Pacienții români au acces la celulele stem donate de voluntari străini!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pacienții români au acces la celulele stem donate de voluntari străini!

Sănătate 11 Mai 2016 / 18:31 477 accesări

Vești bune pentru pacienții din România! Instituțiile specializate din domeniul donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice vor avea acces la bazele de date ale instituțiilor similare internaționale, astfel încât identificarea donatorilor compatibili cu pacienți din România să se poată face și din baze de date externe.

CE SUNT? Celulele stem sunt considerate componentele de bază ale vieţii, ele stând la baza formării oricărui tip de celulă din organism. Totodată, celulele stem hematopoietice sunt capabile să se transforme în orice tip de celulă adultă (funcţională) a sângelui şi a sistemului imunitar. Ele se găsesc în măduva osoasă și se pot recolta şi la naştere din sângele cordonului ombilical. Datorită structurii lor primare, ajută la regenerarea celulară, fapt care conduce la tratarea mai multor afecțiuni precum leucemia sau a altor cancere ale sângelui, boli autoimune sau boli metabolice ereditare, potrivit explicațiilor specialiștilor.

PLĂȚI Executivul a aprobat miercuri, 11 mai, plata cotizațiilor și taxelor aferente anului 2016 pentru interconectarea instituțiilor specializate din România cu instituții similare internaționale în domeniul donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice, în valoare totală de 7.547 euro. Suma alocată se asigură de la bugetul de stat, în cadrul bugetului aprobat Ministerului Sănătății, informează Guvernul, într-un comunicat. Tot în documentul citat se arată că atât cotizațiile, cât și taxele pentru anul în curs sunt: cotizația de membru al Asociației Mondiale a Donatorilor de Măduvă (AMDM) - 1.500 euro, cotizația de membru al organizației Donatori de Măduvă Osoasă de Pretutindeni (DMOP) - 2.897 euro, cotizația de membru al Grupului European pentru Sânge și Transplant de Măduvă (GESTM) - 900 euro şi taxa pentru acreditarea de către Federația Europeană de Imunogenetică a laboratoarelor de imunogenetică și histocompatibilitate - câte 750 de euro pentru fiecare din cele 3 laboratoare acreditate. ”Plata lor se face de către Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, conform HG 760/2009 privind înființarea registrului. Acreditarea de către Federația Europeană de Imunogenetică (FEI) a laboratoarelor HLA (human leukocyte antigen) care îndeplinesc standardele europene se face pentru o perioadă de un an și numai după plata cotizațiilor și a taxei de acreditare”, potrivit comunicatului. Mai multe detalii despre registrul de celule stem din România puteți afla accesând www.registru-celule-stem.ro.

Taguri articol


12