Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 05 Noiembrie 2014 / 00:00 464 accesări

MAREA BRITANIE

Incident aerian

Un avion de linie aparţinând companiei British Airways a fost nevoit să devieze de la traiectoria de aterizare în Gibraltar, din cauza prezenţei unui avion al armatei spaniole, au declarat, luni, autorităţile acestei mici colonii britanice din sudul peninsulei iberice. Incidentul s-a produs vineri, când zborul BA490, provenind de la Londra - Heathrow, se afla la o distanţă de aproximativ 15-20 de kilometri de pista de aterizare la intrarea în Gibraltar. Avionul militar spaniol de tip Lockheed P3 Orion, însărcinat cu supravegherea submarină şi maritimă, care zbura în faţa avionului de pasageri britanic, şi-a schimbat brusc direcţia şi a urmat o altă traiectorie. Controlorii de trafic aerian au ordonat echipajului aeronavei British Airways să schimbe direcţia, pentru a menţine distanţa de securitate. Spania a cedat teritoriul Gibraltar, de 7 kilometri pătraţi, având 30.000 de locuitori, prin Tratatul de la Utrecht din 1713. Ulterior, Madridul a cerut retrocedarea. În perioada 1969-1985, la zece ani după moartea dictatorului Francisco Franco, Spania şi-a închis frontiera terestră cu această regiune. În 2013, nave spaniole au efectuat 496 de incursiuni ilegale în apele teritoriale ale coloniei britanice, potrivit unui raport al Foreign Office.

BULGARIA

Vameși inculpați

Şapte ofiţeri vamali de la punctul de trecere a frontierei Lesovo din Bulgaria au fost inculpaţi pentru luare de mită şi implicare într-un grup infracţional organizat, într-un caz în care au fost audiaţi mai mulţi cetăţeni străini, inclusiv moldoveni şi români, a relatat, ieri, presa bulgară. În cursul unei operaţiuni de amploare a Poliţiei, desfăşurată sâmbătă, la punctul de trecere Lesovo, situat la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia, 24 de ofiţeri vamali au fost reţinuţi sub suspiciunea că le cereau bani şoferilor, pentru a evita controalele la trecerea frontierei. Şapte dintre vameşii reţinuţi au fost inculpaţi, după care cinci au fost plasaţi în detenţie şi doi au fost eliberaţi condiţionat. Printre persoanele arestate figurează şi Dimitar Kolev, directorul punctului de trecere a frontierei Lesovo. El a fost reţinut sâmbătă seara, în timp ce primea un plic cu 10.000 de leva (5.100 de euro) de la un şef de tură, Gheorghi Banev, de asemenea inculpat în acest caz. În timpul unei percheziţii la domiciliul lui Kolev, Poliţia a găsit echivalentul a 82.000 de leva (41.000 de euro) în diferite valute. Plicuri cu bani au fost de asemenea găsite la domiciliile celorlalţi vameşi arestaţi, precum şi la punctul de trecere Lesovo, ascunse în diferite compartimente secrete aflate în camera cu bunuri confiscate. Suma totală confiscată până în prezent de autorităţi se ridică la 220.000 de leva (112.000 de euro). Vameşii le cereau mită şoferilor care voiau să evite controalele, sumele fiind cuprinse între 10 şi 20 de leva (5-10 euro) pentru autoturisme şi 100-200 de dolari pentru tiruri. Borislav Sarafov, adjunctul procurorului general al Bulgariei, a declarat că 14 martori au fost audiaţi în acest caz, inclusiv cetăţeni din România, R. Moldova şi Ucraina. Aceştia au confirmat că au dat sume de bani în leva, lei, euro, dolari sau lire turceşti.

