PNL pierde membri pe bandă rulantă după congres

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Filiala liberală constănțeană, fără pretenții la centru

PNL pierde membri pe bandă rulantă după congres

Eveniment 30 Iunie 2014 / 00:00 1469 accesări

ALEGERILE, O SIMPLĂ FORMALITATE Peste 1.500 de delegaţi liberali stat cuminţi în bănci, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, unde a fost aleasă noua conducere a partidului, una stufoasă din care fac parte pe lângă preşedinte, prim-vicepreşedintele şi secretar general şi 31 de vicepreşedinţi. De remarcat că niciunul din cele 31 de posturi de preşedinte nu este ocupat de vreun contănţean. De altfel, au trecut mai bine de cinci ani de când organizaţia de la Constanţa a PNL nu a mai fost reprezentată la vârful formaţiunii. Acum, singurele funcţii care au fost rezervate liberalilor constănţeni au rămas cele de membru al Biroulului Politic Naţional, din care fac parte Gheorghe Dragomir, Puiu Haşotti şi Mihai Lupu, plus alte două de membru al Curţii de arbitraj al partidului şi Comisiei de cenzori. După cum era de aştepat, la Congresul de sâmbătă, neamţul Klaus Iohannis a fost ales cu o majoritate zdrobitoare, 1.334 de voturi din 1.479 de voturi valabil exprimate. De partea cealaltă, contracandidatul său, Ioan Ghişe s-a dovedit a fi doar o piesă de decor, pentru că acesta a obţinut doar 144 de voturi. Cu discursuri înflăcarate de la tribună, Congresul PNL ne-a amintit de perioada de dinainte de ’89 când „supuşii” votau ascultători. Pe de altă parte, unele voci liberale au spus că, de fapt, scopul principal al marii întâlniri a liberalilor nu a fost alegerea conducerii partidului, ci schimbarea statutului formaţiunii pentru a putea permite trecerea PNL de la ALDE la PPE. Prevederea a fost mai degrabă „băgată pe gât” decât dezbătută și votată. Una dintre vocile critice a fost cea a Noricăi Nicolai, care s-a săturat de „politica cu forţa”. Europarlamentarul liberal a spus, sâmbătă, că atunci când ai fost alături de o „familie care te-a susţinut, nu ai voie să îi spui la televizor că divorţezi”, criticând modul heirupist în care PNL a rupt relațiile cu liberalii europeni.

NECUNOSCUTE Congresul PNL pare să nu fi fost de bun augur pentru Klaus Iohannis, câtă vreme cei peste 1.500 de delegaţi convocaţi în Capitală nu au putut răspunde la întrebările: „Cine va fi candidatul la prezidenţiale?” şi „Ce se va întâmpla cu partidul în perspectiva fuziunii cu PDL?”. În cazul primei întrebări, în loc să se limpezească, apele din PNL mai tare s-au agitat. Şi asta din cauza anunţului lui Crin Antonescu, care a spus că doreşte să reintre în cursa pentru prezidenţiale. La prima vedere, „came back”-ul lui Antonescu pare o surpriză, în condiţiile în care acesta şi-a anunţat retragerea din cursa pentru Cotroceni cu numai o lună în urmă. Numai că, nevoia grotească de a ajunge în locul lui Băsescu la Cotroceni, care se pare că s-a transformat într-o obsesie, l-a determinat pe Antonescu să se răzgândească în ceea ce priveşte candidatura. Cum şi Iohannis şi-a manifestat interesul pentru prezidenţiale, mingea a fost aruncată în curtea Delegaţiei Permanente, care trebuie să dea verdictul în privinţa prezidenţiabilului PNL.

