Săptămâna Filmului Turc, la Casa de Cultură

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Săptămâna Filmului Turc, la Casa de Cultură

Cultură 17 Februarie 2015 / 00:00 1696 accesări

Centrul Cultural Turc „Yunus Emre” şi Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța au pregătit o surpriză cinefililor constănțeni. În intervalul 23 - 27 februarie are loc Săptămâna Filmului Turc, care propune proiecția a cinci filme în premieră. Proiecțiile vor avea loc începând cu ora 18.00, în Sala Mică din cadrul Casei de Cultură a Sindicatelor.

            PROIECȚII ÎN PREMIERĂ Săptămâna Filmului Turc începe cu una dintre cele mai apreciate producții din toate timpurile, conform unui clasament realizat online de către Ministerul Culturii și Turismului de la Ankara. Lungmetrajul „Eșkiya / The Bandit / Banditul”, în regia lui Yavuz Turgul, realizat în 1996, a fost votat pe poziția a patra în topul celor mai bune filme turcești din toate timpurile. Aventurile legendarului bandit Baran, care, după 35 de ani petrecuți în închisoare, devine justițiarul perfect, care răzbună abuzurile la care sunt supuși oamenii de rând, precum și interpretarea magistrală a actorului Şener Şen fac din acest film un reper în istoria de 101 ani a cinematografiei turce.

            Proiecțiile vor continua în registru dramatic cu lungmetrajul de debut al lui Mahmut Fazıl Coşkun, „Uzak İhtimal / Wrong Rosary / Celelalte mătănii”, din 2009, apreciat deopotrivă în Turcia, dar și în festivalurile de film internaționale. Filmul s-a impus la categorii importante de premii, precum Cel mai bun actor pentru rolul reușit de Nadir Saribacak, Cea mai bună regie pentru Mahmut Fazıl Coşkun și Cel mai bun scenariu pentru Tarik Tufan, Görkem Yeltan și Bektas Topaloglu, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Istanbul. Pelicula a fost premiată și la Festivalul de Film de la Rotterdam sau la Festivalul Internațional de Film de la Sofia, fiind declarată „Cel mai bun film din Balcani”, în 2010.

            PENTRU TOATE GUSTURILE Comedia romantică „Karpuz Kabugundan Gemiler Yapmak / Boats Out of Watermelon Rinds / Vaporașe din coji de pepene”, din 2004, semnată de Ahmet Uluçay, s-a remarcat prin unanimitatea aprecierilor profesioniștilor celei de-a șaptea arte din Turcia. A fost distinsă cu premii la Festivalul Internațional de Film de la Ankara, pentru Cel mai bun montaj, Cei mai buni actori debutanți - Ismail Hakki Taslak și Kadir Kaymaz și Cel mai bun film - regizorul Ahmet Uluçay. A fost desemnat și Filmul Anului în Turcia, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Istanbul. Au urmat și alte premii internaționale pentru această poveste fermecătoare a doi adolescenți, care ajung de râsul micii comunități în care trăiesc din cauza pasiunii lor pentru cinema, poveste inspirată din biografia regizorului.

            Tot o poveste a doi copii, frate și soră, propune și lungmetrajul din 2009 „Kiz Kardeșim Mommo / Mommo / Sora mea, Mommo”, în regia lui Atalay Tasdiken, însă este vorba despre o dramă. Cei doi frați ajung să fie separați după moartea mamei lor, după ce tatăl se recăsătorește cu o femeie care îi respinge, iar aventurile lor au emoționat publicul spectator din Germania, care a recompensat producția cu premii de popularitate în festivalurile de film de la Nürnberg  și Würzburg.

            Săptămâna Filmului Turc se încheie cu proiecția lungmetrajului istoric „120”, semnat de Murat Saraçoglu, din 2008, care readuce în prim-plan bătălia de la Sarikamiș, ca parte a campaniei din Caucaz purtate de armata Imperiului Otoman în timpul Primului Război Mondial. Victoria finală a fost repurtată de Rusia, fiind un moment istoric extrem de controversat, care a generat acuzațiile de genocid din partea armenilor. Rămasă fără muniție și provizii, armata otomană cere ajutorul locuitorilor orașului Van. Cum bărbații adulți au fost chemați sub arme, nu mai există în oraș decât 120 de băieți cu vârste între 12 și 17 ani, iar filmul realizat cu un buget de trei milioane de dolari urmează acest fir narativ despre drama copiilor plecați la război și a distrugerilor și pierderilor suferite.

Taguri articol


12