“Reglajul fin” al Constituţiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sub umbrela Comisiei de la Veneţia

“Reglajul fin” al Constituţiei

Politică 26 Aprilie 2013 / 00:00 377 accesări

Revizuirea Constituţiei a fost dintotdeauna un subiect fierbinte, datorită numărului mare de interese legate de forma viitoarei legi fundamentale. În timp ce unii şi alţii îşi dau cu părerea, Forumul Constituţional îşi vede liniştit de treabă. Premierul Victor Ponta a participat, ieri, la dezbaterea organizată de acest Forum, în cadrul căreia s-a discutat despre modificarea Legii fundamentale. El a arătat, ieri, că anul 2013 oferă un “context politic şi social” optim pentru procesul de revizuire a Constituţiei: ”Cum a spus preşedintele Comisiei de la Veneţia - orice Constituţie trece, o dată a zece ani, printr-o procedură de updatare la noile realităţi. Noi am avut o primă revizuire în 2003, iată că sunt zece ani de atunci”. Premierul a apreciat că modificările propuse în cadrul procesului de revizuire a Constituţiei nu privesc structura acesteia, ci mai degrabă reprezintă “un reglaj fin al unora dintre prevederile constituţionale”, care să permită autorităţilor să nu mai meargă zilnic la Curtea Constituţională (CC) pentru a rezolva conflicte între diverse puteri şi instituţii ale statului. Mai mult, el a apreciat că noua Constituţie este musai să exprime foarte clar rolul puterii judecătoreşti, arătând că atât Curtea Constituţională cât şi Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) au devenit aproape zilnic instanţe de judecată.

ASISTENŢĂ TEHNICĂ DE LA VENEŢIA Totodată, Victor Ponta a explicat că este necesar ca noua Constituţie să respecte toate prevederile europene: “Mi-am asumat politic faptul că textul final al legii de revizuire va respecta toate standardele europene şi va avea o expertiză din partea Comisiei de la Veneţia, a cărei obiectivitate este departe de orice critică internă”. În opinia lui, ar fi mai potrivit ca în noua lege fundamentală să fie introdusă o prevedere care să permită Parlamentului să facă anumite modificări constituţionale atunci când e vorba de alinierea României la decizii ale Uniunii

“BALETUL” IDEILOR La rândul său, preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Tudor Chiuariu, are şi el anumite propuneri de modificare. De exemplu, el consideră că prelungirea mandatului de reţinere de la 24 la 48 sau chiar 72 de ore ar restrânge drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei şi, în acest sens, o astfel de măsură ar excede limitele revizuirii Constituţiei. În opinia lui, sunt necesare anumite schimbări deoarece sistemul judiciar are, în ultimii ani, aceleaşi defecte ca sistemul politic, el acuzând existenţa unei \"birocraţii judiciare\" în jurul CSM şi a unor \"demagogi ai Justiţiei\", cărora le place să apară la televizor. Preşedintele Forumului Constituţional, Cristian Pârvulescu, a afirmat că, în condiţiile în care va fi realizat un nou tratat european, peste câţiva ani, România ar putea fi nevoită să modifice articolul 1 din Constituţie, pentru a \"oferi mai clar elementele de suveranitate Bruxelles-ului\". Imediat, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a intervenit şi a atras atenţia că articolul 1 din Constituţie este \"intangibil\", el subliniind faptul că acesta nu poate fi modificat. Până la forma finală a proiectului de modificare vom mai auzi o grămadă de alte declaraţii şi “încrucişări de săbii” pe marginea subiectului.



12