Presa din întreaga lume relatează despre decizia Italiei de a expulza cetăţeni UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Presa din întreaga lume relatează despre decizia Italiei de a expulza cetăţeni UE

Externe 03 Noiembrie 2007 / 00:00 537 accesări

Ziarele din întreaga lume relatează despre decizia Italiei de a expulza cetăţeni comunitari, amintind în context că rolul catalizator l-a avut agresarea de către românul Nicolae Romulus Mailat a italiencei Giovanna Reggiani.

BBC notează că decizia guvernului italian de a transfera către autorităţile locale puterea de a expulza cetăţeni ai Uniunii Europene reprezentînd o ameninţare la adresa securităţii publice vine în reacţie la creşterea accentuată a infracţionalităţii - în special a celei violente - pentru care mulţi dau vina pe cetăţenii străini. În cel mai recent caz, o femeie din Roma a fost găsită în comă după ce ar fi fost violată, bătută şi lăsată să zacă într-un şanţ, relatează BBC.

Premierul Romano Prodi şi cabinetul său au căutat, timp de mai multe săptămîni, modalităţi de a face faţă problemei, după indignarea generală stîrnită de o serie de crime atribuite imigranţilor, majoritatea români. În cazul femeii în vîrstă de 47 de ani, poşeta ei furată a fost găsită în posesia unui român în vârstă de 25 de ani care a fost acuzat de tentativă de omor şi jaf, potrivit BBC. Din iunie 2006 şi pînă în prezent, 76 de asasinate au fost comise în Italia de români, precizează BBC, care aminteşte în context şi afirmaţiile primarului Romei, Walter Veltroni, potrivit cărora în 75% dintre arestările efectuate pentru crimă, viol şi jaf în capitala Italiei a fost vorba despre fapte comise de români.

Premierul Prodi crede că Italia nu este singura ţară care se confruntă cu acest nou val de criminalitate şi le-a cerut miniştrilor de interne din Europa să se întîlnească pentru a găsi o soluţie. Premierul român a răspuns prin trimiterea unor ofiţeri de legătură în marile oraşe italiene.

Rămîne de văzut, subliniază BBC, ce reacţie va avea Bruxelles-ul la noua legislaţie italiană şi dacă aceasta va trece testul legislaţiei europene. Săptămîna aceasta, un judecător de la curtea supremă din Marea Britanie a respins cererea guvernului britanic de a expulza un cetăţean UE care se făcuse vinovat în 1995 de asasinarea unui cadru didactic, reaminteşte BBC, precizînd că judecătorul şi-a argumentat decizia invocînd legislaţia europeană existentă.

\"Furia generată de imigranţii UE explodează după moartea brutală a unei femei\", titrează cotidianul britanic The Times, subliniind în context că incidentul a reprezentat un punct culminant al furiei tot mai mari din Italia provocată de sosirea a zeci de mii de români săraci. Atacul oribil asupra femeii în vîrstă de 47 de ani i-a revoltat pe italieni, care dau vina pe imigranţii români pentru valul de criminalitate din marile oraşe înregistrat din ianuarie, după aderarea României la UE, şi care acum ameninţă să marcheze o ruptură între două naţiuni care au legături culturale istorice.

Măsura guvernului italian de a permite expulzarea cetăţenilor comunitari pare să contravină legislaţiei UE referitoare la libertatea de mişcare a cetăţenilor din statele membre, remarcă şi The Times, care accentuează reacţia de furie a opiniei publice italiene după atacul asupra Giovannei Reggiana şi redă pasaje din presa italiană pe acest subiect.

Walter Veltroni, primarul Romei, remarcă The Times, spune că Italia ar fi trebuit să urmeze exemplul Marii Britanii şi a altor ţări UE care au impus limite imigraţiei din noile ţări membre.

