"Tablele inteligente" le înlocuiesc pe cele tradiţionale în liceele constănţene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

"Tablele inteligente" le înlocuiesc pe cele tradiţionale în liceele constănţene

Eveniment 29 Martie 2007 / 00:00 1051 accesări

Epoca neagră a tablelor vopsite, ce ocupau un perete întreg al clasei şi pe care dascălii şi elevii scriau cu creta, este pe cale să devină istorie. Ustensilele necesare acestui soi de material didactic (tabla vopsită cu negru pe perete), creta/tibişirul/crida şi celebrul burete sînt, şi ele, pe cale să dispară. Noul val al tehnologiei privind materialele didactice a pus la dispoziţia tuturor celor implicaţi în sistemul de învăţămînt un nou gen de produs pedagogic, „tabla inteligentă”. Acest gen de tablă este folosită deja în aproape toate centrele mari de învăţămînt din Uniunea Europeană. Ea şi-a făcut apariţia şi la Constanţa, unde, în două dintre marile unităţi de învăţămînt - Colegiul Naţional „M. Eminescu” şi Colegiul „Mircea cel Bătrîn” - tabla este deja folosită. „Este o tablă interactivă care funcţionează în cadrul unui sistem: calculator/laptop şi videoproiector. Este o achiziţie extraordinară pentru laboratorul nostru (de biologie - n.r.). Totul devine mult mai uşor, iar senzaţia de real îi leagă mai mult pe elevi de subiect, îi menţine mai atenţi”, a declarat prof. Stelian Marinescu, directorul educativ al Colegiului Naţional „M. Eminescu”. Prof. Vasile Nicoară, directorul Colegiului „Mircea cel Bătrîn” spune că „această tablă preia funcţiile mouse-ului şi tastaturii şi poate fi folosită pentru orice, funcţionînd pentru orice suport electronic. Orice activitate se desfăşoară pe ea rămîne stocată în memorie şi poate fi, în felul acesta, accesată oricînd. Mai mult, totul este interactiv, prin internet. Celebrele schimburi de experienţă pot deveni astfel, schimburi în real-time pentru structura noastră de învăţămînt. Pînă în 2008, avem intenţia să mai achiziţionăm încă două sau trei astfel de echipamente”.

Adio praf de cretă!

„Tabla inteligentă” este produsă de o companie americană şi comercializată în Europa de o firmă britanică. Preţul ei se înscrie între 800 şi 3.500 de euro. În preţ este inclus şi softul specific obiectului de studiu predat. Profesorul poate manevra acest instrument de la orice distanţă, cu ajutorul unui stilou electronic sau direct de pe calculator, iar elevul, conectat şi el la sistem, are posibilitatea să lucreze, în real-time, cu profesorul, participînd la desfăşurarea cursului. Ştergerea se face apăsînd tasta „delete” sau cu ajutorul unui „burete” special. Instrumentele digitale au posibilitatea să „scrie” în patru culori: verde, roşu, albastru şi negru.

În felul acesta, elevii sînt protejaţi şi de eventualele neplăceri legate de inhalarea prafului de cretă. „Praful de cretă este un iritant pentru căile respiratorii. Aerul astfel poluat poate să creeze, mai ales pe fondul unei hiperactivităţi bronşice, reacţii alergice la nivelul căilor respiratorii superioare”, a declarat medicul şef al Clinicii de Pediatrie II din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa, prof. univ. dr. Valeria Stroia. Este adevărat că a apărut şi creta ecologică, însă aceasta nu face să dispară problema prafului care se ridică în aer şi care este apoi inhalat. O altă posibilitate de evitare a prafului de cretă este utilizarea tablelor pe care se scrie cu marker-ul. Acestea au preţuri cuprinse între 300 şi 1.500 de lei şi - se plîng profesorii - sînt prea mici pentru cerinţele unei ore de predare. Marker-ele costă şi ele destul de mult (8 - 35 lei) şi se termină repede. Aproape toate unităţile de învăţămînt din Constanţa au cel puţin cîte două astfel de table, însă mărimea lor şi costurile pe care le presupun, le situează în zona soluţiilor temporare de compromis.



12