Platformă petrolieră românească, ţinta tunurilor iraniene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Platformă petrolieră românească, ţinta tunurilor iraniene

Eveniment 23 August 2006 / 00:00 8519 accesări

19 marinari petrolişti români, dintre care 3 constănţeni, aflaţi la bordul platformei „Orizont”, în Golful Persic, au fost atacaţi şi sechestraţi, ieri dimineaţă, de militarii iranieni, într-o acţiune fără precedent în istoria României. După şase ore de aşteptare, proprietara platformei, firma Grup Servicii Petroliere a reuşit să comunice cu şeful platformei, constănţeanul Viorel Petcu, care a spus că niciun membru al echipajului nu a fost bruscat. Reprezentanţii firmei Oriental Oil Company din Dubai, firma cu care GSP se află într-un litigiu comercial, spun că nu au intenţionat decît să împiedice firma GSP să retragă şi ce-a de a doua platformă din apele iraniene, înainte de anunţarea rezultatului procesului de arbitraj. Acţiunea forţelor militare iraniene care s-au implicat pentru rezolvarea unui litigiu comercial a fost catalogată de autorităţile române drept un „nonsens”. Avînd în vedere situaţia marinarilor români, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a calificat atacul de ieri ca fiind un act de ostilitate armată împotriva cetăţenilor şi teritoriului României şi consideră oportună convocarea de urgenţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Pe de altă parte, senatorul liberal Teodor Meleşcanu apreciază incidentul ca fiind unul generat de o dispută comercială, nu de una cu caracter politic sau militar.

Atac al forţelor militare iraniene

Platforma de foraj maritim “Orizont”, aflată în Golful Persic, aparţinînd companiei Grup Servicii Petroliere (GSP), a fost atacată de forţe militare iraniene, iar marinarii aflaţi la bord au fost sechestraţi. “Orizont” este deservită de 26 de persoane şi se afla în apele teritoriale iraniene din octombrie, anul trecut, cînd GSP a semnat un contract de închiriere cu firma iraniană Oriental Oil, cu sediul în Dubai. Din informaţiile furnizate de conducerea GSP, dintre cele 26 de persoane aflate la bordul platformei 19 sînt români şi şapte sînt indieni. De asemenea, şeful de platformă, Viorel Petcu, şi alţi trei marinari petrolişti: Mircea Petre - intendent, Dumitru Cocoş - electrician şi Ion Brobonea - mecanic sînt constănţeni. Potrivit unuia dintre directorii GSP, Valeriu Irimioiu, ultima legătură telefonică cu şeful de platformă a fost posibilă la ora 10.10, ora României. "La prima legătură telefonică de azi (n.r. ieri), de la ora 7.00, ora României, Viorel Petcu mi-a spus că în zona în care este platforma erau şi două nave civile şi una militară iraniană, iar cu o seară înainte platforma era survolată de un elicopter. La ora 9.15 mi s-a comunicat că militarii iranieni au deschis focul împotriva platformei Orizont, iar la 9.45, că trupele au urcat la bordul acesteia", a declarat Valeriu Irimioiu. La puţin timp, conducerea GSP a mai primit un mesaj prin care li se transmitea că toţi marinarii erau sechestraţi în clubul de pe platformă şi că niciunul nu era rănit. Irimioiu a explicat că, în momentul atacului, “Orizont” era poziţionată la un jeket de producţie şi aştepta să fie mutată din zona respectivă, aşa cum se procedase şi cu platforma “Fortuna”, în urmă cu două săptămîni. “De la ultima convorbire tot încerc să iau legătura cu ei. Deocamdată, nu avem informaţii că ar fi vreun rănit”, a spus Irimioiu. Acesta a catalogat atacul iranian ca fiind un gest terorist. “Aceşti oameni nu făceau decît să păzească platforma. Cred că situaţia se poate rezolva numai pe cale diplomatică. În acest sens am anunţat Preşedinţia, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Transporturilor şi bineînţeles Ambasada României la Teheran, cu aceasta din urmă fiind în contact permanent”, a precizat Valeriu Irimioiu. Încă de ieri, conducerea firmei a anunţat familiile celor 19 marinari români, iar soţia şi fiul şefului de punte Stan Mocanu, din Cîmpina, au venit personal la Constanţa. “Au venit la mine la birou. Au înţeles că facem tot posibilul. Deşi sînt disperaţi că nu ştiu nimic de soţul, respectiv tatăl lor, au moralul încă bun. Nu ne interesează decît să aducem echipajul acasă în siguranţă”, a spus Irimioiu.

