Şomaj tehnic şi după 1 iunie. Persoanele vizate de noile prevederi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Şomaj tehnic şi după 1 iunie. Persoanele vizate de noile prevederi

Economie 28 Mai 2020 / 21:46 1497 accesări

Şomajul tehnic va fi acordat şi de la 1 iunie în acele domenii în care activitatea nu poate fi reluată, dar nu mai târziu de finalului anului în curs.

În şedinţa de azi, Guvernul va aproba o OUG prin care se va stabili ca subvenţionarea de la stat a indemnizaţiilor de şomaj tehnic pentru salariaţii cu contractele de muncă suspendate să se poată face până la 31 decembrie 2020, pentru toate domeniile de activitate în care se menţin restricţii.

"Prevederile art. XI şi XV din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2020 (...) se aplică în continuare, fără întrerupere, de la data de 1 iunie 2020, pentru toate domeniile de activitate în care se menţin restricţii în condiţiile stabilite prin acte ale autorităţilor competente, până la ridicarea acestora, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020", scrie înproiectul de OUGce va fi discutat diseară în şedinţa Executivului.

Indemnizaţia de şomaj tehnic este de 75% din salariul de bază, dar statul acoperă cel mult 75% din câştigul salarial mediu brut. În cazurile în care suma de la stat nu acoperă 75% din salariul de bază, firmele pot acoperi diferenţa.

Nu doar angajaţii, ci şi persoanele ce lucrează pe cont propriu vor putea primi, în continuare, indemnizaţia de şomaj tehnic. Astfel, PFA-urile, persoanele cu profesii liberale sau cele care lucrează pe drepturi de autor vor putea solicita de la stat, lunar, suma de 4.072 de lei brut, echivalentul a 75% din salariul mediu pe economie.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1307 secunde