Războiul rachetelor face în continuare victime în Israel şi Fâşia Gaza

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Războiul rachetelor face în continuare victime în Israel şi Fâşia Gaza

Externe 11 Iulie 2014 / 00:00 531 accesări

Circa 77 de persoane au fost ucise şi alte peste 550 au fost rănite în bombardamentele intense întreprinse de Israel în Fâşia Gaza, a anunţat Alray, agenţia de presă a mişcării Hamas, care deţine controlul în enclava palestiniană. Mulţi dintre morţi şi răniţi sunt civili, inclusiv femei şi copii, a precizat sursa. Pe lângă militanţi cunoscuţi, opt membri ai aceleiaşi familii au fost ucişi în cursul unei lovituri aeriene israeliene asupra casei aparţinând unui presupus militant din oraşul Khan Younis, în sudul Fâşiei Gaza. De asemenea, cel puţin şapte civili, toţi bărbaţi, au fost omorâţi în timp ce priveau la televizor un meci din cadrul Cupei Mondiale la Fotbal într-o cafenea pe plajă, tot în Khan Younis, care a fost lovită de o bombă.

Cotidianul „The Jerusalem Post“ a titrat în ediţia de ieri că forţele aeriene israeliene au lovit 320 de ţinte în Fâşia Gaza în ultimele 24 de ore şi 750 de la debutul operaţiunii „Protective Edge“, luni noaptea, în scopul de a pune capăt atacurilor cu rachete ale Hamas asupra statului israelian. Numai în cursul loviturilor aeriene ce au avut loc în noaptea de miercuri spre joi, au fost distruse 58 de tuneluri, 220 de lansatoare de rachete subterane şi 46 de instalaţii de comandă şi control, multe dintre ele aflate în case ale unor înalţi comandanţi ai Hamas. Circa 80 de centre de comandă şi control au fost bombardate de la începutul operaţiunii, fiind distruse, în total, 513 lansatoare de rachete subterane. Aproximativ 800 de tone de explozibili au fost folosiţi de către avioanele israeliene asupra ţintelor lor în această săptămână în Fâşia Gaza şi tendinţa este de creştere. Totuşi, sirenele de alertă aeriană s-au făcut auzite din nou, ieri, la Tel Aviv, avertizând populaţia să se ascundă în adăposturi. Armata israeliană a indicat că o rachetă trasă din Fâşia Gaza a fost interceptată de sistemul de apărare antirachetă Iron Dome, după ce anterior anunţase că două proiectile au fost distruse în zbor. Braţul armat al Hamas, care controlează securitatea în Fâşia Gaza, a revendicat două tiruri de rachetă. Aceste rachete au o rază de acţiune de aproximativ 80 de kilometri, în timp ce oraşul Tel Aviv este situat la circa 70 de kilometri de Fâşia Gaza. Până în prezent, toate rachetele lansate din Fâşia Gaza asupra oraşelor israeliene au fost distruse de sistemele Iron Dome.

Operaţiunea aeriană israeliană împotriva Hamas a intrat, joi, în a treia zi. Armata israeliană a anunţat că a convocat 20.000 de rezervişti, în cazul unei posibile ofensive terestre în Fâşia Gaza. O ofensivă terestră rămâne ultima variantă şi Israelul cântăreşte avantajele şi dezavantajele unui astfel de demers, a declarat purtătorul de cuvânt israelian Peter Lerner. Tirurile cu rachete capabile să atingă obiective tot mai îndepărtate în Israel şi atacurile unor comandouri mici dinspre mare arată că gruparea Hamas şi-a întărit capacitatea militară, ajutată de Siria şi Iran, subliniau analişti militari. Gruparea Hamas era deja capabilă să lovească centrul Israelului în 2012, în cursul operaţiunii „Stâlpul apărării“. Gruparea poate acum să vizeze ţinte până în nordul Israelului, cu rachete cu rază de acţiune de 160 de kilometri. Rachetele sale Fajr-5, de producţie iraniană, care pot transporta o încărcătură explozivă de 90 kilograme şi pot atinge ţinte la 75 kilometri, au lovit deja capitala Israelului, Tel Aviv, în 2012, iar rachetele M75, cu bătaie de 80 km, au atins împrejurimile Ierusalimului. Aceste rachete M75 sunt asamblate în Gaza din componente aduse prin tuneluri în enclava palestiniană, cu ajutorul experţilor furnizaţi de Iran, Siria şi Hezbollah. Un pas suplimentar a fost făcut marţi, când Hamas a reuşit să tragă o rachetă cu rază lungă de acţiune de tip M-302, de fabricaţie siriană, asupra Hadera, o localitate la nord de Tel Aviv, situată la 116 kilometri de Fâşia Gaza.

Hamas, care controlează Fâşia Gaza din 2007, se poate baza, potrivit Institutului Internaţional de Studii Strategice (IISS), pe mai mult de 20.000 de combatanţi: circa 10.000 de membri ai Brigăzilor Ezzeddine al-Qassam şi între 10.000 şi 12.000 de membri ai Forţei executive, echipaţi cu rachete, mortiere, arme uşoare şi de calibru mic.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, i-a cerut încă de miercuri premierului israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de reţinere. Vorbind cu presa, Ban Ki-moon a condamnat din nou ferm multiplele tiruri de rachete dinspre Fâşia Gaza spre Israel. Evitând să condamne în mod direct raidurile israeliene, a menţionat totuşi că a discutat telefonic cu premierul Netanyahu pentru a-i cere „să dea dovadă de o maximă reţinere şi să respecte obligaţiile internaţionale de a proteja civilii“. Ban Ki-moon a precizat că şi-a petrecut cea mai mare parte a zilei în discuţii cu Benjamin Netanyahu, cu preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, dar şi cu secretarul de stat american, John Kerry, şi alţi lideri din regiune, printre care şi preşedintele egiptean sau regele Arabiei Saudite. La rândul său, preşedintele rus, Vladimir Putin, a apreciat ca indispensabilă o oprire urgentă a confruntării armate în Fâşia Gaza, între Israel şi mişcarea palestiniană Hamas, într-o conversaţie pe care a purtat-o joi, la telefon, cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu. Conversaţia, despre degradarea rapidă a situaţiei în Fâşia Gaza şi sudul Israelului, a avut loc la iniţiativa premierului israelian, a precizat Kremlinul.



12