FUZIUNE CU NĂBĂDĂI Iohannis a început mandatul cu stângul și în privinţa viitorului PNL. Iniţial, după ce a fost ales preşedinte, primarul Sibiului i-a anunţat trimfător pe delegaţi că PDL a acceptat ca noua formaţiune rezultată din fuziunea cu liberalii să se numească PNL. Numai că, supriză, democrat liberalii au sărit ca arşi, spunând că liberalii îi iau la preţ de matineu. Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a precizat că nu ştie ce mandat are liderul PNL să facă anunţul, dar pe al lui nu îl are, adăugând că se impune o resetare în discuţiile cu PNL. La rândul său, deputatul Cezar Preda l-a criticat pe liderul liberalilor, spunând că nu ştie cine l-a mandatat pe Iohannis să preia PDL la cheie. O reacţie virulentă a venit a venit şi din partea vicepreşedintelui PDL Ioan Oltean, care a declarat că afirmaţiile lui Iohannis sunt “un pas uriaş spre eşecul fuziunii”. De partea cealaltă, în ciuda votului în masă de la Congres pentru fuziunea cu PDL, există tot mai multe voci liberale care spun că “mariajul” este un mare eşec. Una dintre acestea este Norica Nicolai, care a punctat: “când cineva te ajută să treci puntea spre iad, nu cred că merită să stai cu el la masă”.

DATORII Indiferent de opiniile pro sau contra, se pare că, până la urmă, PNL şi PDL se vor contopi. Numai că viitoarea formaţiune va veni cu o grea moştenire. Una din punct de vedere financiar. Potrivit site-ului “pesurse.ro”, datoriile PNL şi PDL la bugetul de stat se ridică la 5,6 milioane de euro. “Conform legii partidelor politice, noua entitate ce va rezulta în urma fuziunii dintre PNL şi PDL, va prelua atât activele cât şi pasivele fostelor formaţiuni politice. Atât PNL, cât şi PDL înregistrează datorii uriaşe la bugetul de stat, după cum reiese din bilanţurile contabile depuse de cele două partide la Ministerul Finanţelor. PNL înregistrează datorii la bugetul de stat de aproape 3,5 milioane de euro, iar cei de la PDL de 2,07 milioane de euro”, se arată pe site.

Convulsii

DEMISII Atitudinea totalitară şi acţiunile conducerii liberale din ultima perioadă vor duce la o nouă scindare a PNL, poate la fel de masivă precum cea din 2007. Nemulţumiţi de direcţia în care a luat-o partidul, tot mai mulţi liberali au manifestat intenţia de a părăsi PNL. Mai ales după ce, vineri, fostul preşedinte al PNL Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat că va înfiinţa un nou partid liberal. Imediat după alegerea lui Klaus Iohannis, în PNL au început convulsiile, manifestate prin dezertările a nouă liberali, din care şase parlamentari. Este vorba despre deputaţii Graţiela Gavrilescu, Nicu Marcu, Viorel Teodorescu, Sorin Teju, Viorel Palaşcă şi Nicolae Alexandri, alături de fostul ministru al Economiei Andrei Gerea şi fostul secretar regional al PNL pentru regiunea Sud-Muntenia Bogdan Nica şi fostul secretar de stat în Ministerul Culturii Radu Boroianu. Toţi aceştia au spus că demisionează din PNL şi că vor trece la partidul pe care Tăriceanu doreşte să-l înfiinţeze. Întrebată de ce a luat această decizie, Graţiela Gavrilescu a spus că este nemulţumită de drumul pe care o ia PNL.

IDENTITATE Deputatul a reclamat că la Congres ”s-a votat după cum era aranjat şi bileţele au circulat”. ”Se ştia deja că Iohannis va fi preşedintele partidului şi se ştia cine vor fi vicepreşedinţii. Cooperativa a funcţionat”, a afirmat Gavrilescu. Ea a spus că pleacă din PNL întrucât, chiar dacă prin fuziunea PNL cu PDL va fi păstrat numele partidului, noua formaţiune ”nu va mai fi aceeaşi şi nu va mai avea aceleaşi principii”. ”PDL se rebranduieşte, îşi schimbă numele în PNL”, a afirmat Graţiela Gavrilescu. La rândul lui, Andrei Gerea a afirmat că este nemulţumit de fuziunea cu PDL. „PNL devine, prin această fuziune, maşina de spălat a PDL. PNL nu a făcut nicio analiză a rezultatului catastrofal al PDL la alegerile europarlamentare şi a ignorat avertismentul votul popular”, a punctat Gerea.



12