Monarhiile din Golful Persic, mobilizate împotriva Statului Islamic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Monarhiile din Golful Persic, mobilizate împotriva Statului Islamic

Externe 19 Februarie 2015 / 00:00 698 accesări

LIBIA, CĂLCÂIUL LUI AHILE SI, care şi-a consolidat controlul asupra unor oraşe din nordul Libiei, face paradă cu succesele sale, însă adevărul este și că pierderile pe care le suferă sunt importante. Ieri, combatanți SI au organizat o paradă cu 40 de maşini aparţinând poliţiei libaneze, cu această ocazie cerându-le locuitorilor din Benghazi să jure credinţă conducătorului Abu Bakr al-Baghdadi. În înregistrarea video, despre care publicația ”Daily Mail” susţine că a fost postată de aripa libiană a grupării extremiste sunnite, Ansar al-Sharia, se poate vedea cum mai multe maşini Toyota Land Cruiser, cu însemnele şi steagurile SI, se plimbă coordonat pe străzile oraşului Benghazi. Parada pare să fie aclamată de numeroşi bărbaţi, femei, dar şi copii. Ansar al-Sharia a declarat oraşul Benghazi ca fiind ”emirat islamic” în iunie 2014, iar trei luni mai târziu a jurat credinţă SI. Aripa libiană a SI a fost considerată responsabilă de uciderea ambasadorului SUA, Christopher Stephens, în atacul de la Benghazi din 2012. Din august 2014, Ansar al-Sharia deține controlul asupra unor oraşe din nordul Libiei, porturi la Marea Mediterană, precum Sirte, Nofalya, Derna şi Benghazi, Abu Bakr al-Baghdadi numindu-l lider în zonă pe Ali Al-Qarqaa.

            Aceste succese din Libia contrastează puternic cu ceea ce se întâmplă la granița dintre Siria și Irak, unde coaliția internațională a efectuat nu mai puțin de 16 raiduri aeriene în ultimele 24 de ore. Raidurile par să fi fost coordonate cu mișcările milițiilor kurde peshmerga, care au reușit să reia controlul asupra regiunii Irbil, după ce combatanții SI au încercat să le străpungă linia defensivă pentru a cuceri orașul Mosul. Pe unde trec combatanții SI rămân urme ale decimării și torturării populației civile. Ambasadorul irakian la ONU a cerut ieri Consiliului de Securitate al organizaţiei să verifice acuzaţiile potrivit cărora gruparea prelevează organe umane pentru a-şi finanţa operaţiunile. Ambasadorul Mohamed Alhakim le-a spus reporterilor că în ultimele săptămâni au fost descoperite cadavre cu incizii chirurgicale, fără rinichi sau alte organe, aruncate în gropi comune.

SCHIMBARE DE IDEOLOGIE Pentru a învinge SI este nevoie de cooperare și negocieri diplomatice fără precendent între două mari puteri ale Orientului Mijlociu, deseori rivale, Arabia Saudită și Qatar. Rivalitatea se referă la diversele curente de interpretare a Coranului. Un prim pas pare să fi fost făcut, iar marți a avut loc o întrevedere crucială între regele Salman al Arabiei Saudite, șeicul Tamim bin Hamad al-Thani din Qatar, prințul moștenitor al dinastiei din Emiratele Arabe Unite, Mohamed bin Zayed al-Nahyan, și șeicul din Sabah al-Ahmad al-Sabah din Kuweit. Această întrevedere a fost menită să întărească legăturile între cele mai bogate state din Orientul Mijlociu, de unde pleacă cele mai importante surse de finanțare ale unor grupări religioase și militare. În plus, se dorește reconcilierea între Egipt și Qatar, care, după înlăturarea mișcării Fraților Musulmani de la putere la Cairo, au rupt relațiile diplomatice. Regimul președintelui al-Sisi este sprijinit de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Kuweit, care au ajutat până acum cu peste zece miliarde de euro Egiptul. Cum se prefigurează și un război cu țara vecină Libia, din cauza grupării SI, este importantă o poziție comună a monarhiilor din Goful Persic. Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatarul, Bahreinul și Kuweitul sunt, de altfel, parte a coaliției internaționale conduse de SUA împotriva SI.

            Libia este extrem de importantă datorită resurselor petroliere pe care le deține, privite ca o sursă de finanțare pentru gruparea SI, dacă infrastructura sa ajunge pe mâna teroriștilor. SI nu și-a ascuns planul de a invada Europa prin Libia, printre imigranți fiind posibilă infiltrarea combatanților săi. Totodată, Libia deschide drumul către Tunisia, o altă țară care a suferit o schimbare de regim după Primăvara Arabă. În Tunisia, filosofia Fraților Musulmani este urmată de partidul Enhadda, care totuși a fost înlăturat de la putere, așa cum s-a întâmplat în Egipt. Însă planează în continuare insecuritatea, iar ieri, grupuri de militanți islamiști înarmați au luat cu asalt un post de control din regiunea Kasserine. Se pare că acești militanți reprezintă gruparea al-Qaida, încercând să se infiltreze în Tunisia din Algeria vecină, de ani buni victimă a insurgenței armate a islamiștilor. Instabilitatea din nordul Africii afectează în primul rând Franța, ca fostă putere care a deținut colonii în regiune. Franța monitorizează câteva sute de persoane pe teritoriul său, suspectate de apartenență la grupări precum al-Qaida sau Stat Islamic.



12