Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 10 Iulie 2008 / 00:00 436 accesări

Italia - Spiritele se încing din nou

Patru români au intrat cu maşina pe trotuar şi au dat peste un cuplu de italieni. Bărbatul a murit, iar logodnica lui e în stare gravă. Carabinierii susţin că românii băuseră şi că au fugit de la locul accidentului. Incidentul a avut loc duminică seara, chiar în centrul oraşului Salerno. Românii, cu vîrste între 23 şi 26 de ani, munceau în construcţii. Tînărul aflat la volan a pierdut cotrolul maşinii şi i-a lovit pe cei doi italieni care se aflau pe trotuar. Salvatore Alfano, un tînăr de 34 de ani, a murit la spital. Martorii care au văzut accidentul sînt numeroşi, pentru că centrul oraşului era foarte aglomerat. Italienii i-au imobilizat pe doi dintre români. Carabinierii abia au reuşit să-i scoată pe tineri din mîinile mulţimii furioase. Doi dintre români au reuşit să scape şi au fost arestaţi abia marţi seară. Şoferul, Mihai Bodac, este acuzat de omucidere şi de refuzul de a acorda primul ajutor. Ceilalţi trei români, printre care şi un tînăr de 17 ani, vor fi acuzaţi pentru complicitate şi de părăsirea locului accidentului.

Turcia - Atentat şi răpire

Necunoscuţi înarmaţi au deschis focul, miercuri, în apropiere de Consulatul SUA din Istanbul, şase persoane fiind ucise în atac. Victimele sînt trei dintre atacatori şi trei ofiţeri de poliţie. Cîteva persoane care stăteau la coadă la vize au fost rănite în acest atac, dar şi un număr neprecizat de poliţişti. Misiunea diplomatică americană se află în cartierul Istinya din partea europeană a metropolei turce. Aproape concomitent cu acest incident, gherila kurdă a răpit trei turişti germani aflaţi într-o expediţie montană în estul Turciei. Agenţia de stat Anatolia a informat, citîndu-l pe guvernatorul Mehmet Cetin, că militanţi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan au coordonat răpirea, în provincia Agri, a celor trei turişti care făceau parte dintr-o echipă de 13 alpinişti. Răpirea turiştilor este o tactică rară a grupării kurde ale cărui activităţi se concentrează în principal pe atacarea obiectivelor militare din sud-estul Turciei. În provincia Agri, care este situată la graniţa cu Iranul, se află Muntele Ararat, o destinaţie preferată de alpinişti.

Liban - Ciocniri violente

Cel puţin o persoană a murit şi alte 33 au fost rănite ieri, în timpul ciocnirilor violente, dintre musulmanii şiiţi şi cei sunniţi, ce au avut loc la Tripoli, al doilea oraş ca mărime din Liban. Explozii şi focuri de mitralieră au putut fi auzite noaptea trecută în Tripoli, în urma ciocnirilor violente dintre susţinătorii sunniţi ai Guvernului şi alauiţi, apropiaţi mişcării şiite Hezbollah. Luptele au început după ce patru grenade au fost lansate pe o stradă ce separă districtul sunnit Bab Tibbaneh de districtul alauit Jabal Mohsen, scena ciocnirilor violente de luna trecută, soldate cu moartea mai multor persoane. Tripoli este dominat de coaliţia majoritară sunită antisiriană, în timp ce majoritatea alauiţilor din ţară păstrează legăturile cu Siria.

Mexic - Precipitaţii abundente

Ploile extrem de puternice care s-au abătut în ultimele săptămâni asupra Mexicului au provocat moartea a cel puţin 16 persoane şi 20.000 de sinistraţi, a anunţat marţi Comisia Naţională a Apelor. În prima săptămînă a lunii iulie, nouă morţi au fost descoperiţi în cinci state din Mexic. Ploi puternice au fost înregistrate în Tamaulipas, Veracruz şi Zacatecas. Noi reprize de ploi tropicale sînt aşteptate în zilele următoare, în special în regiunea Tabasco, acolo unde precipitaţiile au făcut un milion de sinistraţi anul trecut.

