Prin ce căi se transmite noul coronavirus

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Prin ce căi se transmite noul coronavirus

Sănătate 22 Octombrie 2020 / 08:51 773 accesări

Picăturile respiratorii, contactul cu mâinile şi aerosolii din spaţii închise, slab ventilate, rămân cele mai probabile modalităţi de transmitere a noului coronavirus, care poate supravieţui nouă ore pe piele şi până la 28 de zile pe ecranul telefonului, relatează AFP, preluat de Știrile TVR.

Picături de salivă

Riscul cel mai mare de transmitere a coronavirusului este prin picăturile de salivă expulzate de o persoană infectată în timp ce tuşeşte sau strănută, dar şi atunci când cântă sau vorbeşte.

Oamenii de ştiinţă cred că pentru aceasta este nevoie de o apropiere, de la un metru la un metru şi jumătate, estimare care se regăseşte în recomandările sanitare oficiale privind distanţarea fizică.

Pe de altă parte, aceste picături sunt relativ ''grele'' şi nu rămân suspendate în aer.


Contacte şi suprafeţe

Virusul se poate ataşa, de asemenea, de o suprafaţă contaminată cu picături, precum mâini, şerveţele, ochelari, robinete, clanţe, butoane de lift, balustrade şi altele.

Riscul de contaminare apare dacă după intrarea în contact cu acestea este atinsă faţa.

Potrivit unor studii, virusul supravieţuieşte nouă ore pe piele, comparativ cu aproximativ 1,8 ore în cazul gripei.

Însă aplicarea dezinfectantelor pentru mâini pe bază de alcool neutralizează aceste două virusuri ''în 15 secunde''.


Într-un mediu răcoros şi întunecat, SARS-CoV-2 poate supravieţui până la 28 de zile pe ecranul telefonului, pe sticlă, oţel şi bancnote din plastic.
Totuşi, nu înseamnă că această cantitate de virus ar putea infecta pe cineva.

Mesajul principal rămâne acela că ''persoanele infectate sunt mult mai contagioase decât suprafeţele''.

Cu toate acestea, poate explica de ce, chiar şi atunci când nu mai există oameni contagioşi, se întâmplă ca epidemia să revină, chiar dacă ţara este considerată lipsită de virus.

De aici recomandările de a evita atingerile, de a spăla frecvent mâinile cu săpun sau gel hidroalcoolic şi de a dezinfecta în mod regulat suprafeţele atinse, în special la locul de muncă şi în spaţiile publice.


Aerosoli

În spaţiile închise, slab ventilate, aerosolii, nori de picături microscopice de particule virale care sunt eliberate doar prin respiraţie, pot parcurge distanţe mai mari şi pot ateriza direct pe faţa altor persoane într-un perimetru de aproximativ doi metri. Se estimează că aceşti nori invizibili rămân suspendaţi în aer minute sau chiar ore, în funcţie de ventilaţie.

Centrele de Prevenţie şi Control al Bolilor (CDC) din Statele Unite şi-au actualizat recent lista posibilelor moduri de răspândire a coronavirusului adăugând aerosolii, chiar dacă principalul mod de contagiere rămâne, în opinia lor, răspândirea prin picături respiratorii expulzate de o persoană infectată. CDC s-au aliniat astfel la opinia multor oameni de ştiinţă care au recomandat să fie luat în considerare acest risc.

Acest mod de transmitere a noului coronavirus ''nu poate fi exclus'', a recunoscut la începutul lunii iulie OMS, în special în ''anumite spaţii închise, cum ar fi locuri foarte frecventate şi slab ventilate'' şi atunci când oamenii sunt prezenţi în astfel de zone ''pentru o perioadă lungă de timp''.

Nu se cunoaşte doza de particule virale necesare pentru a provoca infecţia, însă cu cât aceasta este mai mare ''cu atât creşte probabilitatea de infectare'', a declarat recent Steve Nigelle, genetician specializat în virusului de la Harvard, citat de AFP.

Sursa: Știrile TVR

Taguri articol


Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.1769 secunde