Păstrarea judecătorilor din sistemul comunist îngreunează reforma

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Păstrarea judecătorilor din sistemul comunist îngreunează reforma

Justiție 16 Mai 2008 / 00:00 549 accesări

Reforma sistemului judiciar este foarte dificilă când se păstrează judecătorii din era comunistă, a căror viziune asupra statului de drept este complet diferită faţă de cea occidentală, iar UE a subestimat această problemă înainte de aderarea ţărilor estice, a declarat, pentru agenţia NewsIn, un fost magistrat german care a participat, ieri, la o conferinţă organizată de New Europe College pe tema statului de drept. “Aş prefera ca după schimbarea unui sistem să nu mai existe personaje din vechiul sistem în instanţele superioare. Dar de vreme ce aveţi deja aceste personaje, nu pot spune decît că e dificil. Sper că aveţi însă multe persoane cu un caracter puternic şi un intelect bun, care să găsească soluţii la această situaţie”, a declarat profesorul Dieter Grimm, fost judecător la Curtea Constituţională din Germania. “Îmi pot imagina că cei care au fost educaţi şi au obţinut experienţa profesională în sistemul comunist îşi dau seama că vechiul sistem nu a fost unul bun şi încearcă să se adapteze, dar nu este simplu”, a spus Grimm.

Întrebat dacă Uniunea Europeană nu ar fi trebuit să insiste mai mult înaintea aderării statelor est-europene pe reforma sistemului judiciar şi evaluarea judecătorilor, Grimm a răspuns că, \"acest lucru a fost complet subestimat. Iar cei aflaţi în poziţii importante nu şi-au dat seama care sînt adevăratele probleme ale tranziţiei - că acestea nu rezidă în textele de lege, în instituţii, ci în atitudinea faţă de lege. Este o problemă de mentalitate, nu doar una de reformă. Dacă s-ar fi ştiut, cred că s-ar fi ales o altă cale - nu doar să se exporte legislaţia occidentală, ci şi ideea de cum funcţionează un sistem judiciar, dacă este devotat statului de drept. Acum, măsurile vin foarte tîrziu\".

Comparînd experienţa Germaniei de Est cu celelalte state ex-comuniste, Grimm a remarcat că fosta Republică Democrată Germană (RDG) a putut beneficia de expertiza şi personalul \"importat\" din Germania de Vest. “Germania de Est a fost diferită faţă de toate celelalte state est-europene pentru că era de fapt o ţară divizată. După reunificare, s-a introdus legislaţia din Germania de Vest, iar judecătorii din RDG puteau depune cerere pentru continuarea activităţii, dar trebuia să fie evaluaţi. Iar evaluarea era dublă - în primul rînd se verifica gradul de implicare în fostul sistem; dacă fuseseră implicaţi foarte puternic, atunci nu aveau nici o şansă. În al doilea rînd, se verifica în ce măsură erau capabili să se adapteze într-o perioadă rezonabilă de timp unui sistem legal complet nou. Cam jumătate din judecătorii din RDG au continuat, dar la început îi secondau pe colegii din RFG. A fost o a doua formare profesională, într-un fel, pentru că mulţi judecători din Vest au venit în RDG pentru a-i integra în sistem pe colegii estici. Acum, perioada de tranziţie s-a încheiat iar măsurile de precauţie nu mai sînt necesare\", a conchis Grimm.



12