Republicanii îi suflă în ceafă lui Obama

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Alegeri la jumătate de mandat în SUA

Republicanii îi suflă în ceafă lui Obama

Externe 04 Noiembrie 2014 / 00:00 427 accesări

Americanii sunt chemaţi la urne, astăzi, pentru a alege noii membri ai Camerei Reprezentanţilor şi 36 dintre cei 100 de membri ai Senatului, noul Congres rezultat urmând să înceapă legislatura în ianuarie, pentru ultimii doi ani de mandat ai lui Barack Obama. În 2010, când au avut loc ultima dată alegeri legislative necuplate cu scrutinul prezidenţial, 45,5% dintre cei 211 milioane de americani cu drept de vot s-au prezentat la urne. În alegerile prezidenţiale din 2012, rata participării a fost de 61,8% din 215 milioane de alegători. Republicanii se află în situaţia de a domina, pentru prima dată din 2006 încoace, ambele camere ale Congresului, Camera Reprezentanţilor urmând să rămână majoritar republicană, rezultatul alegerilor legislative depinzând de zece scrutine senatoriale. După luni de campanie şi cheltuieli electorale de miliarde de dolari, americanii aleg Congresul care va adopta legile în ultimii doi ani de mandat ai lui Barack Obama, într-un scrutin strâns, în care republicanii sunt favoriţi. ”Un vot pentru democraţi este un vot pentru Barack Obama”, repetă metodic republicanii, un argument simplist, rezultatul unei constatări fără drept de apel: preşedintele american rămâne nepopular, înregistrând doar 41% opinii favorabile, potrivit barometrului Gallup.

ALEGERI MULTIPLE Mai multe scrutine se desfăşoară azi, şi anume pentru desemnarea reprezentanţilor la nivel federal, pentru senatori şi guvernatori la nivel de stat, dar şi alegeri locale, la nivel de oraş, comitat, pentru judecători, referendumuri. Camera Reprezentanţilor, Camera Inferioară a Congresului, are 435 de mandate, fiecare ales reprezentând aproximativ 710.000 de locuitori. Republicanii sunt în prezent majoritari, cu 233 de mandate, democraţii au 199, iar trei locuri sunt vacante în urma unor demisii. În absenţa unui val democrat la nivel naţional, Camera urmează să fie controlată în continuare de republicani. Mandatul durează doi ani. În Senat, grupul democrat are 53 de senatori democraţi şi doi independenţi, iar republicanii sunt minoritari, cu 45 de mandate. Fiecare dintre cele 50 de state este reprezentat de doi senatori aleşi prin sufragiu universal direct, indiferent de numărul populaţiei, iar mandatul este de şase ani. O treime din mandate sunt înnoite la fiecare doi ani. Un pic mai mult de o treime dintre mandate (36 - 21 democraţi şi 15 republicani) vor fi înnoite anul acesta, din cauza unor alegeri provocate prin demisii. Situaţia este mai dificilă pentru democraţii în exerciţiu, care au fost aleşi în 2008 mulţumită valului electoral creat de Barack Obama în state de obicei mai puţin favorabile democraţilor. Din acest motiv, republicanii cred că pot să le smulgă cele şase locuri de care au nevoie pentru a deveni majoritari.

BĂTĂLIA PENTRU SENAT Camera Reprezentanților urmează să rămână republicană aproape sigur, astfel că bătălia se concentrează asupra Senatului, mai ales în câteva state unde sondajele sunt extrem de strânse, în principal Kansas, Iowa şi Colorado. În Kansas, senatorul republican în exerciţiu, Pat Roberts, îl înfruntă pe independentul Greg Orman, singurul opozant rămas în cursă după retragerea motivată a candidatului democrat. Orman nu a spus dacă se va alătura democraţilor sau republicanilor, iar cei din urmă se tem că vor pierde acest mandat, considerat de obicei ca foarte sigur. În Iowa, după retragerea democratului Tom Harkin, candidatul democrat Bruce Braley se află în dificultate în faţa republicanei Joni Ernst, o aleasă locală ajutată de personalităţi de la nivel naţional din partid. În Colorado, senatorul democrat în exerciţiu, Mark Udall, este cot la cot cu republicanul Cory Gardner în acest stat din vest care tinde să încline tot mai mult către democraţi. Şi alte state sunt foarte disputate. Democraţii în exerciţiu sunt vulnerabili în North Carolina, Arkansas, Louisiana şi Alaska. Republicanii sunt îngrijoraţi că pot pierde Kentucky şi Georgia.

FEȚE NOI La fiecare doi ani apar noi personalităţi cu ocazia primarelor organizate la toate nivelurile scrutinelor. Câţiva candidaţi se remarcă la nivel naţional. Mia Love, în vârstă de 38 de ani, candidează din partea republicanilor pentru un mandat de reprezentant în Utah. Ea ar urma să devină prima femeie republicană de culoare aleasă în Congres din istoria SUA. Mary Burke, de 55 de ani, candidează din partea democraţilor pentru postul de guvernator în Wisconsin. Susţinută de Hillary Clinton, fosta patroană a unui producător de biciclete încearcă să-i ia locul republicanului Scott Walker, un inamic recunoscut al sindicatelor americane. Tom Cotton, de 37 de ani, este un candidat republican pentru Senat în Arkansas. Absolvent de Harvard şi fost ofiţer în forţele terestre, acest membru în exerciţiu al Camerei reuşeşte performanţa de a fi atât pe placul establishmentului partidului, cât şi al ultraconservatorilor din cadrul Tea Party. Joni Ernst, în vârstă de 44 de ani, este o candidată republicană pentru Senat în Iowa. ”Sunt mamă, sunt soldat”, repetă ea adesea. Joni Ernst a provocat entuziasmul republicanilor în acest stat în care Barack Obama a obţinut victorii atât în 2008, cât şi în 2012. Alison Lundergan Grimes, în vârstă de 35 de ani, este o candidată democrată pentru Senat în Kentucky. Tânăra depune eforturi să-l înlocuiască pe Mitch McConnell, în vârstă de 72 de ani, unul dintre cei mai puternici republicani din ţară, prezentat ca viitorul lider al majorităţii în Senat.



12