Revine apa caldă (temporar) și s-a ieftinit gigacaloria!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
S-a rezolvat criza?

Revine apa caldă (temporar) și s-a ieftinit gigacaloria!

Administrație 02 Octombrie 2018 / 17:40 4072 accesări

După o săptămână în care au fost teleportați fără voie în vremurile în care nu exista apă caldă, constănțenii ar putea beneficia din nou de agentul termic devenit un lux în ultimele zile. Asta pentru că autoritățile locale au găsit o soluție temporară, care să îi determine pe cei din conducerea Electrocentrale SA să reia furnizarea agentului termic. În cadrul unei ședințe de îndată a Consiliului Local, ce a avut loc marți, 2 octombrie, aleșii locali au votat un proiect de hotărâre ce prevede rectificarea bugetului municipalității, în sensul alocării unor sume de bani către Electrocentrale SA. Asta ar trebui să determine conducerea companiei să reia furnizarea de apă caldă. Pe termen lung, însă, nu se știe ce se va întâmpla. În aceeaşi şedinţă a fost aprobat prețul gigacaloriei pentru sezonul rece 2018 – 2019.

De miercuri, constănțenii ar putea avea din nou apă caldă. Asta pentru că autoritățile locale au găsit o soluție temporară, care să îi determine pe cei din conducerea Electrocentrale SA să reia furnizarea agentului termic. În cadrul unei ședințe de îndată a Consiliului Local, ce a avut loc marți, 2 octombrie, aleșii locali au votat un proiect de hotărâre ce prevede rectificarea bugetului municipalității, în sensul alocării unor sume de bani către Electrocentrale SA.

CÂȚI BANI SE ALOCĂ ȘI CUM

Concret, Primăria Constanța va achita, în avans, către Electrocentrale Constanța aproximativ 20 de milioane de lei, bani ce reprezintă o parte din subvenția la căldură pe care Primăria Constanța o suportă în locul populației. De asemenea, imediat cum va începe 2019, autoritatea locală din Constanța va achita, tot în avans, către Electrocentrale Constanța, alte 35 de milioane de lei, pentru ca populația CET să nu oprească apa caldă sau căldura. „Îmi cer scuze față de constănțeni pentru că sunt victimele unei decizii care îmbracă aspecte politice. Vreau să se știe foarte clar că municipiul Constanța, Primăria și Consiliul Local nu au nicio vină în acest scandal, vorbim strict de un litigiu între CET și RADET. Electrocentrale Constanța SA, producătorul și transportatorul energiei termice, a sistat unilateral furnizarea apei calde, pe cale de consecință, RADET, regia Consiliului Local, nu a mai avut ce să distribuie. Nu țin partea RADET-ului, dar le înțeleg și partea celor de la Electrocentrale. Vreau să transmit gândurile mele bune celor din conducerea executivă a CET-ului, director general, director economic, director tehnic, dar nu și Consiliului de Administrație, care a luat decizia de sistare a apei calde. Celor din Consiliul de Administrație al Electrocentrale SA le transmit să dea drumul cât mai repede la apă caldă, pentru că locuitorii orașului Constanța, care le plătesc lor indemnizațiile, nu trebuie să sufere”, a spus Făgădău.

CE SE ÎNTÂMPLĂ MAI DEPARTE?

Chiar dacă aceadstă alocare bugetară rezolvă, temporar, criza apei calde, problema trebuie rezolvată pe termen lung. În acest context, primarul Constanței a mai declarat că, împreună cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, va căuta soluții pe termen lung pentru Electrocentrale Constanța. „Miercuri, 3 octombrie, la ora 17.00 vom avea o ședință de lucru cu ministrul Finanțelor, cu ministrul Energiei și cu reprezentanții ANAF, RADET și Electrocentrale SA, prin care să stabilim ce facem mai departe. Fie CET-ul va trece la municipalitate, fie să vedem cum facem să nu se mai întâmple așa ceva”, a punctat Făgădău.

CRIZA APEI CALDE, INSTRUMENT DE CAMPANIE ELECTORALĂ

În timp ce constănțenii sufereau fără vină din cauza lipsei de apă caldă, opoziția a găsit de cuviință să folosească acest subiect ca instrument de campanie. De exemplu, cei de la PNL Constanța au trimis în fiecare zi comunicate în care criticau administrația locală pentru această criză. Recent, au lansat două comunicate în care au cerut demisia conducerii RADET și au criticat soluția temporară pentru a readuce apa caldă în cele peste 60.000 de locuințe din oraș, printr-o rectificare bugetară. „Aceasta este o nouă dovadă a incapacității manageriale a primarului invizibil Decebal Făgădău, care nu este în stare să aibă grijă de orașul Constanța și de locuitorii săi pe termen lung și găsește numai soluții de moment“, spun liberalii. În ceea ce privește propunerea de a demite conducerea RADET, Făgădău a spus că o va analiza, dar nu consideră că asta este soluția. „Sunt deschis la dialog și mă interesează să identificăm soluții pentru constănțeni. Vreau să spun că RADET dirijează aproape în integralitate banii către Electrocentrale, numai că suntem într-o cascadă a penalităților și penalităților la penalități. Cu alte cuvinte, azi se sparge buba unui sistem termic ineficient de care toate Guvernele au încercat să scape”, a declarat Făgădău.

S-A IEFTINIT GIGACALORIA!

În ședința de îndată a Consiliului Local de marți, 2 octombrie, a fost aprobat prețul gigacaloriei pentru sezonul rece 2018 - 2019. Potrivit primarului Decebal Făgădău, iarna aceasta constănțenii vor plăti mai puțin pentru agentul termic. Dacă, în anii trecuți, prețul gigacaloriei nu era mai mic de 250 de lei, anul acesta locuitorii vor plăti cu 10% mai puțin, adică 225 de lei/Gcal. Primarul Constanței a mai spus că, în acest fel, municipalitatea va subvenționa 48% din prețul total de furnizare a agentului termic.12
Pagina a fost generata in 0.2108 secunde