Rusia mizează pe Oseţia de Sud

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mai mulţi ucraineni i-au oferit ambasadorului Gruziei la Kiev tartine cu slănină, mîncarea lor naţională, asezonate cu un sos tradiţional, în cadrul unei acţiuni de solidaritate cu autorităţile de la Tbilisi în conflict cu Moscova. Ucraina şi Gruzia au adoptat o politică prooccidentală alături de preşedinţii lor, Viktor Iuşcenko şi Mihail Saakaşvili, care au preluat puterea în urma unor revoluţii paşnice în 2004, respectiv, 2003.

Rusia mizează pe Oseţia de Sud

Externe 12 Octombrie 2006 / 00:00 737 accesări

Rusia nu va sta în calea unei reunificări a Oseţiei de Sud cu Gruzia, dacă alegătorii din aceasta regiune decid astfel printr-un referendum, a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin. Oseţia de Sud, situată între Gruzia şi Rusia, a anunţat că va organiza luna viitoare un referendum pe tema independenţei, un vot care va reiera, probabil, decizia adoptată în urma plebiscitului din anul 1992 care a favorizat separarea de autorităţile de la Tbilisi şi întărirea relaţiilor cu Rusia.

Noul referendum din Oseţia de Sud coincide cu discuţiile privind independenţa provinciei Kosovo faţă de Serbia, pe care conducerea Oseţiei o consideră favorabilă propriei cauze. "Este nevoie de diplomaţie şi de măsuri umanitare", a precizat Vladimir Putin. "Însă, liderii Gruziei fac totul pentru a se asigura că problema este rezolvată prin război. Gruzinii se înarmează în mod disproporţionat şi încalcă toate acordurile. Problemele interne nu trebuie rezolvate printr-o retorică antirusă şi prin adoptarea unei mentalităţi de război", a adăugat liderul de la Kremlin.

Oseţia de Sud a luptat împotriva conducerii Gruziei la începutul anilor '90. Un armistiţiu a fost semnat însă violenţele riscă să reizbucnească, în special după alegerea în 2004 a preşedintelui pro-occidental Mihail Saakaşvili, care a promis că va reunifica ţara. Rusia deţine trupe de menţinere a păcii în regiune. Luna trecută, Gruzia a acuzat Rusia că i-a ajutat pe rebeli să doboare un elicopter militar care îl transporta pe ministrul georgian al Apărării. Autorităţile de la Moscova au respins această acuzaţie.

Relaţiile Rusiei cu Gruzia au devenit şi mai tensionate după ce oficialii de la Tbilisi au arestat pentru scurt timp, pe data de 27 septembrie, patru ofiţeri ruşi acuzaţi de spionaj. Rusia afirmă că Gruzia a acţionat într-o manieră ostilă şi provocatoare şi ar trebui să demonstreze mai mult respect faţă de vecinul său de la nord.

Taguri articol


12