Murfatlar SA și alte 8 societăți, acuzate de evaziune fiscală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Murfatlar SA și alte 8 societăți, acuzate de evaziune fiscală

11 Noiembrie 2016 / 18:32 730 accesări

Procurorii au extins acuzațiile la 41 de persoane și nouă firme în cazul de evaziune fiscală privind compania de vinuri Murfatlar, al cărui acționar, George Ivănescu, a fost arestat alături de alte șase perosane, prejudiciul ridicându-se la aproape 600 de milioane de lei.

În cauză au fost puse sub acuzare 41 de persoane fizice, între care oameni de afaceri și funcționari din cadrul Ministerului Finanțelor Publice și ANAF, pentru infracțiuni de abuz în serviciu și evaziune fiscală și conexe infracțiunilor de evaziune fiscală.

Totodată, au fost puse sub acuzare nouă firme pentru infracțiuni de evaziune fiscală și infracțiuni conexe infracținuilor de evaziune fiscală.

Astfel, sunt cercetate companiile S.C. Murfatlar România S.A., S.C. Euroavipo S.A., S.C. Bartenders Distilleries S.R.L., S.C. Visteria Industries S.R.L., S.C. Oana Management S.R.L., S.C. Compania de Supraveghere IC S.R.L., S.C. General Gas Management S.R.L., S.C. Dante’s Management S.R.L. și S.C. Hecta Viticol S.R.L.

"În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă că, în perioada 2010-2014, societățile S.C. MURFATLAR ROMÂNIA SA, S.C. EUROAVIPO S.A și S.C. BARTENDERS DISTILLERIES S.R.L cu activitate de producere și comercializare a băuturilor alcoolice, cu ajutorul celorlalte firme sus menționate, toate societăți deținute, administrate sau controlate în fapt de inculpații Ivănescu George, Bucura Cătălin, Zlotea Gheorghe, Cîrciumaru Constantin, precum și de inculpații Popescu Gheorghe Cosmin, Vasilescu Cătălin Florian și Săvoiu SorinVasile, au produs un prejudiciu total de 597.218.168,76 lei (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligațiilor fiscale. Activitatea infracțională s-a desfășurat în condițiile în care anumi ți funcționari publici din cadrul autorităților fiscale și vamale competente fie nu au îndeplinit actele la care erau obligați prin atribuțiile de serviciu, fie au îndeplinit asemenea acte în mod defectuos", transmite DNA printr-un comunicat de presă.

Potrivit procurorilor, cauzele producerii acestui prejudiciu sunt autorizarea, cu încălcarea dispozițiilor legale, a trei antrepozite fiscale de producție alcool și băuturi alcoolice deținute de societăți, sustragerea de la plata TVA, a accizelor și a altor obligații fiscale prin înregistrarea unor operațiuni fictive și îngăduința funcționarilor publici care nu au îndeplinit actele la care erau obligați și nu au dispus măsurile prevăzute de lege pentru a opri activitatea antrepozitelor.

George Ivănescu, Cătălin Bucura, Zlotea Ghorghe, Cătălin Vasilescu, Gheorghe Popescu, Sorin Săvoiu şi Constantin Cârciumaru au fost arestaţi preventiv, la data de 18 octombrie 2016, pentru 30 de zile în urma deciziei magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti. Alte trei persoane au fost arestate la domiciliu.12