Nutriţioniştii spun că taxa pe fast food ar putea fi benefică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Nutriţioniştii spun că taxa pe fast food ar putea fi benefică

Sănătate 09 Ianuarie 2010 / 00:00 616 accesări

Preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, dr. Nicolae Hâncu, consideră că o taxă pe fast food va fi benefică dacă va avea ca efect reducerea consumului acestui tip de alimente dăunătoare sănătăţii, care provoacă diverse boli, inclusiv cancer. Hâncu a declarat că, potrivit unui studiu realizat de un grup de cercetători de la Institutul American pentru Cercetarea Cancerului şi de la Fundaţia Internaţională de Cercetare în Domeniul Cancerului, alimentele cu densitate calorică mare, din care fac parte şi cele de tip fast-food, favorizează apariţia cancerului, a diabetului şi a obezităţii. “Dacă prin introducerea acestei taxe se reduce consumul alimentelor de tip fast food, noi, nutriţioniştii, vom fi încântaţi, pentru că vom realiza unul dintre cele mai importante obiective, şi anume scăderea consumului acestor alimente care produc obezitate, diabet, boli cardio-vasculare şi cancer. Dacă se reduce consumul, taxa va fi benefică. Alimentele cu densitate calorică mare sunt cele care favorizează apariţia cancerului. Printre acestea sunt cele de tip fast food, alimente care, la 100 de grame, au mai mult de 225 de kilocalorii şi care se consumă odată în cantitate mare”, a afirmat Hâncu. Acesta a precizat că, de exemplu, hamburgerul, care cântăreşte 91 de grame, are 266 de kilocalorii. “Legătura dintre alimentaţia de tip fast food cu obezitatea e clar dovedită, la fel ca şi cea dintre obezitate şi cancer şi ca legătura dintre obezitate şi diabet”, a spus specialistul. Potrivit acestuia, dacă această taxă pe fast food va fi introdusă, banii încasaţi ar trebui redistribuiţi spre programele de educaţie nutriţională din România. Hâncu a subliniat că s-ar bucura dacă ar apărea, în perioada următoare, mesaje avertizatoare de tipul “Pentru sănătatea dvs. reduceţi consumul de alimente de tip fast food”. “Avem de ales între a lăsa comerciantul de fast food să trăiască şi a muri noi de diverse boli, până la cancer, produse de această alimentaţie”, a menţionat Nicolae Hâncu. Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a anunţat, marţi, că intenţionează să introducă o nouă taxă, după cea de viciu, şi anume taxa pe fast food, pentru susţinerea programelor naţionale de sănătate.



12