Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 02 Aprilie 2009 / 00:00 535 accesări

Italia - Victimă decedată

Românca împuşcată la Verona de patronul firmei la care lucra, pe fondul unui presupus conflict cu acesta, a murit la spital. Andreea Şutic, de 25 de ani şi soţul ei Tiberiu Şutic, de 23 de ani, au fost împuşcaţi duminică, în localitatea Mozzecane di Villafranca din regiunea Veneto de italianul Giacomo Attolini, de 47 de ani. Femeia a intrat în moarte cerebrală imediat după ce fusese împuşcată în cap, iar marţi seară medicii au constatat decesul tinerei românce. Giacomo Attolini o angajase pe româncă la pizzeria sa şi a început să îi facă avansuri fără succes. Moment, în care românca şi soţul ei i-au cerut patronului italian bani pentru a nu îl acuza de hărţuire sexuală. Informaţiile sînt dezminţite de familia victimei.

Spania - Români, reţinuţi

Trei români au fost arestaţi în Spania în legătură cu asasinarea unui bijutier din oraşul Moral de Calatrava, care a fost găsit carbonizat în portbagajul maşinii sale la 8 martie, în localitatea Villafranca de los Caballeros. Din cauza stării în care se afla cadavrul, identificarea a fost făcută cu ajutorul unor probe ADN. Totodată, Garda Civilă a arestat 20 de persoane, dintre care 16 români, trei moldoveni şi un rus, suspectate că ar fi comis furturi în mai multe provincii spaniole. Aceştia ar fi fost autorii mai multor furturi în provinciile Zamora, Guadalajara, Salamanca, Albacete, Toledo, Madrid, Ciudad Real, Valladolid şi Segovia. Obiectele sustrase erau trimise în România, prin intermediul unor companii de transport internaţional ai căror membri făceau de asemenea parte din această reţea. Printre obiectele furate se numără 190 de boilere, 1.219 radiatoare, opt televizoare, 11 calculatoare şi alte bunuri. Membrii reţelei ar fi sustras şi peste 20 de milioane de euro. Pentru transportarea bunurilor furate au fost necesare patru vehicule. Se pare că suspecţii acţionau de trei sau patru ori pe săptămână.

Franţa - Pătrundere în forţă

Poliţia l-a imobilizat, miercuri, pe bărbatul de origine română care intrase în sediul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), din Strasburg, ameninţînd că se va sinucide, în acest oraş transformat într-o fortăreaţă înaintea summit-ului NATO. Bărbatul s-a prezentat la intrarea în Palatul Drepturilor Omului, a fost blocat de agenţi la un punct de securitate şi a scos apoi dintr-o valiză un recipient cu benzină, ameninţînd că îşi va da foc. Acesta a fost imobilizat de mai mulţi poliţişti, în timp ce discuta cu un grefier şi avînd în mînă mai multe hîrtii. La faţa locului se aflau şapte poliţişti din trupele de elită, dintre care un negociator în civil şi pompieri. Bărbatul, un cetăţean german de origine română, este un reclamant care a depus o plîngere împotriva Germaniei, respinsă în 2005 şi urmată de o a doua plîngere, în curs de examinare. Bărbatul cere despăgubiri din partea Germaniei, pentru motive care nu sînt foarte clare.

R. Moldova - Explozie în Transnistria

Procuratura din Transnistria a iniţiat o anchetă penală în legătură cu explozia produsă la un gazoduct din apropierea localităţii Chiţcani. Livrările de gaze către Bulgaria s-au diminuat cu 70% miercuri după-amiază, în urma exploziei. Pagubele produse de explozie ar putea fi reparate în trei zile, timp în care Bulgaria ar putea acoperi nevoile sale pe timpul acestei perioade cu gaze din stoc. În ceea ce priveşte aprovizionarea sa cu gaze ruseşti, care deţin o pondere de 92% din consumul interne, Bulgaria depinde integral de gazoductul care tranzitează R.Moldova. Din lipsă de furnizori şi trasee alternative, Bulgaria a fost una dintre cele mai afectate ţări din Europa de criza gazului rus din luna ianuarie, cînd au fost impuse restricţii de consum atît pentru companii, cît şi pentru consumatorii casnici. Compania rusă Gazprom a anunţat mărirea livrărilor de gaze către Turcia prin gazoductul Blue Stream, pentru a compensa diminuarea tranzitului către această ţară. Gazoductul Blue Stream leagă direct Rusia de Turcia, trecînd pe sub Marea Neagră.

Marea Britanie - Accident aviatic

Un elicopter cu 16 persoane la bord, care se întorcea de pe o platformă de petrol din Marea Nordului, s-a prăbuşit miercuri în largul coastelor Scoţiei. Zece persoane au murit, iar alte opt sînt date dispărute. Elicopterul tip Super Puma AS 33L Mk II al companiei Bond, care avea la bord 14 pasageri şi doi membri ai echipajului, s-a prăbuşit la o distanţă de 56 kilometri de Aberdeenshire. Compania petrolieră britanică British Petroleum a declarat că elicopterul opera pentru aceasta şi se întorcea la bază, venind din direcţia exploatării petroliere Miller.

