăcut impresionat de manifestare, Brăiloiu a menţionat că este mîndru de amploarea de anul acesta a festivalului şi de mîna de ajutor pe care a putut să o ofere tinerelor talente care încă mai simt româneşte. „Efortul pentru susţinerea festivalului este enorm, însă mă bucur că m-am putut alătura şi celorlalţi organizatori şi că putem fi alături de aceşti copii”, a mai declarat Ion Ovidiu Brăiloiu. Acesta a mai adăugat că Eforie a „înviat\" datorită acestei manifestări culturale.

Deschiderea oficială a festivalului a avut loc la ora 20.00, atît la Eforie, cît şi la Mangalia şi Albeşti, unde ansamblurile participante aveau programate spectacole folclorice. Festivalul Internaţional de Folclor „Dobroge, Mîndră Grădină\" de la Eforie va continua şi în zilele următoare, pînă la data de 21 iunie. Astăzi, de la ora 17.30, pe cele trei scene, va avea loc prima parte a concursurilor de interpretare pentru solişti şi instrumentişti cu dizabilităţi, apoi, de la 20.30, se va da startul unui spectacol susţinut de solişti consacraţi ai muzicii populare şi solişti laureaţi la festivaluri de folclor. Aceştia provin atît din România, cît şi din Republica Moldova, Turcia sau Serbia.

Pentru următoarele zile, participanţii au un program încărcat. Mîine, la Eforie, se va desfăşura concursul ansamblurilor de cîntece şi dansuri populare, la secţiunea coregrafie, apoi, sîmbătă, va avea loc Gala Laureaţilor. Spectacolele vor avea loc în fiecare seară a festivalului, mai puţin în ultima zi, cînd va avea loc schimbul de impresii şi închiderea festivalului. Ediţia 2009 a evenimentului se va încheia la Eforie Sud.

Mirela STÎNGĂ, Marius Florian VASILE



12