Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 29 Septembrie 2009 / 00:00 421 accesări

PD-L cere convocarea BP comune în legătură cu referendumul

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat că reprezentanţii PD-L din conducerile celor două Camere cer convocarea Birourilor Permanente comune pentru mîine, pentru a discuta solicitarea preşedintelui ţării de declanşarea referendumului pentru Parlamentul unicameral. Ea a arătat că PD-L a intenţionat să organizeze ieri şedinţa birourilor Permanente pe tema referendumului, însă Mircea Geoană a dorit să amîne întîlnirea. Potrivit lui Anastase, şedinţa Birourilor comune poate fi convocată şi în urma solicitării unui număr de deputaţi şi senatori, iar conform articolului 89 din Regulamentul Camerelor, convocarea Birourilor Permanente în data de 30 septembrie este regulamentară. Ea a apreciat că este nevoie de calm şi responsabilitate, deoarece nu se poate “să se facă apel la medierea preşedintelui şi să-l înjure pe preşedinte”.

Liberalii vor propune modificarea Legii electorale

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, la finalul CNEx, că liberalii nu sînt de acord cu referendumul propus de preşedintele Băsescu, menţionînd că vor depune o iniţiativă legislativă care să prevadă reducerea numărului de parlamentari la 275-250, cu menţinerea bicameralismului. După ce ideea referendumului a fost discutată la nivelul BPC şi CNEx, Antonescu a menţionat poziţia PNL este aceea că este de acord cu o reformă amplă a statului şi a instituţiilor sale. El a menţionat că nu mai comentează ceea ce preşedintele urmăreşte printr-un eventual referendum, menţionînd că liberalii sînt “partizanii reducerii numărului de parlamentari”, după cum sînt partizanii şi vor iniţia în acest sens proiecte de lege în vederea reducerii numărului de ministere. Întrebat de ce abia acum fac publică intenţia schimbării electorale privind reducerea numărului parlamentarilor, care astfel pare la fel de populistă ca a lui Băsescu, liderul PNL a menţionat că motivul este acela că nu a considerat acest subiect o prioritate pentru România.

Procurorul general şi preşedintele ÎCCJ, ar trebui numiţi în mandatul preşedintelui următor

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a salutat ieri, la finalul CNEx, ieşirea magistraţilor din grevă, menţionînd, că în opinia sa, numirile noului procuror general şi preşedintelui ÎCCJ ar trebui să fie rezolvate în mandatul următorului preşedinte al României. El a subliniat că România are nevoie, fiind posibil acest lucru, ca în fruntea unor asemenea instituţii să fie “persoane care să nu aibă dependenţe politice, care să nu facă jocuri politice, persoane care să poată întruchipa şi impune o justiţie cu adevărat independentă, corectă şi accesibilă justiţiabilului român în primul rînd şi nu diverselor grupări politice”.

Sesizarea PNL privind Legea educaţiei, în 22 octombrie, la CC

Curtea Constituţională va lua în discuţie, în 22 octombrie, sesizarea PNL privind Legea educaţiei. Liberalii au susţinut în debutul sesizării privind Legea educaţiei naţionale, ca o critică relativă, că Executivul a încălcat prin legile asumate prevederile articolului 114 aliniatul 1 din Constituţie, conform căruia “Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în sedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii”. Parlamentarii liberali au menţionat că Legea educaţiei naţionale mai încalcă trei articole, printre care articolul 40 aliniatul 3, potrivit căruia “nu pot face parte din partide politice judecătorii Curţii Constituţionale, avocaţii poporului, magistraţii, membrii activi ai armatei, poliţiştii şi alte categorii de funcţionari publici stabilite prin lege organică”. Parlamentarii liberali au mai depus la Curtea Constituţională o sesizare privind legea salarizării unitare, iar împreună cu parlamentarii UDMR, au mai sesizat judecătorii constituţionali şi cu privire la Legea reorganizării.