Ucraina - Contestare

Preşedinţia Ucrainei a anunţa că va contesta la Curtea Constituţională decizia Parlamentului de organizare a alegerilor prezidenţiale la 25 octombrie, Viktor Iuşcenko exprimîndu-şi dorinţa ca scrutinul să aibă loc în ianuarie 2010. Preşedinţia ucraineană a reacţionat, astfel, imediat după ce 401 din totalul de 450 de deputaţi au aprobat proiectul privind stabilirea datei alegerilor prezidenţiale. Preşedinţia a depus, marţi, în Parlament un proiect de reformă constituţională prin care sugerează organizarea alegerilor prezidenţiale la 17 ianuarie. Constituţia Ucrainei prevede că alegerile prezidenţiale se organizează în ultima duminică al celui de-al cincilea an de mandat al preşedintelui. Ales la sfîrşitul lui decembrie 2004, Viktor Iuşcenko a fost învestit ca preşedinte la 23 ianuarie 2005. Disputa cu privire la data următoarelor alegeri prezidenţiale are loc într-o Ucraină măcinată de o interminabilă luptă pentru putere între preşedintele Iuşcenko şi premierul Iulia Timoşenko şi puternic afectată de criza economică mondială.

Bulgaria - Ministru, acuzat

Ministerul bulgar de Interne cunoaşte gruparea criminală care a comis o serie de răpiri în Sofia, au informat foşti angajaţi de rang înalt din acest minister, care au solicitat anonimatul. Automobile şi membri ai grupării criminale au fost interceptate de mai multe ori de Ministerul de Interne, ca în cazul răpirii fiului de 15 ani al omului de afaceri asasinat Ivo Markov, precum şi în cazul răpirii mediatizate a fostului preşedinte al Clubului de Fotbal Litex, Anghel Boncev şi a soţiei sale, Kamelia. Descoperirile intervin în contextul dispariţiei recente a omului de afaceri din Sofia Kiro Kirov, preşedintele companiilor care îi poartă umele. Sursele anonime susţin că presupusul grup criminal ar fi autorul mai multor răpiri care au rămas ascunse de public. În urmă cu doi ani, Ministerul de Interne a interceptat o altă bandă din Sofia, dar nu a dezvăluit informaţii despre aceasta. Această bandă răpea persoane bogate şi în vîrstă. Autorii obţineau informaţii despre averea lor, îi răpeau şi îi şantajau pentru a-i face să le transfere proprietăţile. Ulterior, persoanele în vîrstă dispăreau fără urmă.

Rusia - Asasinat

Un jurnalist al unei publicaţii de opoziţie cu sediul în Himki, la periferia Moscovei, a murit în urma rănilor suferite într-o agresiune ce a avut loc în cursul nopţii de sîmbătă spre duminică. Poliţia susţine însă că moartea a survenit din cauza excesului de medicamente. Jurnalistul Serghei Protazanov a fost atacat, a mers la spital, a fost externat şi a murit, a declarat Oleg Mitvol, vicepreşedintele Serviciului rus pentru Controlul Mediului. Oraşul Himki, situat la periferia nordică a Moscovei, este în conflict cu ecologiştii privind situaţia pădurilor locale. Jurnalistul pregătea o ediţie despre neregulile electorale din oraşul Himki. Şi un apărător al drepturilor omului a fost atacat violent şi spitalizat marţi seară la Moscova. Liderul organizaţiei neguvernamentale ruse Pentru drepturile Omului, Lev Ponomarev, foarte critic cu privire la Kremlin, a fost bătut violent de trei necunoscuţi, în apropiere de imobilul său.

Cehia - Retragere înainte de termen

Partidele care formează coaliţia de centru-dreapta din Cehia au stabilit retragerea de la putere înainte de încheierea preşedinţiei cehe a UE la 30 iunie, a anunţat premierul Mirek Topolanek. Cabinetul său va fi înlocuit cu un guvern de tranziţie care va conduce ţara pînă la alegerile programate la jumătatea lunii octombrie. Noul Guvern va fi alcătuit din 16 experţi, opt desemnaţi de cele trei partide din coaliţie şi alţi opt desemnaţi de principalul partid de opoziţie, social-democrat, formaţiune aflată la originea moţiunii de cenzură ce a condus la demiterea Cabinetului Topolanek.

SUA - Rezultate strînse

Candidatul republican la un scrutin local din statul New York, considerat un test pentru politica lui Barack Obama, avea un uşor avans, marţi seară, în faţa rivalului său democrat, potrivit primelor rezultate ale comisiei electorale. Democratul Scott Murphy avea circa 62.000 de voturi faţă de 63.000 de voturi ale rivalului său republican, adică 49,6% faţă de 50,4%&. Scott Murphy a primit sprijinul public al lui Barack Obama, iar adversarul său pe cel al preşedintelui Partidului Republican, Michael Steele. Acest scrutin din cel de-al 20-lea district parlamentar al statului New York a stîrnit interesul atît al democraţilor, cît şi al republicanilor americani, fiind considerat un prim test pentru politica economică a preşedintelui Obama. Alegerile au ca miză ocuparea locului eliberat de Kirsten Gillibrand, care a înlocuit-o pe Hillary Clitnon în Senat, după ce aceasta a fost numită secretar de Stat.

Belarus - Împrumut refuzat

Rusia a refuzat să acorde un nou credit de 2,9 miliarde de dolari Belarusului, fostă republică sovietică aliată a Moscovei. La începutul lunii martie, Rusia şi-a anunţat decizia de a acorda Belarusului un credit suplimentar de o jumătate de miliard de dolari. Rusia acordase deja Belarusului un credit avantajos de 1,5 miliarde de dolari la sfîrşitul anului 2007 şi un altul de aproximativ un miliard de dolari, în 2008. În ianuarie, Fondul Monetar Internaţional a acordat statului Belarus un împrumut de 2,46 de miliarde de dolari, pentru a permite acestei ţări să facă faţă şocurilor externe provocate de intensificarea crizei internaţionale şi pentru a corecta slăbiciunile economiei sale.



12