Simularea intervenţiei în caz de cutremur: Primele forţe au ajuns în Bucureşti în aproximativ 3 ore

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Simularea intervenţiei în caz de cutremur: Primele forţe au ajuns în Bucureşti în aproximativ 3 ore

01 Noiembrie 2016 / 22:53 604 accesări

MAI a actualizat statistica simulării intervenţiei în cazul unui cutremur cu magnitudinea de peste 7, anunţând că primele forţe suplimentare au ajuns în Bucureşti la aproximativ trei ore de la declanşarea alarmei, pentru a îi ajuta pe cei 6.000 răniţi şi 3.000 sinistraţi fictivi.

"Primele forţe suplimentare au ajuns în Bucureşti în jurul orei 10.55, până în 3 ore de la declanşarea alarmei. Este vorba de ISU Dâmboviţa. Ulterior, până în jurul orei 11.52 în Bucureşti au ajuns şi celelalte forţe de sprijin, astfel: ISU Prahova la 11.21, ISU Teleorman la 11.52 şi tot atunci ISU Ialomiţa, iar ISU Giurgiu la 13.20. În baza de operaţii Ciolpani au ajuns echipajele de intervenţii din Galaţi şi Mureş la orele 15.26, respectiv 16.52. La Iaşi forţele suplimentare ale ISU Botoşani au ajuns în jurul orei 13.45 şi acţionează în teren, iar ISU Bihor se afla la ora 20.00 la Gura Humorului, județul Suceava, continuându-şi drumul către Iaşi. De asemenea, potrivit scenariului, Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău va interveni la Iaşi, iar Gruparea de Jandarmi Mobilă de la Ploieşti va interveni la Bucureşti.", anunţă Ministerul Afacerilor Interne.

În ceea ce priveşte sinistraţii din Capitală, 800 vor fi cazaţi pe Arena Naţională, 400 la Colegiul Iulia Haşdeu, 100 la Şcoala Generală nr. 40 şi 200 la Şcoala Gimnazială Titu Maiorescu. Şi Ministerul Economiei a pus la dispoziție un număr de locuri în hoteluri. Alţi sinistraţi din Bucureşti vor fi duşi în județele Giurgiu, Argeș, Dâmbovița, Ialomița, Călărași și Teleorman, în clădirile primăriilor, unităților de învățământ, căminelor culturale și în săli de sport.

Astfel, evacuarea din București se face după cum urmează: din Piaţa Unirii vor fi îmbarcate 500 de persoane pentru a fi evacuate în judeţele: Argeș și Dâmbovița; din Parcul Tineretului vor fi îmbarcate 400 de persoane pentru a fi evacuate în judeţele Prahova și Buzău; din Piaţa Delfinului vor fi îmbarcate 500 de persoane pentru a fi evacuate în judeţele Călărași, Giurgiu și Ialomița; din Piaţa Charles de Gaulle vor fi îmbarcate 200 de persoane pentru a fi evacuate în judeţul Teleorman.

Persoanele din Iași rămase fără locuință vor fi adăpostite în județele Vaslui, Neamț, Suceava și Botoșani. Din Parcul Copou vor fi îmbarcate 350 de persoane pentru a fi evacuate în judeţele Bacău și Botoșani

"21 de persoane rănite vor fi transportate de la Iaşi la Târgu Mureş, alte 23 de persoane rănite de la Iaşi la Cluj-Napoca, cu ajutorul avionului Spartan, pus la dispoziţie de MApN și cu o echipă medicală SMURD de la Târgu Mureș", mai transmite ministerul.

În ceea ce priveşte dificultăţile pe care forţele MAI le-a întâmpinat în urma intervenţiei, acestea sunt: asigurarea cazarmamentului în spaţiile de cazare puse la dispoziţie pentru persoanele sinistrate; asigurarea hranei în primele ore după cazarea în centre a sinistraţilor; asigurarea hranei pentru forţele de intervenție relocate și condițiile de cazare ale acestora; gestionarea voluntarilor. Nevoia de organizare a acestora; gestionarea ajutoarelor oferite în astfel de situații de către ONG-uri, persoane fizice, sau alte organisme.

După primele 12 ore simularea MAI arată că în Bucureşti au fost înregistrate 3.910 persoane rănite, 1.500 persoane decedate, iar 2.600 de persoane sunt sinistrate – rămase fără adăpost iar în Iaşi sunt 2.200 persoane rănite, 875 decedate, 750 persoane sinistrate.

"Din punct de vedere al infrastructurii – au fost înregistrate avarii la: 147 de imobile, un spital, 4 şcoli, sediile a 2 agenţi economici, precum și la rețeaua de transport gaz metan între uzina “Republica” şi zona rezidenţială. Din motive de securitate, utilităţile au fost sistate şi vor rămâne aşa până când vom avea certitudinea că infrastructura specifică poate funcționa în condiţii de siguranţă. Cele mai afectate zone din Bucureşti au fost Centrul Istoric, cartierele Pantelimon, Băneasa și Pajura, precum și în zona Calea Moşilor și George Coşbuc. Din punct de vedere al infrastructurii, avem 60 de imobile avariate, o avarie structurală la un baraj, precum şi o rupere de terasament în localitatea Târgu Frumos. Cea mai afectată zonă a fost zona centrală din Municipiul Iaşi. 45 dintre imobilele avariate nu mai pot fi locuite", transmite MAI.

Pentru răniţi sunt disponibile imediat 5.757 paturi dintre care 326 de ATI, la care se adaugă disponibilizări suplimentare la șase ore 1.206 paturi din care 141 ATI și suplimentar la 12 ore 350 de paturi din care 290 ATI.

Exerciţiul se numeşte „Seism 2016”, iar potrivit scenariului cutremurul a avut loc marţi dimineaţa, în zona Vrancea, fiind afectate București și Iași. Structurile ISU din toată țara au fost alertate și au trecut la planul ROȘU de intervenție, care presupune ca întreg personalul să se prezinte la unitate. Efectivele ISU din județele care nu au fost afectate de seism vor pleca spre București și Iași, fiind alertate şi alte structuri ale MAI dar şi Statul Major General al Ministerului Apărării Naționale pentru oferirea de sprijin în caz de nevoie.

Taguri articol


12