Se schimbă numărul de ore petrecute de elevi la şcoală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Se schimbă numărul de ore petrecute de elevi la şcoală 20 de ore pe săptămână pentru ciclul primar şi 25 de ore pentru elevii de gimnaziu
Educație 22 Octombrie 2019 / 20:08 2235 accesări 3 comentarii

Senatul a dat vot final pe iniţiativa legislativă ce stabileşte alocarea numărului de ore, în funcţie de nivelul de învăţământ. Astfel, elevii de şcoală primară vor petrece 20 de ore săptămânal în instituţie, cei din ciclul gimnazial 25 de ore, iar cei din ciclul liceal 30 de ore.

Propunerea legislativă pentru modificarea art.66 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 aparţine mai multor senatori şi deputaţi PSD şi a fost adoptată luni în plenul Senatului.

Numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învăţământ este în medie 20 de ore pe săptămână, la învăţământul primar, în medie 25 de ore pe săptămână la învăţământul gimnazial şi 30 de ore la învăţământul liceal. Aceste ore sunt alocate atât pentru predare şi evaluare, cât şi pentru învăţarea în clasă, asistată de cadrul didactic, a conţinuturilor predate.

Proiectul mai prevede:

În unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise comportamentele care constau în violenţa psihologică-bullying.

În vederea asigurării accesului la învăţământul general obligatoriu, unităţile de învăţământ preuniversitar au obligaţia de a înscrie persoanele care nu deţin un cod numeric personal.

În cadrul programelor de formare continuă a personalului didactic, se vor introduce sesiuni de informare/teme/cursuri de perfecţionare asupta problemelor legate de violenţa psihologică-bullying, în vederea dobândirii de competenţe în identificarea acestora şi a capacităţii de aplicare a unor strategii educaţionale potrivite.

Instituţiile de învăţământ superior de stat acordă cel puţin 10 locuri bugetate în cadrul cifrei de şcolarizare aprobate absolvenţilor cu diplomă de bacalaureat proveniţi din sistemul de protecţie socială, în cazul în care lucrurile nu se ocupă universităţile le redistribuie către ceilalţi candidaţi.

Violenţa psihologică-bullying este acţiunea sau seria de acţiuni fizice/verbale/relaţionale şi/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârşite cu intenţie, care implică un dezechilibru de putere şi au drept de consecinţă atingerea demnităţilor, crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradantă, umilitoare, îndreptate împotriva unei persoane sau grup de persoane şi vizează aspecte de discriminare şi excludere socială, care pot fi legate de apartenenţa la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau categorie defavorizată, ori de convingerile, sexul sau orientare sexuală caracteristicile personale acţiune sau serie de acţiuni, comportamente.

Iniţiativa a fost trimisă la reexaminare de Preşedintele Klaus Iohannis şi adoptată de Camera Deputaţilor, în forma primită în urma reexaminării. Senatul a adoptat proiectul, luni, ca for decizional.

Loading...

3 comentarii

Popescu 11:57:12 / 23 Octombrie 2019
Se va intra in normalitate vreodata?

Ce discipline se vor scoate din planul cadru? La clasa I sunt deja 21 de ore??!!!la gimnaziu elevii au intre 28 si 30 de ore pe saptamana. Iarasi o sa iasa profesorii in strada strigand ca vor ramane fara obiectul muncii!

Dar de angajati nu va pasa? 17:31:00 / 23 Octombrie 2019
In toata Europa se pune aceasta problema

Dar de angajati nu va pasa? De ce nu se iau masuri astfel ca timpul de lucru sa fie macar de 7 ore pe zi! De ce? Pt ca se pierde o groaza de timp pana se ajunge la serviciu, la plecare la fel. Acel timp nu este in beneficiul angajatului, ci al firmei. Pt ca un angajat face de fapt munca pt 2 persoane, caci patronii sunt de fapt stapani de sclavi. Un angajat oricum munceste pt 2 persoane, dar ia salariul pt una. Vorbiti de criza, ca nu vin oamenii sa lucreze? Pai daca ati identificat cauzele, de ce nu actionati, de ce nu dati legi, HG, OUG astfel incat sa evitati falimentarea f curand a miilor de firme? Mergeti pe strada in cta sau bucuresti si nu cred ca veti vedea o vitrina care sa nu aibe un afis cu "angajam". De ce nu faceti nimic? Acesti copii de care vorbiti mai sus nu vor accepta sa munceasca la patronii romani. Generatiile care vin nu sunt proaste, asa cum credeti voi.

okila 09:39:55 / 28 Octombrie 2019
offff,scoala ...baubaul elevilor

schimbati conceptia despre scoala NU MEMORARII,NU ACUMULARII de cunostiinte , dezvoltati logica si modul de analiza ,instrumente de cautare a informatiei

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1489 secunde