Republica Moldova îşi va extinde cooperarea cu NATO

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Republica Moldova îşi va extinde cooperarea cu NATO

Externe 30 August 2006 / 00:00 869 accesări

Într-un interviu acordat BBC, preşedinele Vladimir Voronin a declarat că Republica Moldova a acceptat propunerea de majorare a preţului gazelor furnizate de Rusia. Preşedintele moldovean a arătat totuşi că populaţia va fi capabilă să facă faţă cheltuielilor din timpul iernii, chiar dacă preţul gazelor a urcat cu peste 100% de la începutul anului. La rîndul său, Ucraina anticipează, pentru anul viitor, o majorare a preţului gazelor naturale cu cel puţin 40% şi se declară pregătită pentru aceasta. Preşedintele moldovean este sigur şi de faptul că ţara va face faţă şi problemelor rezultate din interdicţia aplicată de Rusia importurilor de vinuri din Republica Moldova. Autorităţile moldovene nu au primit nici măcar o singură dovadă documentată din partea Rusiei privind calitatea nesatisfăcătoare a vinurilor. În acest sens, producătorii moldoveni au început să îşi orienteze producţia către alte ţări, precum Polonia, Ucraina şi România.

Certitudinile autorităţilor moldovene cu privire la stabilitatea ţării par să vină din Vest, pentru prima dată de la destrămarea fostei Uniuni Sovietice. Republica Moldova nu va adera la NATO, însă îşi va extinde în mod semnificativ cooperarea cu Alianţa Nord-Atlantică, în conformitate cu Planul Individual de Cooperare intrat recent în vigoare. Conform prevederilor planului de acţiune, pe teritoriul Republicii Moldova vor fi amplasate sisteme de apărare antiaeriană şi sisteme de control pentru traficul aerian, iar autorităţile de la Chişinău vor introduce standardele NATO în procesul de restructurare a forţelor sale armate. În ceea ce priveşte reglementarea conflictului transnistrean, planul face referire la necesitatea de a asigura securitatea graniţei de stat, în special pe sectorul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Oficialităţile de la Chişinău consideră că la procesul de negocieri ar trebui să participe Uniunea Europeană, Statele Unite, Rusia şi Ucraina.

Opinia publică din Republica Moldova nu a sprijinit planul în unanimitate. Nikolai Andronic, membru al Partidului Popular Republican, de opoziţie, afirmă că "planul legalizează prezenţa Alianţei Nord-Atlantice în Republica Moldova şi va crea obstacole în calea rezolvării pe cale paşnică a conflictului transnistrean şi în calea dezvoltării legăturilor cu Rusia".



12