Secretele Revoluţiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Editorial

Secretele Revoluţiei

Eveniment 20 Martie 2010 / 00:00 555 accesări

După 20 de ani de la prăbuşirea comunismului, au început să iasă la iveală unele secrete despre Revoluţia Română din 1989. Dezvăluirile sunt făcute într-o emisiune difuzată de oficina băsesciană “B1TV”. Insistenţa cu care doi foşti colegi de redacţie, un ziarist din presa scrisă şi moderatorul talk-show-ului, continuă această campanie de vreo câteva luni a atras atenţia publicului. Mai întâi, au reacţionat câteva ziare, însă recent au intrat în horă şi câteva televiziuni. Ceea ce vreau să discut eu aici nu este autenticitatea dezvăluirilor respective, unele dintre ele chiar tulburătoare, ci ceea ce se urmăreşte prin această manevră mediatică tot mai accentuată.

Multe dintre informaţiile furnizate circulau de ani buni sub formă de zvonuri. Câteva, în schimb, sunt inedite, cel puţin pentru subsemnatul. Pe mine, de pildă, ca modest şi anonim “baricadist” la Intercontinental, fără nici cea mai mică pretenţie de-a fi considerat erou, m-a impresionat să aflu că represaliile sângeroase din Piaţa Universităţii în seara de 21 decembrie au fost ordonate de generalul Eftimescu, care a murit, acum câţiva ani, într-un spital bucureştean, fiind bolnav de cancer şi refuzând medicaţia prescrisă. Altfel spus, acel călău a avut remuşcări teribile şi, practic vorbind, s-a sinucis… Sunt nenumărate asemenea detalii emoţionante în serialul de la B1TV pe lângă documentarea laborioasă în legătură cu vechea teorie a loviturii de stat provocată de KGB în România. Nu pot epuiza uimirile mele într-un singur editorial!

Interesant este că această campanie lasă impresia că ar vrea să deturneze atenţia românilor de la acutele probleme contemporane cu care se confruntă, în beneficiul cuiva. Cel puţin aşa au acuzat Ion Iliescu şi Petre Roman într-o altă emisiune, difuzată la un post de televiziune rival. Cei doi sunt puşi într-o lumină nefavorabilă de prezentare a conspiraţiei din 1989 şi au simţit nevoia să reacţioneze. Poate că subiectul ar merita dezvoltat, însă, deocamdată, mă rezum să întreb retoric cine a condamnat comunismul la noi, anexându-şi electoral această temă? Mânăstire-ntr-un picior, ghici ciupercă cine-i!?...

Taguri articol


12