Subiectele la „bac”, pe piaţă neagră direct de la angajaţii Ministerului Educaţiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Hărdău aruncă vina scandalurilor examenelor naţionale în cîrca subordonaţilor

Subiectele la „bac”, pe piaţă neagră direct de la angajaţii Ministerului Educaţiei

Eveniment 05 Iulie 2006 / 00:00 1215 accesări

Poliţia şi Parchetul cercetează “breşele” din sistemul de securitate al Ministerului Educaţiei, constatînd că dischetele cu subiectele şi răspunsurile la limba şi literatura română pentru examenul de bacalaureat circulau fără probleme printre membrii comisiei speciale din cadrul Serviciului Naţional de Evaluare şi Examinare, acuzaţi din start de neglijenţă în serviciu. La aceste informaţii au avut acces mai multe persoane motiv pentru care anchetatorii au o misiune dificilă pentru a stabili cu exactitate de unde au plecat documentele care s-au vîndut la colţ de stradă. Ministrul Educaţiei, Mihail Hărdău nu i-a destituit însă pe cei bănuiţi pentru că metodologia interzice acest lucru în timpul desfăşurării examenelor. Pînă la finalizarea cercetărilor în acest caz, trei angajaţi ai ministerului sînt învinuiţi pentru nesecurizarea subiectelor la disciplina Istorie de la testele naţionale.

Anchetatorii care cercetează dosarul privind divulgarea subiectelor de bacalaureat la limba şi literatura română au constatat că dischetele cu subiectele şi răspunsurile circulau "foarte lejer" printre membrii comisiei speciale din cadrul Serviciului Naţional de Evaluare şi Examinare (SNEE). În aceste condiţii, anchetatorii au indicii că în acest caz ar fi incidente şi la prevederile referitoare la neglijenţa în serviciu. Parchetul Judecătoriei sectorului 1 Bucureşti a constituit deja un dosar penal privind distrugerea şi sustragerea de înscrisuri. Ancheta devine din ce în ce mai greoaie, întrucît sînt implicate multe persoane, iar informaţiile puteau fi divulgate de către oricine, în orice moment, susţin surse judiciare. Cinci persoane sînt suspectate în cazul divulgării subiectelor la proba scrisă de limba şi literatura română a examenului de bacalaureat, ele nemaiavînd acces la subiecte, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, ministrul Educaţiei şi Cercetării, Mihail Hărdău. El a mai spus că subiectele la proba de limba româna a examenului de bacalaureat au fost transmise de oameni din interiorul Serviciului Naţional de Evaluare şi Examinare (SNEE). "Au fost scurgeri de informaţii din zona SNEE. Ministerul nu cunoaşte subiectele şi nici Comisia Naţională de Bacalaureat", a mai spus ministrul Educaţiei. El susţine că la subiecte au avut acces cinci persoane şi i-a nominalizat pe directorul general, adjunctul acestuia, informaticianul şi cei doi subinspectori care au elaborat subiectele. Făcînd referire la conducerea instituţiei, ministrul a precizat că este vorba de fostul director al SNEE, Adrian Stoica, acesta făcînd parte dintre aceia care au avut informaţia. Adrian Stoica a declarat că orice afirmaţie făcută de către ministrul Educaţiei şi Cercetării ar putea să se întoarcă împotriva acestuia. „Va fi taxat pentru orice afirmaţie făcută pe nedrept. În cei opt ani de zile cît am lucrat ca director nu a fost dată nici o informaţie în legătură cu subiectele de examen”, a mai spus Stoica. El spune că pînă la finalizarea anchetei ministrul ar trebui să se abţină de la alte comentarii.

