Momente lirice de excepţie, la finalul stagiunii muzicale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Momente lirice de excepţie, la finalul stagiunii muzicale

Cultură 26 Iunie 2009 / 00:00 1011 accesări

Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” a încheiat, miercuri seară, la Muzeul de Artă, sezonul muzical-coregrafic 2008 - 2009. Ultimul spectacol oferit melomanilor constănţeni a fost un recital de excepţie, susţinut de soprana Roxana Niţe, acompaniată la pian de Andreea Bratu. Invitaţi în spectacol au fost Gheorghiţă Tănase (violoncel) şi Marcel Dăşanu (clarinet), pentru lucrarea „Poeme de l\'amour et de la mer” de Ernest Chausson.

Programul serii a avut trei stiluri diferite: muzică românească - lieduri din creaţia compozitorului Paul Constantinescu, rusească - şase lieduri de Serghei Rachmaninov şi franceză - lucrarea „Poeme de l\'amour et de la mer” de Ernest Chausson. Publicul a fost plăcut surprins să asculte această creaţie a lui Ernest Chausson, în primă audiţie, atît la Constanţa, cît şi în ţară, întrucît lucrarea nu a fost prezentată niciodată integral. Evoluţia sopranei Roxana-Mihaela Niţe a trezit admiraţia tuturor celor prezenţi, aceasta fermecînd audienţa cu vocea sa deosebită şi cu prezenţa încîntătoare. Artista a dovedit mult tact în alegerea repertoriului, pe baza căruia şi-a pus în valoare glasul, abordînd cu acurateţe şi corectitudine cele trei stiluri diferite de cînt. De la muzica românească, la cea rusească şi apoi, la cea franceză, subtilităţile vocale şi interpretative au prezentat auditoriului un artist complet, deşi foarte tînăr şi mereu dispus să pătrundă în tainele ascunse ale muzicii. „Am avut plăcerea de a interpreta muzica de cameră alături de pianista Andreea Bratu, violoncelistul Gheorghiţă Tănase şi clarinetistul Marcel Dăşanu şi mă bucur că am făcut cunoştinţă publicului constănţean cu creaţia pentru voce a lui Ernest Chausson. Printre cei prezenţi în sală s-au aflat numeroşi iubitori ai muzicii de cameră şi cunoscători, care au avut, la final, numai cuvinte de laudă, ceea ce nu poate decît să mă bucure. Sper ca în lunile următoare să aduc din nou, în atenţia publicului constănţean, o serie de lucrări în prima audiţie. Există, deja, cîteva idei pentru următoarele recitaluri\", a spus, la final, Roxana-Mihaela Niţe.

Soprana este absolventă a Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii „Ovidius” - clasa prof. univ. dr. Florenţa Marinescu, iar în prezent, este preparator universitar doctorand în cadrul aceleiaşi facultăţi. De numele interpretei se leagă susţinerea a numeroase concerte şi recitaluri de arii sau lieduri în ţară, dar şi în străinătate - Scoţia, Olanda, Germania. Aceasta a participat la mai multe concursuri naţionale, cîştigînd premii şi menţiuni. De asemenea, Roxana Niţe este cunoscută publicului pentru rolurile din spectacole care au fost prezentate pe scena Teatrului Tineretului din Piatra-Neamţ - Adina -„Elixirul dragostei”, G.Donizetti, Dorabella din „Cosi fan tutte”, W. A. Mozart - Teatrul Elpis din Constanţa, Rosalinda din opereta „Liliacul”, Johann Strauss - Teatrul Elpis Constanţa, Donna Elvira din opera „Don Giovanni”, W. A. Mozart, Contesa Almaviva - „Nunta lui Figaro”, W. A .Mozart - Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”. Din repertoriul sopranei fac parte şi rolurile: Donna Anna - „Don Giovanni” - W. A. Mozart, Fiordiligi - „Cosi fan tutte”, W. A. Mozart, Contesa - „Nunta lui Figaro”, W. A. Mozart, Micaela - „Carmen”, G..Bizet, Mimi - „Boema”, G. Puccini, Norma - „Norma”, V. Bellini, Amina - „La Sonnambula”, V. Bellini, Violeta - „La Traviata”, G.Verdi sau Gilda - „Rigoletto”, G. Verdi.

Roxana Niţe este şi doctorand la Universitatea de Muzică Bucureşti, unde se perfecţionează sub îndrumarea unor personalităţi ale muzicii clasice româneşti: Bianca Manoleanu, Ionel Voineag, Liliana Rădulescu.



12