Legea de reorganizare a unor autorităţi, dezbătută în 8 octombrie la CC

Curtea Constituţională (CC) ia în discuţie în 8 octombrie excepţia de neconstituţionalitate ridicată de PNL în cazul Legii privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu CE şi FMI. PNL reclamă lipsa avizului constituţional al Curţii de Conturi întrucît, prin această lege, se înfiinţează organe de specialitate în subordinea Guvernului sau a ministerelor. Printre cele reclamate la CC, PNL afirmă că prevederea prin care este lucrătorul este obligat la zile libere “fără plată pentru o perioadă de pînă la10 zile lucrătoare”, contravine principiului libertăţii absolute a dreptului la muncă, consacrată de art. 41, alin. 1, şi încalcă caracterul obligatoriu al convenţiilor colective în vigoare.

Moţiune de cenzură pentru incapacitatea guvernării de a organiza alegeri

Liderul PNL Bogdan Olteanu a declarat, ieri, că va propune partidului iniţierea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului, dată fiind “incapacitatea de a organiza alegeri” şi în acelaşi timp, de a administra corespunzător “situaţia de criză economică”: “Dată fiind situaţia de la guvernare, dată fiind incapacitatea guvernării de a funcţiona, dată fiind vădita preocupare acelor două partide de la guvernare, exclusiv pentru a controla MAI şi a încerca să influenţeze, să fraudeze organizarea alegerilor, voi pune în discuţia partidului depunerea de către PNL a unei moţiuni de cenzură”. Întrebat dacă nu crede că PNL ar putea fi acuzat că doreşte ruperea coaliţiei, prin susţinerea uneia din părţi, Olteanu a spus că scopul unui partid din Opoziţie este de a face astfel încît coaliţia să nu mai fie la guvernare.

Raportul Comisiei Udrea, scos de pe ordinea de zi a BP

Raportul Comisiei Udrea, în care se solicită revocarea ministrului Turismului şi începerea urmăririi penale pentru aceasta, a fost scos ieri de pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Camerei pe motiv că nu a ajuns la preşedintele instituţiei, aşa cum cere procedura. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a arătat că raportul comisiei parlamentare de anchetă în cazul Udrea trebuie să ajungă întîi la preşedintele Camerei, după care va fi înscris pe ordinea de zi a Biroului Permanent al acestui for legislativ. Secretarul Camerei Deputaţilor Sever Voinescu a declarat că raportul Comisiei Udrea va fi pus pe ordinea de zi a conducerii Camerei după ce urmează procedurile interne al acestui for legislativ.

Convocarea unui referendum, inadecvată înaintea campaniei electorale

Fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, consideră că propunerea şefului statului Traian Băsescu, de convocare a unui referendum pentru Parlamentul unicameral, este complet “inadecvată” în acest moment, înaintea campaniei electorale. Constantinescu a declarat, ieri, că problema reformei Parlamentului este una reală şi că este atribuţia preşedintelui convocarea unui referendum. În opinia acestuia, propunerea nu se susţine nici din punctul de vedere al eficienţei pentru că nu va avea decît rolul unui sondaj de opinie: “Acest lucru se realizează fie prin lege electorală, care să ducă la reducerea numărului de parlamentari, fie prin modificarea Constituţiei. Aceste tipuri de rezolvări sînt fireşti, nefirească este legarea lor de campania prezidenţială şi de alegerea preşedintelui”.

Apel la societatea civilă pentru realizarea unui proiect european

Fostul preşedinte al României Emil Constantinescu a făcut, ieri, apel la societatea civilă şi la elitele mediului academic să realizeze “proiectul european” al ţării, în condiţiile în care “clasa politică nu este în stare să facă acest lucru”: “La doi ani de la integrarea europeană, România nu are un proiect european, un proiect naţional. Aceasta este cauza confuziei masive, a haosului, a neîncrederii, pentru că atîta timp cît nu ai o viziune, o strategie pe termen lung, nu poţi să construieşti şi să aplici un set de politici publice coerente într-un mandat prezidenţial sau parlamentar”. Potrivit acestuia, “atitudinea reactivă, şi nu proactivă” a administraţiei centrale şi locale este consecinţa acestei stări de fapt.