SUA - Încetarea testelor balistice

Casa Albă a declarat ieri că Iranul ar trebui să oprească imediat producţia de rachete balistice şi să înceteze testarea acestora. Noul apel a avut loc după ce autorităţile de la Teheran au lansat nouă rachete cu rază lungă şi medie de acţiune, inclusiv o rachetă Shabab 3, care putea ajunge pe teritoriul Israelului sau la bazele americane din regiune.

Ucraina - Tensiune în Crimeea

Partidul Svoboda i-a cerut preşedintelui Viktor Iuşcenko să declare stare de urgenţă în peninsula Crimeea, din cauza conflictului dintre participanţii la un marş de protest şi militarii ucraineni din Sevastopol. Liderul partidului Svoboda, Oleh Tiahnibok, a făcut această dezvăluire în cadrul sesiunii de marţi a Consiliului Regional din Liov. Acesta consideră necesară mobilizarea diviziilor forţelor Ministerului de Interne pentru a preveni noi acţiuni anti-ucrainene în alte oraşe din Crimeea. La 5 iulie, membrii partidului prorus Blocul Natalia Vitrenko şi cei ai organizaţiei neguvernamentale Comunitatea Rusă din Sevastopol s-au ciocnit violent cu marinarii ucraineni, ce încercau să instaleze o placă memorială, ca simbol al împlinirii a 90 de ani de la arborarea primului steag ucrainean pe ambarcaţiunile ruseşti din Marea Neagră în 1918.

Belarus - Arestări la Minsk

Un fost militant din opoziţia belarusă şi soţul fostului ataşat de presă al liderului opoziţiei Aleksandr Kozulin au fost arestaţi la Minsk, în cadrul anchetei privind explozia de la 3 iulie, soldată cu zeci de răniţi. Dmitri Korsak, fost militant din opoziţie, de 34 de ani, a fost plasat pentru trei zile în detenţie provizorie, a precizat o activistă pentru drepturile omului, Liubov Luneva.

Austria - Dizolvarea Parlamentului

Parlamentarii austrieci au votat în unanimitate pentru dizolvarea forului legislativ şi au autorizat declanşarea alegerilor anticipate în urma destrămării coaliţiei aflate la guvernare. Decizia survine în urma înţelegerii în acest sens dintre cele cinci partide parlamentare. Partidul Conservator OeVP şi-a anunţat luni retragerea din coaliţia de centru-stînga, aflată la putere din ianuarie 2007 şi a cerut alegeri anticipate. Partenerii din SPOe s-a raliat imediat acestei propuneri. Consiliul de miniştri de la Viena va apoba joi, într-o şedinţă extraordinară, votul din Legislativ. Urmează apoi anunţul formal al preşedintelui ţării privind organizarea scrutinului anticipat la 28 septembrie.

Marea Britanie - Spionaj intensificat

Serviciile secrete britanice au intensificat pentru prima dată după încheierea Războiului Rece activităţile de contraspionaj împotriva Rusiei. Surse guvernamentale au dezvăluit că Serviciul de Informaţii Interne este din ce în ce mai preocupat de activităţile de spionaj efectuate pe teritoriul britanic de agenţii străine. Jonathan Evans, directorul MI5, declara în noiembrie 2007 că numeroase resurse vor fi alocate pentru contracararea activităţilor de spionaj efectuate de ţări, precum Rusia şi China împotriva Marii Britanii. „Estimăm că cel puţin 20 de agenţii de spionaj străine operează, în prezent, în Marea Britanie sau împotriva intereselor britanice. Serviciile de informaţii ruse şi chineze sînt foarte active şi reprezintă principalul motiv de preocupare”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul MI5.



12