R. MOLDOVA

Protestul veteranilor

Primăria din Chişinău a depus plângere la Procuratura Generală şi Ministerul de Interne, ieri, după ce un grup de veterani ai războiului de pe Nistru a ocupat, luni, sala de şedinţă a instituţiei, în semn de protest față de refuzul autorităților de a le permite privatizarea locuinţelor sociale. Protestatarii au blocat activitatea autorităţilor publice locale prin acţiunile lor. În consecinţă, Primăria solicită instituţiilor abilitate să ia măsurile necesare pentru a restabili ordinea şi modul legal de funcţionare a instituţiei. Mai mulţi veterani, membri ai asociaţiei Mişcarea Refugiaţilor Transnistreni, au protestat luni în faţa sediului Primăriei din Chişinău, iar ulterior au intrat cu forţa în sala de şedinţe, blocând activitatea şefilor de direcţii. Potrivit postului Europa Liberă, protestatarii i-au adresat injurii primarului Dorin Chirtoacă şi l-au stropit cu apă. Veteranii sunt nemulţumiţi că nu pot deveni proprietari, cu titlu gratuit, asupra locuinţelor pe care le-au obţinut de la stat. Ei susţin că vor rămâne în incinta Primăriei până când administraţia îşi va îndeplini angajamentele. În replică, Primăria din Chişinău susţine că ar încălca legea dacă ar permite privatizarea apartamentelor şi cere persoanelor să părăsească sediul instituţiei publice.

POLONIA

Rachete antiaeriene cu rază scurtă de acţiune

Polonia a invitat, luni, producătorii de rachete sol-aer să iniţieze un dialog tehnic în vederea elaborării unui sistem de apărare antiaeriană alcătuit din rachete cu rază scurtă de acţiune. Acest sistem ar trebui să facă parte din aşa-numitul scut antirachetă şi antiaerian al Varşoviei, alcătuit din rachete cu rază de acţiune foarte scurtă, scurtă şi medie. Costul proiectului a fost estimat la 30 de miliarde de zloţi (7,1 miliarde de euro), în contextul în care Varşovia a anunţat anterior că intenţionează să cheltuiască în următorii zece ani 140 de miliarde de zloţi (33,6 miliarde de euro) cu modernizarea armatei. Furnizorul noului sistem de apărare antiaeriană va fi cunoscut în 2016. Aceste măsuri au fost adoptate în contextul îngrijorărilor provocate de criza din Ucraina şi ameninţarea pe care ar putea să o reprezinte Rusia. Astfel, Polonia a anunţat recent că va consolida, în următorii ani, prezenţa militară în estul ţării, la frontiera cu Ucraina. Planul prevede suplimentarea efectivelor militare în bazele situate în estul ţării şi investiţii în infrastructura regională.

MAREA BRITANIE

Suspect arestat

Poliţia britanică a arestat un tânăr de 18 ani, suspectat că ar fi pregătit un atentat cu bombă, şi a evacuat, luni, 50 de persoane dintr-o zonă rezidenţială. Agenţi ai unui detaşament din cadrul armatei însărcinat cu detectarea de explozibili au fost trimişi în zona rezidenţială din apropierea stadionului clubului Newcastle United, în nord-estul Marii Britanii, după descoperirea unor elemente suspecte. Suspectul a fost arestat şi plasat în detenţie, sub suspiciunea de posesie de explozibil cu intenţia de a pune în pericol viaţa altora. Poliţiştii au efectuat percheziţii în locuinţa tânărului şi au descoperit obiecte suspecte, fapt care i-a determinat să interzică accesul în zonă şi să evacueze mai multe locuinţe. Poliţia a declarat că în prezent colectează informaţii privind modul de viaţă al suspectului, pentru a stabili care puteau fi motivele sale.

ITALIA

Posibile sancțiuni

Comisia Europeană ar putea iniţia o procedură de sancţionare a Italiei, din cauza politicilor privind spaţiile locative alocate rromilor, existând suspiciuni de segregare pe criterii etnice, anunţă organizaţia nonguvernamentală 21 Iulie, citată de agenţia ANSA. Potrivit organizaţiei, CE a cerut Guvernului de la Roma informaţii suplimentare referitoare la condiţiile în care trăiesc cei 150.000 - 180.000 de rromi, sinti şi nomazi din Italia. Conform Direcţiei Generale pentru Justiţie a CE, există informaţii că rromii trăiesc în tabere slab utilate, la periferia marilor oraşe. Inspectorii CE au exprimat preocupări majore privind condiţiile precare din tabăra de rromi La Barbuta, situată la periferia estică a Romei. Tabăra de rromi La Barbuta a ajuns în atenţia publică în contextul unui plan de construire a unui hypermarket în locul său. 400 dintre cei 580 de locatari ai taberei ar urma să fie mutaţi în apropiere.



12