OUG pentru utilizarea creditelor de angajament la finanţare în sănătate

Premierul Emil Boc anunţat, ieri, că Guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă prin care instrumentul creditelor de angajament va fi utilizat pentru a putea soluţiona problemele legate de finanţarea din sistemul de sănătate: “Am avut o discuţie cu ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, am informat şi coaliţia că vom aproba o ordonanţă de urgenţă prin care vom utiliza instrumentul creditelor de angajament pentru a putea soluţiona problemele legate de finanţarea din sistemul de sănătate şi că, din acest punct de vedere, avem soluţia pregătită pentru a fi adoptată”. Boc a dat, de asemenea, asigurări că salariile dascălilor nu vor scădea după intrarea în vigoare a Legii privind sistemul unic de salarizare.

Propunerea IPP ca deputaţii să îşi ia concediu fără plată, luată în calcul

Secretarul Camerei Deputaţilor, Sever Voinescu, a declarat, ieri, că grupurile parlamentare “vor reflecta” la propunerea Institutului de Politici Publice (IPP) ca deputaţii să-şi ia concediu fără plată de 30 de zile în luna noiembrie, în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale: “Punctul de vedere al Comisiei pentru regulament a fost acela că propunerea IPP este o decizie politică, pe care trebuie să o ia fiecare partid, fiecare grup parlamentar în parte. Grupurile parlamentare vor reflecta la această solicitare”. IPP a trimis, săptămîna trecută, o scrisoare conducerii Camerei, prin care arătat că, în campaniile electorale precedente, parlamentarii au absentat de la lucrările forului legislativ sub pretextul că au activitate în circumscripţiile electorale din teritoriu. Pentru a evita această situaţie, IPP a propus ca parlamentarii să îşi ia concediu fără plată în luna noiembrie, în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale.

Camera aprobă desfăşurarea acţiunii “Parlamentul Tinerilor”

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat, ieri, solicitarea Asociaţiei Pro Democraţia de a desfăşura în perioada 30 octombrie - 1 noiembrie acţiunea “Parlamentul Tinerilor”, prin care oferă acestei categorii “posibilitatea de a înţelege importanţa, rolul şi funcţiile Parlamentului României”. Potrivit unui memorandum intern, aprobat de conducerea Camerei, participanţii la această manifestare simulează lucrări în plenul Camerei şi în comisiile parlamentare, tinerii fiind, timp de cîteva zile, pe post de aleşi ai poporului. Acţiuni similare au avut loc în anii 2006 şi 2007, manifestarea “Parlamentul Tinerilor” fiind la cea de-a treia ediţie.

Legea privind programul “Prima Casă” trece prin adoptare tacită

Proiectul de lege pentru adoptarea Ordonanţei 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării Programului “Prima Casă” va trece astăzi prin adoptare tacită de Senat, după ce senatorii nu au reuşit să dea un vot tranşant, în trei şedinţe, în privinţa adoptării sau respingerii actului normativ. În şedinţa de ieri, senatorii au eşuat, pentru a treia oară, să adopte proiectul de lege de admitere a ordonanţei de urgenţă, care are caracter organic, fiind înregistrate doar 40 de voturi “pentru”, nouă abţineri şi 16 voturi împotrivă. Preşedintele de şedinţă, democrat-liberalul Alexandru Pereş a spus că proiectul de lege a căzut şi pleacă mai departe către Camera deputaţilor, care este Cameră decizională, adăugînd că proiectul are termen de adoptare tacită data de 29 septembrie. În replică, preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă, a arătat că proiectul trebuie să fie supus din nou votului plenului ca proiect de respingere a ordonanţei.



12