Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 19 Mai 2014 / 00:00 623 accesări

SPANIA

Reţea de traficanţi, dezmembrată

Poliţia spaniolă a arestat patru persoane care făceau trafic de marijuana şi droguri de mare risc. Investigaţia a demarat din luna ianuarie, când ofiţeri sub acoperire au cumpărat o mare cantitate de haşiş din Spania, aceasta urmând să fie introdusă spre vânzare în Marea Britanie. Drogurile au fost cumpărate în provinciile spaniole Granada şi Murcia, unde urmau să fie împachetate şi ascunse în camioane care urmau să le ducă în Marea Britanie. Cele patru persoane, doi cetăţeni spanioli şi doi britanici, au fost reţinute în oraşele Abaran şi Ricote.

COREEA DE NORD

Prăbuşirea unei clădiri

Presa oficială din Coreea de Nord a anunţat ieri „un accident de neimaginat” pe şantierul de construcţie a unei clădiri la Phenian, care a provocat un număr neprecizat de victime. Este un anunţ neobişnuit din partea autorităţilor ţării. Potrivit oficialilor, este vorba despre prăbuşirea unui imobil cu 23 de etaje aflat în construcţie, unde se instalaseră deja 100 de familii. Este extrem de rar ca presa oficială nord-coreeană, singura autorizată, să anunţe astfel de informaţii negative, iar agenţia KCNA prezintă chiar scuze, şi ele la fel de rare, din partea autorităţilor. Accidentul ar fi avut loc marţi şi a fost provocat de supervizarea inadecvată de către responsabilii proiectului, a adăugat KCNA. Echipe de salvare au fost mobilizate pentru a se ocupa de răniţi şi pentru a încerca să găsească supravieţuitori sub dărâmături.

IRAN

Acord încă posibil

„Un acord nuclear cu marile puteri este posibil în pofida absenţei unor progrese la ultimele discuţii de la Viena”, a afirmat ieri şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif. „Un acord este posibil, dar iluziile trebuie să dispară. Nu trebuie pierdută iar ocazia, aşa cum s-a întâmplat în 2005”, a scris Zarif pe contul său de Twitter, referindu-se la eşecul negocierilor, în urmă cu aproape zece ani, în privinţa programului nuclear controversat al regimului de la Teheran. A patra sesiune de negocieri pe tema limitelor programului nuclear al Iranului s-a încheiat, vineri, fără progrese majore, dar cu promisiunea continuării dialogului. Iranul şi marile puteri nu au început, aşa cum era prevăzut, să redacteze un acord final, pe care cele două părţi vor să îl semneze până la 20 iulie.

ISRAEL

Nemulţumire de premier

Benjamin Netanyahu a dezaprobat întâlnirea dintre ministul Tzipi Livni şi preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, amintind că dialogul cu palestinienii este îngheţat, a anunţat o sursă apropiată premierului israelian. „Premierul i-a spus lui Tzipi Livni înaintea acestei întâlniri de joi seară, la Londra, că nu se va reprezenta decât pe ea însăşi şi nu Guvernul israelian”, a explicat această sursă, confirmând astfel că premierul Netanyahu a fost informat înainte în legătură cu această întrevedere. Tzipi Livni şi Mahmud Abbas au mers la Londra, săptămâna trecută, pentru discuţii informale cu secretarul de Stat american, John Kerry. Dialogul direct israeliano-palestinian, relansat în iulie de John Kerry, a fost suspendat la sfârşitul lunii aprilie de către şeful Guvernului israelian.

SIRIA

General ucis

Surse din cadrul opoziţiei siriene au anunţat ieri că generalul Hussein Ishaq, care coordonează aviaţia militară, a fost ucis ieri, în apropiere de capitala Damasc. Oficialul sirian a fost ucis în urma unor schimburi de foc cu rebelii în apropiere de oraşul Mleiha. Generalul Ishaq este primul dintre liderii militari de rang înalt ai armatei loiale preşedintelui al-Assad despre care se spune că a fost ucis în lupte. Şi Observatorul pentru Drepturile Omului din Siria, organizaţie cu sediul în Marea Britanie, a confirmat informaţia, calificând-o drept o lovitură pentru regimul de la Damasc.

LIBIA

Weekend sângeros

Un adevărat război civil a fost pornit, în weekend-ul trecut, în oraşul Benghazi, din estul Libiei, după ce generalul Khalifa Hifter şi forţele sale loiale au decis să nu mai sprijine autorităţile de la Tripoli. Violenţele s-au soldat cu moartea a peste 70 de persoane şi rănirea altor 140, fiind cele mai violente lupte declanşate în Libia după înlăturarea regimului colonelului Ghadafi. Mii de oameni au început să părăsească oraşul Benghazi, temându-se de represaliile forţelor guvernamentale. Benghazi este oraşul natal al fostului lider libian Moammar Gadhafi, iar miliţiile care îl controlează păstrează încă mândria de a fi fost în slujba fostului regim, în timp ce la Tripoli se doreşte îndepărtarea cu orice preţ de fosta conducere.



12