Parisul... respiră?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Parisul... respiră?

Externe 09 Decembrie 2016 / 17:50 507 accesări

Parisul va ieși la sfârșitul acestei săptămâni din episodul de poluare intensă legat de emisiile de particule ce afectează capitala Franței de zece zile, conform agenției de supraveghere a calității aerului Airparif, transmite AFP. "Emisiile de particule scad de obicei la sfârșitul săptămânii, odată cu traficul, iar vântul va dispersa o parte din poluare", conform unui reprezentant al Airparif, citat de AFP. "Trebuie însă să rămânem vigilenți pentru săptămâna viitoare", în funcție de evoluția fenomenelor meteorologice, a adăugat responsabilul. Vântul urmează să disperseze, începând de sâmbătă, o parte importantă a surplusului de particule poluante din aer. Conform experților, nivelul de poluare va rămâne în acest weekend între 30 și 50 micrograme pe metru cub, un nivel relativ redus, în condițiile în care, conform legilor franceze, populația trebuie anunțată de la valori de 50 micrograme pe metru cub (ľg/m3), iar starea de alertă se dă de la valoarea de 80 ľg/m3.

Parisul și regiunea înconjurătoare se confruntă de mai bine de o săptămână cu un nivel crescut al poluării în timpul sezonului de iarnă - cel mai intens și cel mai lung episod de poluare din ultimii zece ani. Acest vârf de poluare este legat de creșterea emisiilor de particule, provocată în principal de încălzirea pe lemne și de traficul rutier, alături de extinderea condițiilor meteo favorabile menținerii acestora în apropierea solului (vântul slab și contrastul de temperatură). La 1 decembrie a fost înregistrat recordul de poluare, cu concentrații maxime de 146 ľg/m3. Pentru a patra oară în douăzeci de ani, autoritățile franceze au impus sistemul de circulație alternativ la Paris și în suburbiile sale pentru a încerca să lupte împotriva poluării. Marți au putut circula autovehiculele cu numere de înmatriculare pare, iar miercuri cele cu numere impare. Valul de poluare a afectat de asemenea Lyonul (centru), precum și regiunile învecinate Chambery și Annecy.

Particulele fine sunt în mod special nocive pentru sănătate. Acestea pot genera cancer, astm, alergii, maladii respiratorii sau cardiovasculare. Dioxidul de azot (NO2), care este eliberat în atmosferă de motoarele diesel, favorizează, la rândul său, astmul, sau afecțiunile pulmonare la copii. Conform OMS, poluarea aerului este responsabilă de 42.000 de decese premature în Franța, în fiecare an, și, respectiv, de 400.000 de decese la nivelul UE.

Taguri articol
ParisPoluareEmisiiGazeParticule


12