Primul semn de viaţă

Directorul din cadrul GSP care răspunde de activitatea platformelor, Valeriu Irimioiu, a reuşit să ia legătura cu şeful platformei, constănţeanul Viorel Petcu, în jurul orei 16.00, ora României. “Am tot încercat să îi contactăm şi, într-un final, au răspuns. Şeful platformei mi-a spus că toţi cei aflaţi la bord sînt în stare bună şi că nu au fost bruscaţi. Mi-a relatat că militarii s-au urcat la bord, au controlat toată platforma, după care au dus tot echipajul în club. Cei mai mulţi au părăsit platforma, lăsînd la bord pentru supraveghere doar patru soldaţi înarmaţi şi reprezentanţi ai celor două firme iraniene – Petroiran şi Oil Kish. Menţionez că toată discuţia s-a purtat în limba engleză, deoarece iranienii i-au impus să nu cumva să comunice în limba română. Oricum, cel mai important este că toţi sînt nevătămaţi”, a spus Irimioiu. Echipajul plecase din România în data de 3 august şi urma să revină în ţară pe 3 septembrie.

Firma care a închiriat platformele nu există

Preşedintele GSP, Gabriel Comănescu a declarat că firma din Dubai care a închiriat platformele de foraj marin „Orizont” şi „Fortuna”, preluate de la Petrom, este una fictivă. "Oriental Oil Company nu există. Este o firmă fictivă, neînregistrată, şi care a falsificat documentele contractului", a spus Comănescu. GSP a preluat contractul cu compania din Dubai în urma achiziţionării de la Petrom, la începutul anului, a şase platforme de foraj marin, pentru circa 100 de milioane de dolari. Comănescu a mai spus că autorităţile române au reacţionat foarte prompt, ambasadorul Iranului în România fiind imediat chemat la Ministerul de Externe. Compania românească are în zona Golfului Persic trei unităţi de foraj marin, platformele Atlas, Orizont şi Fortuna. Platforma Atlas se află în portul Khalid din Emiratele Arabe Unite şi este în proces de modernizare, iar „Fortuna” a fost mutată acum două săptămîni într-o zonă sigură. Conducerea GSP a subliniat că Oriental Oil a acuzat-o săptămîna trecută că şi-a retras în mod ilegal platforma “Fortuna” din apele teritoriale iraniene. Conform companiei româneşti, acel contract a fost anulat în mod legal, avînd în vedere că firma are de recuperat datorii în valoare de 17 milioane dolari. De asemenea, GSP a acuzat firma arabă că a încălcat prevederile contractuale prin cesionarea către compania Oil Kish a platformei Fortuna, fără acordul său. "Mostafa Khoei, directorul companiei Petroiran Development Company, a spus că această problemă a fost rezolvată prin abilitatea avocaţilor. Spuneţi-mi cînd în istorie o problemă comercială a fost soluţionată prin intervenţii armate", a mai spus Comănescu. Potrivit lui Comănescu, în spatele acţiunilor se află omul de afaceri iranian Ciryus Nassri.

Dispută „arbitrată” de instanţele internaţionale

Gabriel Comănescu a declarat că la începutul acestei săptămîni platforma românească “Orizont” a fost blocată ilegal de o instanţă iraniană la cererea companiilor Petroiran şi Oil Kish, care au subînchiriat platformele româneşti. Preşedintele GSP spune că Petroiran a cerut şi obţinut sprijinul autorităţilor iraniene ca platforma “Orizont”, proprietatea companiei româneşti, să nu părăsească apele teritoriale ale Iranului. "Eu cred că Petroiran face toate aceste presiuni asupra noastră ca să ne oblige să le vindem platforma", a subliniat Comănescu. În această situaţie, GSP a făcut recurs şi acum aşteaptă ca instanţa să le dea voie să-şi ia şi cea de-a doua platformă din apele iraniene. Potrivit lui Comănescu, în septembrie, la Curtea de Arbitraj de la Paris vor începe discuţiile asupra litigiului dintre GSP şi Oriental Oil Company Dubai, firma românească solicitînd societăţii din Emiratele Arabe Unite plata unor datorii de circa 17 milioane de dolari. De asemenea, GSP va acţiona în instanţă Petroiran la Tribunalul de la Haga. "Dosarul împotriva Petroiran este pregătit şi după încheierea vacanţei vom depune plîngere la Tribunalul Internaţional de la Haga", a spus Comănescu.



12