Scandal uriaş în Germania, din cauza lui... Hitler

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Scandal uriaş în Germania, din cauza lui... Hitler

Externe 24 Decembrie 2015 / 13:53 558 accesări

Decizia Germaniei de a publica în ianuarie, pentru prima dată după moartea lui Adolf Hitler, volumul ”Mein Kampf”, manifestul fostului lider nazist, a generat un scandal uriaş în această ţară, întrucât textul este considerat fie o diatribă rasistă incendiară, fie un instrument educaţional folositor. După 70 de ani, drepturile de autor asupra textului scris de Hitler în perioada 1924-1926 şi interzis de Aliaţi la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial expiră la sfârşitul acestui an, deschizând calea spre publicarea unei noi ediţii a cărţii, care va include secţiuni explicative şi peste 3.500 de adnotări, informează Reuters. În ianuarie, această carte de 2.000 de pagini, publicată în două volume, va fi pusă în vânzare, după trei ani de muncă intensă depusă de specialiştii de la Institutul de Istorie Contemporană din Munchen.

Adolf Hitler a scris cea mai mare parte din primul volum al cărţii ”Mein Kampf”, o lucrare profund autobiografică, în timp ce se afla în închisoarea Landsberg, după eşecul ”Puciului de la berărie”, o tentativă eșuată de lovitură de stat organizată de Partidul Nazist în 1923. După ce a fost eliberat din închisoare, Hitler a scris şi cel de-al doilea volum al cărţii, în timp ce se afla în cabana sa din regiunea montană Berchtesgaden. În această carte, un amestec de experienţe personale şi de ideologie politică, fostul lider nazist şi-a prezentat strategia. Devenit bestseller după ce Hitler a fost numit în funcţia de cancelar al Germaniei, în 1933, volumul ”Mein Kampf” s-a vândut până în 1945 în peste 12 milioane de copii şi a fost tradus în 18 limbi. Republicarea cărţii reprezintă o decizie majoră pentru Germania, care este încă profund marcată de greaua moştenire lăsată de era nazistă şi de Holocaust. Sondajele de opinie au evidenţiat o divizare extrem de profundă a societăţii germane în această privinţă. Un sondaj realizat de YouGov, luna trecută, a arătat că 51% dintre germani se opun menţinerii interdicţiei de publicare a cărţii ”Mein Kampf”. La rândul său, landul Bavaria, în repetate rânduri până acum, a invocat drepturile de autor, care i-au fost transferate de Aliaţi, pentru a se opune republicării. Peter Longerich, biograf al lui Hitler, consideră că germanii au ajuns într-un punct în care tabuurile sunt sfărâmate. Printre celelalte momente hotărâtoare care au marcat, în ultimii ani, opinia publică din Germania s-au aflat filmul din 2004 ”Ultimele zile ale lui Hitler / Der Untergang”, o explorare fictivă a ultimelor zile din viaţa dictatorului nazist, dar şi fenomenalul succes comercial pe care l-a avut filmul din acest an ”Er ist wieder da”, o adaptare cinematografică a unui roman de satiră care îşi imaginează reînvierea lui Hitler în zilele moderne din secolul XXI şi transformarea lui într-o vedetă a spectacolelor de stand-up comedy.

Deşi sunt perfect conştienţi de controversele care înconjoară ”Mein Kampf”, experţii de la Institutul de Istorie Contemporană din Munchen afirmă că obiectivul acestui proiect editorial este acela de a demola propaganda nazistă şi de a submina orice putere simbolică pe care această carte încă o mai deţine. ”Scopul nostru este de a prezenta ”Mein Kampf” ca pe o sursă frapantă de documentaţie pentru istoria contemporană, pentru a descrie contextul în care s-a produs geneza părerilor lui Hitler”, a precizat instituţia germană citată. Pentru a preveni orice exploatare comercială a acestui volum controversat, Institutul de Istorie Contemporană a luat decizia de a-l publica el însuşi. Prima ediţie va avea un tiraj de aproximativ 4.000 de copii. Consiliul Central al Evreilor din Germania are rezerve mari faţă de acest proiect, considerând că volumul în cauză, considerat de unii dintre liderii comunităţii evreieşti ca o diatribă antisemită, ar trebui să rămână interzis.

Citește și:

Netanyahu susține că un fost lider religios palestinian i-a dat lui Hitler ideea exterminării evreilor

Un set de două volume ale primei ediţii a manifestului "Mein Kampf", vândut pentru 43.750 de dolari

Manifestul autobiografic ”Mein Kampf”, retipărit pentru prima dată de la război

FBI a declasificat documentele care confirmă fuga lui Hitler din Germania

Taguri articol


12