Sistemul schimbat radical după terminarea examenelor

Ministrul a apreciat că a fost vorba despre o scurgere de informaţii, iar acest lucru este "un comportament mizerabil” al celor din respectiva instituţie. Demnitarul a catalogat vinderea subiectelor la proba scrisă de limba şi literatura română a bacalaureatului drept o "mîrşăvie". Ministrul a completat că nu a auzit niciodată, în Ardeal, să fie furate subiectele de examen şi este surprins că aceasta este o practică în Capitală. Hărădău a mai spus că SNEE trebuie restructurat din rădăcini, dar şi sistemul de admitere în învăţămîntul superior. El susţine că a discutat cu premierul Călin Popescu Tăriceanu despre incidentul de luni şi i-a explicat că nu poate schimba componenţa Comisiei Naţionale în timpul examenului, dar că sistemul va fi radical schimbat după terminarea testelor. Tăriceanu îi ceruse să-i concedieze pe membrii Comisiei Naţionale de Bacalaureat şi să găsească o metodă modernă de securizare a subiectelor, pentru a se evita o nouă disiminare a informaţiilor. Premierul a arătat că în cazul primului incident înregistrat în urmă cu două săptămîni la examenul de capacitate, s-a impus demiterea secretarului de stat Paloma Petrescu, deoarece a fost o "problemă care ţinea strict de minister". "Acum este cu totul altceva, subiectele au fost vîndute", a spus premierul. Tăriceanu a mai afirmat că i-a cerut ministrului Hărdău să găsească o modalitate modernă de alcătuire a subiectelor - care încă "se trag la sorţi" - pe considerentul că, în prezent, există tehnică modernă prin care această procedură să poată fi perfect securizată.

Trei funcţionari ai MEdC răspunzători pentru scandalul testelor naţionale

Procurorii au finalizat ancheta în cazul obţinerii de către un ziarist a subiectelor la istorie pentru examenul de capacitate, trei angajaţi ai Ministerului Educaţiei şi Cercetării (MEdC) urmînd a fi deferiţi justiţiei. În 20 iunie, fostul director al SNEE, Adrian Stoica şi inspectoarele Georgeta Creţu şi Rozalia Doicescu, toţi angajaţi ai Ministerului Educaţiei şi Cercetării, au fost acuzaţi de neglijenţă în serviciu. Celor trei le-au fost prezentate probele, acuzaţiile şi urmează ca dosarul să fie înaintat instanţei, potrivit unor surse judiciare. Subiectele testului de istorie de la examenul de capacitate au fost dezvăluite, în 18 iunie, de jurnalistul Florin Pupăză, de la cotidianul Adevărul", care s-a deplasat apoi la Secţia 3 Poliţie din Bucureşti, unde a relatat cum a procedat. MEdC a reclamat furtul subiectelor după ce delegatele pentru judeţul Dâmboviţa au anunţat că nu au primit toate plicurile cu subiecte. Astfel, a fost remarcată lipsa plicului pentru testul de istorie, întrucît reprezentanta Serviciului responsabil de distribuire îl dăduse altei persoane. Fostul şef al SNEE, Adrian Stoica şi-a dat demisia la cîteva ore după ce a fost anunţată dispariţia plicurilor cu subiecte. În opinia ministrului Educaţiei, Mihail Hărdău, gestul a constituit "un exerciţiu jurnalistic", care a arătat că "sistemul are o breşă". În paralel cu cercetările privind neglijenţa în serviciu constatată la SNEE, Parchetul Judecătoriei sectorului 1 a înregistrat o plîngere împotriva ziaristului care a luat subiectele la testele naţionale, a persoanei care l-a însoţit şi împotriva celor care au pus la cale acţiunea. Avocatul Bogdan Vlad, reprezentantul fostului director al SNEE, a depus această sesizare în care îi acuză pe jurnaliştii de la “Adevărul” de fals privind identitatea, uzurpare de calităţi oficiale şi asociere în vederea comiterii de infracţiuni. Această plîngere se află în cercetare la Secţia 3 Poliţie, sub supravegherea Parchetului Judecătoriei sectorului 1 Bucureşti, informează surse judiciare.



12