Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 30 Mai 2007 / 00:00 565 accesări

SUA – Recunoaşterea greşelii

SUA au recunoscut că două avioane militare americane au pătruns acum cinci zile în spaţiul aerian al Turciei. A fost o eroare de pilotaj, a declarat ambasadorul american la Ankara, după o întîlnire cu adjunctul şefului statului major general al armatei turce. Demnitarul a adăugat că ambele părţi consideră incidentul încheiat. Armata turcă a acuzat aviaţia americană că a pătruns ilegal, în data de 24 mai, în sud-estul ţării, chiar în zona de frontieră cu Irakul. Aparatele de luptă americane s-au întors în spaţiul aerian irakian după patru minute petrecute pe teritoriul Turciei. Incursiunea a tensionat relaţiile dintre cele două ţări. Ea a avut loc pe fondul discuţiilor referitoare la o eventuală operaţiune militară turcă împotriva kurzilor din nordul Irakului, acţiune neagreată de Washington.

Ucraina – Suspendare de două zile

Preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, a suspendat, marţi, decretul de dizolvare a Parlamentului şi a acordat Radei Supreme două zile pentru a aproba legile necesare, în vederea organizării alegerilor legislative anticipate în luna septembrie. După o criză care durează de mai multe luni, pro-occidentalul Viktor Iuşcenko şi rivalul său politic, considerat pro-rus, premierul Viktor Ianukovici, au căzut de acord în privinţa datei alegerilor anticipate - 30 septembrie. Acordul depinde acum de imprevizibilul Parlament de la Kiev, care, potrivit înţelegerii, trebuie să amendeze legea electorală şi să aprobe altă legislaţie şi lista alegătorilor.

Rusia – Test cu rachetă cu focoase multiple

Rusia a testat, pentru prima dată, un nou tip de rachetă balistică intercontinentală, cu focoase multiple, care poate evita sistemele antirachetă. Rachetele RS-24 pot fi armate cu pînă la 10 focoase diferite. SUA vor să instaleze zece interceptoare de rachete în Polonia şi un radar în Cehia, în cadrul proiectului scutului antirachetă. Administraţia de la Washington a adus în discuţie ameninţări provenind din Orientul Mijlociu şi mai ales din Iran, pentru a justifica extinderea acestui scut. Extinderea scutului în ţări din fosta sferă de influenţă a Uniunii Sovietice a provocat nemulţumirea Rusiei, care o consideră o ameninţare pentru securitatea sa.

China – Refuz categoric

Autorităţile de la Beijing au declarat din nou, marţi, la cîteva zile de la un apel al NATO de restabilire a legăturilor bilaterale, că nu acceptă varianta accidentului în distrugerea ambasadei sale din Belgrad de către Alianţă, în 1999. SUA, care a condus campania aeriană a NATO din Iugoslavia, din anul 1999, a explicat “greşeala” prin folosirea unei hărţi a Belgradului, învechită şi prost actualizată, care nu indica prezenţa ambasadei chineze în zona respectivă. NATO a declarat că a intenţionat să distrugă ceea ce credea că este sediul unei administraţii iugoslave care se ocupa de aprovizionarea cu armament a ţării. Explicaţia pentru acest raid, soldat cu trei morţi şi 20 de răniţi, nu a convins niciodată China.

India - Proteste violente

Cel puţin şase oameni au murit şi cîteva zeci de persoane au fost rănite în nord-vestul Indiei, în urma unor confruntări între localnici şi poliţişti. Violenţele au avut loc, după ce 20.000 de oameni au blocat o şosea din zonă pentru a convinge autorităţile să îi declare persoane defavorizate. Măsura le-ar permite acestora să beneficieze de ajutoare de la stat şi să se angajeze pe posturi speciale plătite de Guvern. Poliţiştii au încercat să împrăştie mulţimea, dar nu au reuşit. Sătenii au aruncat cu pietre, iar agenţii de ordine au ripostat cu armamentul din dotare. Cinci localnici au fost ucişi pe loc. Violenţele s-au extins şi în alte localităţi din zonă.

Siria - Bashar al-Assad reales

Preşedintele Bashar al-Assad a obţinut un nou mandat de şapte ani, cu 97,62% din voturi, în urma unui referendum organizat duminică, a anunţat, marţi, ministrul sirian de Interne, Bassam Abdel Majid. Referendumul a fost boicotat de partidele de opoziţie, care nu au statut legal în Siria. Participarea la vot a fost de 95,86%, aproximativ 11,19 milioane de alegători. Bashar al-Assad, în vîrstă de 41 de ani, a obţinut 97,29% dintre voturile exprimate la primul referendum pe care l-a cîştigat, în iulie 2000, la o lună de la moartea tatălui său, Hafez al-Assad.

Indonezia – Cutremur

Un seism de 6,1 grade s-a produs, marţi, în insulele indoneziene Mollucas, dar nu a fost emisă o alertă de tsunami, a anunţat agenţia de geofizică locală. Epicentrul a fost localizat la 40 kilometri la sud-est de oraşul Labuha.



12