„Numărul de adepți ai Jihadului a scăzut literalmente“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Numărul de adepți ai Jihadului a scăzut literalmente“

Externe 11 Mai 2016 / 19:01 341 accesări

Coordonatorul european pentru lupta împotriva terorismului, Gilles de Kerchove, a declarat pentru France Info că ”numărul de adepți ai Jihadului a scăzut literalmente”. Acesta nu a oferit date precise, însă a afirmat că ”Europa a realizat progrese enorme în încercarea de a-i descuraja și chiar a-i aresta pe adepții Jihadului”. În plus, Gilles de Kerchove a subliniat că Turcia a dat dovadă de o vigilență mai mare decât înainte. Acesta s-a declarat mulțumit, de asemenea, de crearea unui Centru European Antiterorism, în luna ianuarie, la Haga. Gilles de Kerchove a mai precizat că există o echipă în sprijinul anchetei de la Paris și al celei de la Bruxelles, care încearcă să examineze dacă există cumva și alte celule pe continent care sunt pregătite să atace.

Într-adevăr, Turcia a eliminat aproximativ 3.000 de combatanți ai organizației teroriste Stat Islamic (SI) în Siria și Irak, a declarat președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, adăugând că nicio altă țară nu luptă la fel de bine împotriva amenințării teroriste. Inițial, Turcia a afișat reticență în a lupta alături de coaliția internațională condusă de SUA împotriva Statului Islamic în Siria și Irak. Administrația de la Ankara a fost acuzată că nu i-a împiedicat pe adepții Jihadului să traverseze frontiera statului pentru a se alătura rețelei instalate în cele două țări. Turcia a declarat, între timp, că are nevoie de ajutor din partea partenerilor săi occidentali pentru a lupta împotriva SI, în special în apropiere de frontiera cu Siria, unde asupra orașului Kilis au fost lansate mai multe tiruri de rachetă.

RECORD DE STRĂMUTĂRI

Numărul persoanelor strămutate intern din cauza conflictelor a crescut, anul trecut, la 40,8 milioane, se arată într-un raport publicat miercuri. ”Aceasta este cea mai mare cifră înregistrată vreodată și reprezintă dublul numărului de refugiați din întreaga lume”, a declarat Jan Egeland, șeful Consiliului Norvegian pentru Refugiați, co-autor al raportului împreună cu Centrul de Monitorizare a Strămutărilor Interne (IDMC) de la Geneva. Deplasările interne s-au intensificat după Primăvara Arabă din 2010 și apariția organizației teroriste SI, astfel că în Yemen, Siria și Irak se află peste jumătate din totalul persoanelor strămutate. În afara Orientului Mijlociu, alte state cu un număr mare de persoane strămutate intern sunt Afganistan, Republica Centrafricană, Columbia, Congo, Nigeria, Sudanul de Sud și Ucraina. Potrivit raportului, în anul 2015, din cauza catastrofelor naturale au fost forțate să-și părăsească propriile case 19,2 milioane de persoane, cele mai multe în India, China și Nepal. În total, conflictele și dezastrele naturale au dus la strămutarea internă a 27,8 milioane de noi persoane în 2015.

Taguri articol


12