Cotidianul britanic citează, pe de altă parte, oficiali de la Bruxelles potrivit cărora preocuparea că România şi Bulgaria au fost primite în UE prea devreme va influenţa situaţia altor ţări din Balcani cu aspiraţii europene, care vor aştepta probabil cel puţin un deceniu înainte să devină membre. Ritmul lent al reformelor judiciare de la Bucureşti şi Sofia a creat o respingere a aderării în timp prea scurt, mai scrie The Times, adăugînd în context că rapoartele UE de monitorizare a Croaţiei, Turciei, Macedoniei, Albaniei, Bosniei, Muntenegrului, Serbiei şi Kosovo vor fi foarte critice.

The Daily Mail citează un interviu acordat joi seară de premierul român Călin Popescu Tăriceanu televiziunii italiene, în care acesta afirmă că românii care comit infracţiuni violente \"vor fi trimişi acasă fără ezitare\". Cotidianul britanic face o trecere în revistă a celor mai cunoscute incidente violente din ultimul timp în care au fost implicaţi români din Italia, reamintind de agresarea regizorului Giuseppe Tornatore, laureat al premiului Oscar, şi a unui ciclist care a murit în octombrie după trei săptămâni de comă.

\"Avem nevoie de măsuri ferme şi energice pentru a opri acest fenomen\", a spus primul-ministru român citat de Daily Mail, care adaugă că deşi libertatea de circulaţie este unul dintre principiile esenţiale ale Uniunii, statele membre au totuşi dreptul de a se proteja de străinii pe care îi consideră periculoşi.

Der Spiegel relatează incidentul şi măsura luată de guvernul italian, subliniind aceeaşi idee, că statele membre au dreptul să nu permită intrarea în ţară a unor persoane pe care le consideră periculoase, precum huliganii din fotbal. Publicaţia germană scrie că măsura a început deja să fie pusă în aplicare joi seară, poliţia arestând 17 rromi fără acte în timpul unor raiduri de-a lungul malurilor râului Tibru.

Agenţia DPA relata că guvernul începe de vineri să facă primele expulzări de străini comunitari, după aprobarea de urgenţă a unei măsuri în acest sens, în urma unei agresiuni brutale comise de către un român. Şi agenţia de presă germană şi postul de televiziune american CNN subliniază că statele membre au dreptul să nu permită intrarea pe teritoriul lor a cetăţenilor comunitari pe care îi consideră periculoşi, în pofida principiului libertăţii de circulaţie.

Euronews anunţă că imigranţii români au început să-şi părăsească locuinţele improvizate de la Roma, după ce guvernul italian a adoptat un decret care permite poliţiei să expulzeze cetăţeni ai statelor membre UE consideraţi un pericol pentru societate.

\"Trebuie să alungăm delincvenţii, dar trebuie de asemenea să îi sprijinim pe aceia care vor să trăiască cinstit în ţara noastră şi care ne respectă legile şi modul de viaţă\", a declarat prefectul capitalei italiene, Carlo Mosca, citat de Euronews, care subliniază că românii sînt cea mai numeroasă comunitate de străini din Italia şi sînt responsabili pentru 15% din infracţiunile violente comise de imigranţi.

Şi agenţia de presă AP relatează despre decizia guvernului italian după agresiunea comisă de un român, ştirea sa fiind preluată de Chicago Tribune, CBS News, Guardian şi Forbes. După ce citează titluri din presa italiană precum \"Oroare la Roma\" sau \"Sfârşitul toleranţei\", AP descrie prevederile decretului-lege semnat joi seară de preşedintele ţării, subliniind că legislaţia europeană permite statelor membre să ia asemenea măsuri. AP mai scrie că valul de violenţe comise de imigranţii români au provocat un şoc la Roma, unde străzile au fost mult timp sigure, şi că politicienii de opoziţie au preluat tema atacînd guvernul Prodi, a cărui popularitate este deja foarte scăzută.

TV5, France 24, Le Temps, Tribune de Geneve preiau un material difuzat joi de AFP, potrivit căruia agresarea unei italience de către un imigrant român a pus într-o situaţie delicată Bucureştiul, unde autorităţile promit să coopereze cu Roma pentru a reduce infracţionalitatea în rîndul imigranţilor români, arătînd în acelaşi timp cu degetul minoritatea rromă.



12