Regal de cultură japoneză, la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Regal de cultură japoneză, la Constanţa

Cultură 23 Mai 2009 / 00:00 557 accesări

Festivalul de Haiku, cu tema „Haiku-ul în contextul liricii universale actuale“, va debuta, astăzi, de la ora 09.00, la Universitatea „Andrei Şaguna”, cu o sesiune de comunicări, prezentări power-point, lansări de carte şi cu un recital de poezie în lectura autorilor. La manifestarea cu participare internaţională organizată de Societatea de Haiku din Constanţa, condusă de profesoara Laura Văceanu, vor participa cu lucrări Zinovy Vayman (Boston, SUA) - „Umor în haiku“, Şerban Codrin (Slobozia) - „Haiku o poezie de origine exotică, cu mare impact internaţional, inclusiv în România“ şi Petre Flueraşu (Bucureşti) - „Impactul literaturii tradiţionale japoneze, în contextul cultural actual“. Manifestarea va continua de la ora 11.00, cu alte prezentări ale invitaţilor Nicolae şi Cornelia Atanasiu (Bucureşti) - „Hado şi poemele apei“, Adina Enăchescu (Rîmnicu-Vîlcea) - „Marea în poezia de sorginte niponă“, Florin Grigoriu (Lehliu-Gară) - „File din istoria haiku-ului“.

Deschiderea oficială a Festivalului de Haiku va avea loc, astăzi, de la ora 16.30, în sala „Sergiu Celibidache“ a Colegiului Naţional de Artă „Regina Maria“. Printre invitaţii la acest eveniment se numără inspectorul şcolar general, prof. Petrică Miu, rectorul Universităţii „Andrei Şaguna“, prof. univ. dr. Aurel Papari şi preşedintele Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, Ovidiu Dunăreanu. De asemenea, în holul colegiului constănţean va fi deschisă o expoziţie cu lucrări realizate de şcoli, grădiniţe, grupuri şcolare, colegii, licee implicate în cadrul proiectului „Interculturalitate româno-japoneză“, precum şi expoziţii de haiga cu lucrări ale elevilor Colegiului „Regina Maria“ şi ale participanţilor la concurs, jurizate de prof. dr. Ion Codrescu şi de prof. Loretta Băluţă. Deschiderea oficială va fi urmată de festivitatea de premiere a concursului de haiku-haiga. După decernarea premiilor va avea loc spectacolul „România - Japonia în dans, muzică şi versuri“, prezentat de Iulia Oana Buşuricu şi Nicoleta Pană de la Şcoala nr. 12 din Constanţa. Acesta va cuprinde momente de dans tematic - „Cîntec de leagăn“ -, precum şi o paradă de costume populare, dansuri japoneze şi indiene, precum şi un recital de poezie europeană şi japoneză, intitulat „Rădăcinile şi crengile copacului iubirii“. Protagoniştii acestui moment poetic vor fi Carmen Monţescu, Veronica Enuşcă, Romulus Moldovan şi Tiberius Iustinian Stanciu, studenţi în anul al II-lea, specializarea actorie, la clasa profesorului Vasile Cojocaru, de la Universitatea „Ovidius“.

Demonstraţii de ikebana, la Muzeul de Artă

Festivalul de Haiku cu participare internaţională va continua şi mîine, de la ora 09.00, cu recitaluri de poezie, comunicări, demonstraţii de ikebana pe versuri de haiku şi programe artistice cu specific nipon, dar şi cu prezentări de carte. Dintre acestea amintim: „Anotimpurile sufletului - exerciţii de haiku“, de Victoria Fătu Nalaţiu, antologia „Koanul sau aparenţa paradoxului“, „Întoarcerea cocorului“, de Puiu Marinescu şi „Trăiri“, de Ioan Găbudean (Tîrgu-Mureş). La Muzeul de Artă, manifestarea se va încheia cu lansarea nr. 10/11 al revistei „Albatros“, prezentat de către prof. Laura Văceanu, Alexandra Flora Munteanu şi Radu Patrichi. Cea de-a doua parte a programului de duminică continuă, de la ora 15.30, la Universitatea „Spiru Haret“, cu dezbateri pe tema festivalului, lansări şi prezentări de carte.



12