Scutirea de impozit pentru programatori va fi eliminată din 2007

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Potrivit noului Cod Fiscal

Scutirea de impozit pentru programatori va fi eliminată din 2007

Economie 02 Iunie 2006 / 00:00 2992 accesări

Eliminarea scutirii de impozit pe venit pentru angajaţii din domeniul IT şi unificarea impozitării la 16% pentru tranzacţiile cu titluri de valoare sînt printre principalele modificări ale Codului Fiscal în domeniul impozitului pe venit, prevăzute să intre în vigoare la 1 ianuarie 2007. Executivul a aprobat, în şedinţa de miercuri, un proiect de lege pentru modificarea Codului Fiscal. Actul normativ va fi transmis spre dezbatere Parlamentului şi va fi aplicat de la începutul anului viitor. Eliminarea scutirii de impozit a veniturilor din salarii obţinute din crearea de programe de calculator a fost cerută de Consiliul Concurenţei. Facilitatea pentru angajaţii care produc programe informatice a fost introdusă la jumătatea anului 2001.

Consiliul Concurenţei a considerat că măsura reprezintă ajutor de stat şi nu poate fi aplicată sub această formă. În cazul veniturilor din tranzacţii cu titluri de valoare, actul normativ propune unificarea impozitării la 16%. De asemenea, este prevăzută reţinerea unui impozit de 5% în timpul anului pentru cîştigul din tranzacţii şi regularizarea anuală cu cota de 16% pe baza cîştigului net. O altă modificare vizează includerea în veniturile din activităţi agricole şi a veniturilor din valorificarea produselor agricole obţinute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată sau luate în arendă, către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi pentru utilizare ca atare. În plus, direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale vor avea competenţa de a stabili nomenclatorul activităţilor pentru care venitul net se detemină prin norme de venit.

Accizele pentru toate sortimentele de cafea vor fi reduse cu 10%.

Documentul modifică, totodată, sfera de aplicare a facilităţilor la achitarea accizelor în domeniul produselor energetice şi al energiei electrice prin scutirea de la plata accizelor pentru combustibilii de motor utilizaţi la operaţiunile de dragare în cursurile de apă navigabile şi în porturi, precum şi în domeniul producţiei, dezvoltării, testării şi mentenanţei aeronavelor şi vapoarelor, pentru energia electrică produsă din surse regenerabile de energie, pentru produsele energetice - gaz natural, cărbune, combustibili solizi - folosite de către gospodăriile individuale şi/sau organizaţiile de caritate, precum şi pentru biocarburanţi, în cazul amestecului biocarburanţilor cu carburanţii tradiţionali.

În cazul biocarburanţilor, scutirea va fi acordată în funcţie de cantitatea de biocarburant conţinută în amestec şi nu va depăşi o anumită limită, stabilită în conformitate cu prevederile directivei comunitare în domeniu. Electricitatea nu va fi accizată atunci cînd reprezintă mai mult de 50% din costul unui produs sau este utilizată în principal în procesele metalurgice şi electrolitice. În ceea ce priveşte antrepozitarii autorizaţi, aceştia vor fi avizaţi anual, ca o măsură de asigurare a respectării condiţiilor impuse de regimul de antrepozitare fiscală a produselor supuse accizelor.



12