Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 21 Noiembrie 2014 / 00:00 465 accesări

SUA

Incidente armate

Secret Service a reţinut, miercuri seara, un bărbat din statul Iowa, care avea în maşina sa muniţii şi un cuţit şi ar fi încercat să pătrundă în Casa Albă, au anunţat oficiali americani, citaţi de ziarul ”The New York Times”. Suspectul, Renae Kapheim, în vârstă de 41de ani, originar din Davenport, s-a apropiat de agenţi ai Secret Service, afirmând că trebuie să intre în Casa Albă. Ulterior, în urma unor percheziţii, în maşina lui Kapheim au fost descoperite muniţii şi un cuţit. Suspectul a fost reţinut pentru posesie ilegală de arme. Incidente de acest tip au loc frecvent în apropierea Casei Albe, fapt ce a afectat grav credibilitatea serviciului însărcinat cu protecţia preşedintelui SUA. În septembrie, un bărbat cu un cuţit a reuşit să pătrundă în incinta Casei Albe.

Ieri, trei persoane au fost rănite într-un schimb de focuri produs în campusul Universităţii din Florida, autorul atacului fiind ulterior împuşcat mortal de forţele de poliţie, relatează ABC News. Incidentul a avut ieri dimineaţă, în apropiere de biblioteca universităţii. Autorităţile locale au anunţat într-o conferinţă de presă că autorul atacului a fost ucis după ce a deschis focul asupra forţelor de poliţie. Presa americană a relatat anterior că un bărbat înarmat a pătruns în campusul Universităţii din Florida, iar mai multe focuri de armă au fost auzite în apropierea bibliotecii, fiind rănite trei persoane. Starea acestora nu este cunoscută şi nu este clar dacă cei răniţi sunt studenţi. Studenţii au primit o alertă în care erau sfătuiţi să stea departe de uşi şi ferestre.

AFGANISTAN

Atentat sinucigaș

Un atentat sinucigaş a avut loc, miercuri seară, într-o zonă din Kabul în care locuiesc numeroşi străini, au anunţat surse din cadrul Poliţiei. O explozie a avut loc în cartierul Green Village, a declarat Hashmat Stanikzai, purtătorul de cuvânt al Poliţiei din capitala Afganistanului. Atentatul sinucigaş cu vehicul-capcană a fost comis în apropierea unui complex rezidenţial în care sunt mulţi străini. Imediat după atentat, în zonă au fost auzite focuri de armă. Primul terorist s-a aruncat în aer la intrarea în cartierul Green Village, iar alţi trei au vrut să pătrundă în zona rezidenţială, dar au fost opriţi. Patru terorişti au fost ucişi în acest atac. Din fericire, nu există alte victime, a declarat Ayub Salangi, adjunctul ministrului afgan de Interne. Atentatul a fost revendicat de insurgenţii talibani.

MAREA BRITANIE

Proteste studențești

Mii de studenţi veniţi din diferite oraşe ale Marii Britanii au protestat miercuri, la Londra, faţă de reducerile bugetare în domeniul educaţiei şi taxele de şcolarizare, pledând pentru un învăţământ superior gratuit, relatează BBC. În cursul manifestaţiei au izbucnit incidente violente. Poliţiştii au intervenit pentru a împiedica un grup de studenţi să intre în sediul Partidului Conservator, al premierului David Cameron. Cel puţin 11 manifestanţi au fost arestaţi, iar trei poliţişti au fost răniţi uşor. Înainte de reforma votată în 2010, taxele de înscriere la universitate ajungeau la 3.300 de lire sterline (aproape 4.000 de euro). Atunci, studenţii au protestat faţă creşterea acestor taxe, în contextul în care, în aproximativ două treimi dintre universităţile engleze, taxele au fost dublate, iar într-o treime dintre instituţii, ele au atins suma de 9.000 de lire sterline (aproximativ 10.500 de euro). Până la 50.000 de tineri au participat la manifestaţiile studenţilor din noiembrie şi decembrie 2010, în timpul unui vot asupra creşterii taxelor universitare, când protestele au degenerat în violenţe.

COREEA DE SUD

Condamnare

Directorul companiei care deţinea feribotul naufragiat în aprilie în Coreea de Sud, provocând moartea a 304 persoane, majoritatea elevi de liceu, a fost condamnat ieri la zece ani de închisoare. Kim Han-Sik, directorul general al companiei Chonghaejin Marine Co., care deţinea feribotul „Sewol“, scufundat la 16 aprilie, în sudul peninsulei, a fost declarat vinovat de omor involuntar, de tribunalul din Gwangju. Tribunalul a decis că proprietarul companiei este vinovat că a permis ca feribotul să fie periodic supraîncărcat şi că şi-a dat acordul pentru desfăşurarea unor lucrări de extindere ilegale, care au slăbit flotabilitatea navei. Alte zece persoane, printre care şase angajaţi ai companiei Chonghaejin Marine, au fost judecate împreună cu directorul general. Una dintre acestea a fost achitată, însă nouă au fost condamnate la pedepse cuprinse între închisoare cu suspendare şi şase ani de detenţie. În cursul procesului, Kim Han-Sik a respins orice responsabilitate în producerea tragediei, afirmând că este doar un angajat al proprietarului companiei, omul de afaceri Yoo Byung-Eung. Miliardarul a fost căutat mai multe săptămâni de Poliţia sud-coreeană, însă cadavrul său în stare avansată de descompunere a fost găsit în iunie, pe un câmp din apropierea unui oraş din Coreea de Sud. Fiul său cel mare, Yoo Dae-Kyun, a fost condamnat la trei ani de închisoare, la începutul lunii noiembrie, pentru deturnare de fonduri. Soţia miliardarului urmează să fie condamnată pentru aceeaşi acuzaţie. La finalul unui proces separat deschis la Gwangju, căpitanul feribotului, Lee Joon-Seok, a fost condamnat, la 11 noiembrie, la 36 de ani de închisoare. Ofiţerul a părăsit nava în condiţiile în care sute de persoane au rămas blocate în cabine. Dintre cei 476 pasageri ai feribotului „Sewol“, 304 au murit, iar dintre aceştia, 250 erau elevi la acelaşi liceu. Nemulţumirile au luat amploare după ce s-a aflat că echipajul feribotului a dat ordin pasagerilor să nu iasă din cabine, ceea ce a crescut numărul victimelor.

