Tăriceanu își trâmbițează partidul în ziua Congresului PNL

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Lovitură

Tăriceanu își trâmbițează partidul în ziua Congresului PNL

Politică 28 Iunie 2014 / 00:00 667 accesări

În prima zi a Congresului PNL, liberalii au primit o lovitură foarte dură chiar de la fostul președinte al partidului - Călin Popescu-Tăriceanu, care a anunțat, vineri, că a început să strângă semnături pentru înscrierea candidaturii sale la prezidenţiale și, totodată, că va iniția procedurile pentru înfiinţarea unui nou partid liberal. Asta în condițiile în care președintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, spunea că acela care va fi ales președinte al PNL are șanse să ajungă prezidențiabil. Este drept că el s-a referit la Klaus Iohannis, cel care pare să fie susținut de cei mai mulți dintre liberali, însă anunțul lui Tăriceanu ar putea să dea peste cap întreaga orânduială a PNL, pentru că este posibil ca unii liberali să se reorienteze spre noua formațiune pe care o va încropi fostul lider PNL după ce noua conducere își va arăta colții. Nu spunem că va fi revoltă în PNL, ci doar că istoria ne-a demonstrat că, după orice schimbare a conducerii de la nivelul unui partid, s-au produs rupturi. Una peste alta, este clar că, odată cu anunțul făcut de Tăriceanu, se segmentează încă o dată dreapta politică românească. După ce s-a mai rupt o dată în 2007, când o parte dintre liberali au ales să se alăture partidului lui Traian Băsescu - PDL (care s-a format din PD și o parte din PNL), după șapte ani, partidul istoric care spune că reprezintă liberalismul în România pare că se va mai scinda o dată. Diferența este că acum vor exista două partide de sorginte liberală. Cel puțin pentru moment.

UN ALT PARTID Călin Popescu-Tăriceanu și-a motivat gestul spunând că ar fi preferat să facă anunțul intrării în competiția pentru prezidențiale în cadrul Congresului PNL, în calitate de candidat la șefia PNL, însă, „din păcate, acest Congres a fost pregătit cu multă atenție de conducerea demisionară, iar delegații au fost aleși cu grijă pentru evitarea oricărei tentative de opoziție în cadrul lucrărilor sale“. „Noi vom ţine vie flacăra liberalismului în România“, adaugă el. „Acest lucru nu a fost posibil, deoarece conducerea demisionară a partidului a invocat diverse pretexte, când, în realitate, ea a dorit eliminarea candidaturii mele, evitarea unei dezbateri şi unei competiții reale, a dorit un Congres formal, prin intermediul căruia să-și păstreze funcțiile de conducere și să impună partidului o direcție politică falimentară, dictată de interese personale și exterioare partidului, ceea ce va duce PNL pe același drum cu PNȚCD. Veţi avea un Congres la care nu veţi dezbate nicio idee, niciun proiect, dar veţi avea „alegeri“. Acesta nu este un congres, ci mai degrabă o caricatură“, susține el. Nu au întârziat să apară nici reacțiile la declarațiile lui Tăriceanu, prima fiind cea a lui Crin Antonescu, potrivit căruia fostul lider PNL nu va fi urmat de personaje fără de care partidul să nu poată merge înainte cu toată forţa, dar și că nu va avea șanse să câștige prezidențialele. Nici Ludovic Orban nu s-a abținut să reacționeze extrem de ironic: „Dau un anunţ la mica publicitate: pierdut Tăriceanu. Îl declar nul“.

ASIGURĂRI PRIN STATUT Dar să revenim la Congresul PNL care a început, vineri, când a fost supus dezbaterii noul Statut al partidului, ce elimină apartenența la ALDE sau la Internaționala Liberală, instituie sistemul de alegeri uninominale pentru conducerea partidului și un mecanism de control al activității miniștrilor. Ieșirea din ALDE este, însă, considerată de liberalii europeni o trădare uriașă. Noul statut a fost adoptat cu majoritatea voturilor celor peste 1.000 de delegați, înregistrându-se șase voturi „împotrivă“ și opt abțineri. Prin același statut s-a stabilit însă și că denumirea, identitatea, tradiția istorică și unitatea sunt valori imuabile ale partidului. Propunerea, extrem de importantă, a venit din partea unui liberal cu state vechi - Mircea Ionescu-Quintus, care s-a asigurat în acest fel că PNL nu va fi absorbit de niciun partid politic și, dacă PDL dorește o fuziune cu PNL, aceasta se va face sub numele PNL. Noul statut mai spune ceva. Că cei care au plecat sau au fost excluși din PNL nu vor mai putea reveni în partid timp de un an - adică Antonescu s-a asigurat că, indiferent de susținerea de care se va bucura Tăriceanu, el nu va putea reveni în partid până când se vor termina toate alegerile care contează în acest moment. Cu toate detaliile puse la punct, cu ultima suflare politică, Antonescu a anunțat, ca o mironosiță, că, dacă liberalii vor considera că el ar fi persoana potrivită pentru a candida la prezidențiale, nu se va opune dorinței colegilor, cu toate că el nu-și mai dorește intrarea în această competiție. Ar mai trebui să spunem că în finalul Congresului a fost supusă votului ordinea de zi pentru sâmbătă, când vor fi alese funcțiile de conducere și vor fi adoptate o serie de rezoluții. Klaus Iohannis a anunțat că vor fi supuse votului și dezbătute trei astfel de rezoluții ale Congresului, respectiv fuziunea cu PDL, afilierea la PPE și propunerea nominală a candidatului din partea PNL pentru alegerile prezidențiale. Așadar, urmează o nouă zi de foc pentru liberali.

Mesaje din partea greilor PNL

Chiar dacă nu a putut fi prezent, preşedintele fondator al PNL, Radu Câmpeanu, a transmis, vineri, un mesaj Congresului PNL, care a fost citit de Mircea Ionescu-Quintus, în care îşi exprimă convingerea că partidul va surmonta dificultăţile momentului şi va rămâne fidel tradiţiei liberalismului românesc de 140 de ani: „Dragi colegi, regret că nu pot fi fizic prezent alături de voi, ci numai în gând. Sunt convins că, în această perioadă dificilă şi importantă a partidului, încă o dată partidul va surmonta dificultăţile momentului, rămânând fidel tradiţiei liberalismului românesc de 140 de ani. Am încredere în PNL şi în cei care răspund de destinul lui şi, implicit, şi de al ţării noastre“. La rândul său, Quintus, cel care a propus un amendament prin care PNL nu poate fi absorbit de un alt partid și nu poate dispărea, a declarat după aprobarea propunerii sale că poate să doarmă și, mai târziu, să moară liniștit. „Este inadmisibil ca o persoană care poartă răspunderea de a fi preşedinte de partid şi trebuie să garanteze un partid de 140 de ani să uite această înaltă şi importantă îndatorire şi să se ducă pe ici, pe colo“, a mai spus Quintus.



12