Primul caz de infecție cu virus West Nile, un copil de 15 ani din Mangalia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Constanța

Primul caz de infecție cu virus West Nile, un copil de 15 ani din Mangalia

Sănătate 15 Septembrie 2016 / 14:28 1476 accesări

La Constanța, primul caz de infecție cu virus West Nile (transmisă prin înțepătura de țânțar), pentru sezonul 2016, este un copil de 15 ani din Mangalia, potrivit informațiilor Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța. Totodată, DSPJ Constanța a precizat că, totuși, confirmarea cazului se va putea face numai după recolta setului 2 de probe biologice (o probă de sânge) la 14 zile de la debut. Preventiv, campania de recoltare de sânge a Centrului Regional de Transfuzii Sanguine din Constanța stabilită la Spitalul Municipal Mangalia a fost amânată, infecția putând fi transmisă și prin sânge.

La Constanța, primul caz de infecție cu virus West Nile (transmisă prin înțepătura de țânțar), pentru sezonul 2016, este un copil de 15 ani din Mangalia, potrivit informațiilor Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța. Totodată, DSPJ Constanța a precizat că, totuși, confirmarea cazului se va putea face numai după recolta setului 2 de probe biologice (o probă de sânge) la 14 zile de la debut. ”Primele probe prelevate la Constanța și care au fost trimise la Institutul ”Cantacuzino” din București au arătat o posibilă infecție”, a declarat, pentru ”Telegraf”, directorul DSPJ, ec. Cristina Schipor. Copilul a fost internat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) din Constanța în 4 septembrie, când medicii au stabilit diagnosticul prezumtiv de infecție cu virus West Nile, în urma semnelor clinice, dar și pe baza unor teste preliminare. Copilul a fost externat vindecat după 5 zile, potrivit DSPJ.

SEMNE DE BOALĂ!

”Recomandăm populației ca la primele semne de boală (febră, dureri de cap, tulburări de vedere - disconfort vizual la lumină, dureri de corp, greață, vomă, erupție cutanată pe fața anterioară şi posterioară a toracelui și abdomenului) să se prezinte la medicul de familie sau la SCBI. Pentru localitățile aflate de-a lungul litoralului și riverane Dunării s-au înaintat adrese încă de la începutul sezonului cald privind efectuarea de acțiuni de dezinsecție în zonele unde există luciu de apă - lacuri, bălți, canale de irigații etc.”, potrivit specialiștilor DSPJ Constanța.

CAMPANIE DE DONARE DE SÂNGE, ANULATĂ!

Reamintim că în ediția din 14 septembrie precizam că anunţata campanie de colectă mobilă de sânge organizată de către Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Constanța, din data de 17 septembrie, la Mangalia, a fost anulată, directorul Centrului, dr. Alina Dobrotă, anunțând cazul cu virus West Nile. „Această măsură este luată pentru asigurarea securității transfuzionale, în condițiile în care în municipiul Mangalia a fost confirmat un caz de infecție cu virusul West Nile, infecție ce poate fi transmisă și prin sânge. În aceste condiții, persoanele cu domiciliul în Mangalia și localitățile învecinate (Limanu, Hagieni, Vama Veche, 2 Mai, Albești, Arsa, Vârtop, Coroana, Cotu Văii, 23 August), precum și cele cu domiciliul în alte zone din județ, dar care lucrează aici nu vor putea fi admise la donare până la data de 31 octombrie 2016 (sau o dată ulterioară, în funcție de evoluția situației epidemiologice)”, a explicat, într-un comunicat, directorul CRTS, dr. Alina Dobrotă. Tot ea a menţionat că persoanele care nu locuiesc/nu lucrează în zona sus-menționată, dar care tranzitează această zonă (minimum o noapte petrecută în zonă, participare la activități în aer liber, pescuit etc.) nu vor putea dona sânge timp de 28 zile de la întoarcerea din această zonă restricționată.

Managerul interimar al Spitalului Municipal Mangalia, dr. Dan Lefter, a declarat că unitatea ”nu este şi nu prezintă riscul de a fi în carantină”, ca urmare a cazului.

STATISTICI

Menţionăm că aproximativ 40 de cazuri de infecție cu virusul West Nile, dintre care 4 s-au soldat cu decese, au fost înregistrate în țara noastră din mai și până la finele lui august, potrivit ultimei raportări a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile - Institutul Național de Sănătate Publică. Cazurile de infecție cu West Nile anunţate de Centrul de Supraveghere provin din județele Mureș, Iași, Neamț, Galați, Dolj, Prahova, Dâmbovița, Giurgiu, București, Ilfov, Ialomița, Brăila, Tulcea.

DESPRE VIRUSUL WEST NILE

Virusul West Nile este răspândit prin înţepăturile ţânţarilor infectaţi care sunt purtători şi care se infectează la rândul lor când se hrănesc din păsări infectate. Ţânţarii infectaţi pot transmite apoi acest virus la oameni sau animale prin înţepătură sau muşcătură. Infecţia cu virus West Nile afectează sistemul nervos central, iar manifestările sunt diferite, informează masterul european în Promovarea Sănătății și Educație pentru Sănătate, totodată purtător de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța, dr. Loti Popescu. La majoritatea oamenilor nu există simptome. România are o lungă experiență în privința acestei infecții: în 1996, țara noastră s-a confruntat cu cea mai mare epidemie de neuroinfecție West Nile din Europa, când s-au înregistrat 352 de cazuri de neuroinfecție West Nile (44% au fost meningoencefalite, 40% meningite și 16% encefalite). Urmare a implementării sistemului de supraveghere a acestei infecții la om, care a funcționat neîntrerupt din 1997 încoace, s-au înregistrat anual cazuri de neuroinfecție cu virus West Nile la om. Și cum sezonul lor nu s-a terminat, medicii ne reamintesc cum să ne păzim de înțepăturile de țânțari: fie prin folosirea cremelor sau loțiunilor speciale, fie prin purtarea de haine care să acopere pielea. ”Protejaţi ferestrele şi uşile cu plase; curăţaţi locurile unde cresc şi se înmulţesc ţânţarii prin golirea/schimbarea frecventă a apei care stă în vase cu flori, butoaie, alte recipiente din jurul locuinţelor; schimbaţi apa din recipientele din care se adapă animalele şi înlocuiţi săptămânal apa din vasele unde se scaldă animalele; beţi numai apă potabilă din fântâni autorizate sanitar (în rural) sau apă a cărei sursă de provenienţă o cunoaşteţi, apă plată, minerală, ceaiuri; relaxaţi-vă doar în bazinele de înot din ştrandurile autorizate sanitar; evitaţi bălţile, canalele!”, potrivit doctorului Loti Popescu, citată într-un comunicat al DSPJ Constanța.

Citește și:

ALERTĂ! Virus West Nile, la Mangalia!



12