CHINA

Lucrător umanitar american arestat

Poliţia chineză a arestat, în apropiere de frontiera cu Coreea de Nord, un lucrător umanitar american de origine coreeană, care activa în primirea refugiaţilor din calea regimului stalinist de la Phenian, a anunţat, ieri, avocatul acestuia. Peter Hahn, în vârstă de 74 de ani, a fost reţinut marţi, în oraşul chinez de frontieră Tumen, a declarat avocatul Zhang Peihong. Lui Hahn i se reproşează o escrocherie cu facturi false, potrivit lui Zhang. Contactată de AFP, Poliţia din Tumen nu a dorit să răspundă. Această arestare a avut loc într-un context de înăsprire de către autorităţile chineze a reprimării comunităţilor creştine, în special a misionarilor şi evangheliştilor implicaţi în acţiuni pe teren. Hahn, care activează la Tumen de la sfârşitul anilor '90, a fondat o organizaţie nonguvernamentală (ONG) de ajutorare a refugiaţilor coreeni, o şcoală şi o brutărie. Detenţia sa intervine în contextul în care autorităţile chineze au lansat o anchetă asupra unui cuplu de canadieni, Kevin şi Julia Dawn Garratt, pe care-i acuză că au furat secrete de stat. Cuplul Garratt avea o cafenea la Dandong, alt oraş chinez de la frontiera cu Coreea de Nord, de unde trimitea ajutor umanitar în această ţară închisă. Cei doi ar fi deţinuţi în secret din august, iar situaţia lor a contribuit la tensionarea relaţiilor dintre China şi Canada. Autorităţile de la Phenian l-au eliberat recent pe Kenneth Bae, un american în vârstă de 46 de ani originar din Coreea de Sud, care a fost încarcerat în noiembrie 2012 şi condamnat la 15 ani de închisoare în aprilie 2013. El era acuzat că este un activist creştin evanghelist care a încercat să răstoarne Guvernul nord-coreean.

COLUMBIA

Polițiști... mustăcioși

Toţi poliţiştii din Columbia vor avea de acum dreptul să poarte mustaţă, un privilegiu rezervat până în prezent doar ofiţerilor de rang înalt, în urma unei decizii adoptate miercuri de Consiliul de Stat. Cea mai înaltă instanţă administrativă a anulat, astfel, un regulament intern aflat în vigoare de 17 ani, care le oferea doar ofiţerilor de rang înalt posibilitatea de a-şi lăsa mustaţa să crească. Consiliul de Stat a decis că dispoziţia este contrară principiului egalităţii între columbieni. ”S-a considerat că dispoziţia încalcă dreptul la liberă exprimare şi la egalitate. Nu există niciun motiv obiectiv prin care mustaţa să fie permisă doar ofiţerior de rang înalt şi să fie interzisă celorlalţi”, a declarat Maria Claudia Rojas Lasso, preşedinta Consiliului de Stat. Decizia a fost adoptată în urma unei sesizări depuse de un poliţist. Poliţia naţională columbiană are în prezent aproximativ 180.000 de agenţi.

SUA

Drone suspecte

Autorităţile federale americane privind aviaţia (FAA) investighează informaţiile potrivit cărora avioane fără pilot au zburat în apropierea Aeroportului internaţional „John F. Kennedy“ din New York, relatează CBS News. Potrivit unei declaraţii a FAA, piloţii a trei avioane comerciale au anunţat că au văzut avioane fără pilot în timp ce încercau să aterizeze pe aeportul JFK în ultimele zile. Duminică, la scurt timp după ora 20.00, piloţii avioanelor Delta Air Lines 838, un Boeing 737, şi Virgin Atlantic 9, un Boeing 747, au anunţat că au văzut un avion fără pilot la aproximativ 10 mile (16 kilometri) de pista 22 stânga, zburând la o altitudine cuprinsă între 3.000 şi 2.000 de picioare (între 900 şi 600 de metri), a afirmat FAA. Miercuri, în jurul orei 13.50, pilotul avionului Airbus 320 al JetBlue a văzut un avion fără pilot la trei kilometri de o pistă diferită. Niciunul dintre piloţi nu a fost nevoit să facă manevre de evitare a avioanelor fără pilot, potrivit FAA, toate cele trei avioane aterizând în siguranţă. Un oficial a declarat pentru CBS News că Poliţia din Nassau County a folosit elicoptere pentru a investiga incidentul de miercuri, dar nu a găsit nicio dovadă privind prezenţa vreunui avion fără pilot. Poliţia nu intenţionează să continue ancheta, predând cazul FAA. Aceasta nu este prima dată când piloţii au afirmat că au văzut avioane fără pilot în apropierea aeroportului. În martie 2013, un pilot Alitalia a declarat că o dronă s-a apropiat la 60 de metri de avionul său, în timp ce se apropia de Aeroportul JFK.



12