Preşedintele moldovean consideră ”înjositor” accesul la UE prin intermediul României

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Preşedintele moldovean consideră ”înjositor” accesul la UE prin intermediul României

Externe 23 Aprilie 2009 / 00:00 469 accesări

Preşedintele Vladimir Voronin a declarat, miercuri, că pentru Chişinău este ”înjositor” să aibă acces la UE prin intermediul României. ”Pentru noi este înjositor să avem acces la UE prin intermediul României. Declaraţia preşedintelui Băsescu despre existenţa a patru milioane de români în R. Moldova este periculoasă”, a spus Voronin, în cursul unei conferinţe de presă comune cu premierul ceh în exerciţiu, Mirek Topolanek, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a UE. Mulţumindu-i lui Topolanek pentru prezenţa sa la Chişinău, Voronin a adăugat că i-a prezentat acestuia punctul de vedere al R. Moldova faţă de poziţia României şi că a solicitat ca poziţia Chişinăului să fie adusă la cunoştinţa Comisiei Europene. El a dat asigurări că, în ceea ce priveşte situaţia internă, îşi va folosi întreaga autoritate pentru a asigura funcţionarea normală a noului Parlament moldovean. Voronin a adăugat că, în cursul întîlnirii cu Topolanek, a discutat despre situaţia creată după alegerile din 5 aprilie, dar şi despre integrarea R. Moldova în UE.

Mirek Topolanek s-a întîlnit, miercuri, la Chişinău, cu Voronin şi cu prim-ministrul Zinaida Greceanîi, dar şi cu reprezentanţii opoziţiei. El a afirmat că ”UE consideră neliniştitoare criza politică de la Chişinău”, exprimîndu-şi speranţa că relaţiile dintre România şi R. Moldova se vor normaliza. Premierul ceh a afirmat că reprezentanţii puterii şi cei ai opoziţiei văd diferit evenimentele petrecute la Chişinău, iar dorinţa de a începe dialogul există doar la nivel verbal, adăugînd însă că UE este dispusă să contribuie la reluarea dialogului. Topolanek a precizat că, în cursul întîlnirilor de la Chişinău, a prezentat instrumentele care pot contribui la rezolvarea crizei - reluarea dialogului, asigurarea funcţionării statului de drept, asigurarea şi respectarea libertăţilor, încetarea atacurilor şi a violenţei, instituirea unei comisii de monitorizare, din care să facă parte şi opoziţia şi organizaţiile internaţionale. În ceea ce priveşte relaţiile dintre Chişinău şi Bucureşti, premierul ceh a afirmat că optează pentru relaţii de bună vecinătate şi adăugat că situaţia din R. Moldova va face şi obiectul unei discuţii la reuniunea miniştrilor de Externe din ţările europene, care va avea loc în zilele de 27 şi 28 aprilie.

Curtea Constituţională moldoveană a validat alegerile din 5 aprilie

Curtea Constituţională moldoveană a anunţat ieri că a validat alegerile parlamentare din 5 aprilie, care fuseseră contestate de opoziţie. Tot ieri, Curtea Constituţională respinsese cererea PL, care era susţinută de PLDM şi AMN, privind amînarea adoptării deciziei de validare a alegerilor. Opoziţia a prezentat peste 20.000 de cazuri de cazuri de voturi falsificate după prelucrarea a circa 25% dintre listele de alegători. Curtea Constituţională trebuia să adopte o decizie în cel mai scurt timp, pentru a permite noului Parlament să se convoace în prima să şedinţa pînă cel tîrziu pe 5 mai. Această este data limită pînă la care preşedintele în exerciţiu al R. Moldova trebuie, conform Constituţiei, să convoace noul Parlament. În aceste condiţii, nu se mai pune problema repetării scrutinului.

Deputaţi ai opoziţiei din R. Moldova doresc renunţarea la a doua cetăţenie

Reprezentanţii opoziţiei care au obţinut mandate în noul Parlament de la Chişinău, inclusiv primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, au iniţiat procedurile de renunţare la a doua cetăţenie deţinută. Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, a declarat că atît primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, cît si ceilalţi 20 de viitori deputaţi au iniţiat procedura de renunţare la cetăţenia altui stat şi au prezentat actele necesare la Comisia Electorală Centrală, pentru a-şi putea ridica mandatele. Dorin Chirtoacă şi alţi consilieri vor avea la dipoziţie o lună pentru a decide ce funcţie aleg. Dorin Chirtoacă nu a putut fi contactat, fiind în prezent în afara ţării. Anterior, Chirtoacă declara că va renunţa la mandatul de deputat în favoarea funcţiei de primar al capitalei. Iurie Ciocan, secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), a precizat că dacă actualul primar al capitalei va renunţa la funcţia pe care o deţine, există două modalităţi legale care ar putea fi aplicate. ”În cazul în care Consiliul Municipal Chişinău va depune o solicitare în care va cere desfăşurarea alegerilor anticipate, CEC va demara procedura de desfăşurare a acestora. În cazul în care Consiliul va numi un primar interimar şi va solicita ca acesta să activeze pînă la viitoarele alegeri, CEC va da curs cererii”, a spus Ciocan.

Pe listele electorale ale celor patru partide care au trecut pragul electoral figurau 21 de persoane care deţin sau au iniţiat procedurile de obţinere a cetăţeniei altui stat. Dintre aceştia nouă sînt reprezentanţi ai Partidului Liberal, printre care Dorin Chirtoacă şi Corina Fusu, cinci membri ai Partidului Liberal-Democrat din R. Moldova, printre care Alexandru Tănase şi Călin Vieru, un membru al Partidului Comuniştilor şi şase membri ai Alianţei Moldova Noastră.

Partidul Comuniştilor a marcat în mod tradiţional ziua de naştere a lui Lenin

Partidul Comuniştilor din R. Moldova (PCRM) a marcat în mod tradiţional ziua de naştere a fostului lider bolşevic Vladimir Lenin. Preşedintele Vladimir Voronin, deputaţi, miniştri şi funcţionari de la Primăria Chişinăului au depus coroane de flori la monumentul conducătorului revoluţiei din 1917. La ceremonie, Vladimir Voronin a declarat că PCRM promovează în continuare echitatea socială şi va continua apărarea statului. Voronin a precizat că priorităţile strategice ale R. Moldova sînt integrarea europeană, construirea statului social şi continuarea procesului de democratizare. În cadrul evenimentului, cîţiva tineri au fost primiţi în PCRM, după care a urmat tradiţionala înmînare a carnetelor de partid. Vladimir Ilici Lenin s-a născut la 22 aprilie 1870 şi a decedat la 21 ianuarie 1924.



12