Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 09 Decembrie 2013 / 00:00 549 accesări

GRECIA

Schimb de focuri mortal

Un poliţist grec şi doi presupuşi braconieri albanezi au murit într-un schimb de focuri care a avut loc, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, la frontiera dintre Grecia şi Albania, anunţă autorităţile din cele două ţări. Trei poliţişti greci aflaţi în patrulare în zona Prespa, situată la frontiera dintre Grecia şi Albania, au descins la o cabană în care erau doi albanezi suspectaţi de braconaj. Cei doi suspecţi au deschis focul spre poliţişti cu o armă automată, omorând un agent în vârstă de 43 de ani. Presupuşii braconieri au fost împuşcaţi mortal de Poliţie.

BELGIA

Accident cu minori la volan

Patru români minori, cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani, care circulau cu un autoturism cu numere de România false, au fost răniţi uşor într-un accident, după ce maşina condusă de unul dintre ei a părăsit carosabilul în timp ce era urmărită de Poliţie. Incidentul a avut loc în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, în orăşelul belgian Berlare din regiunea Flandra, la 40 de kilometri nord-vest de Bruxelles. Poliţia a încercat să oprească vehiculul în timpul unui control de rutină, dar copilul de la volan a refuzat să se conformeze semnalului agenţilor. Copiii implicaţi în accident ar proveni dintr-o tabără de rromi, iar doi dintre ei au mai fost cercetaţi penal în mai multe cazuri de furt, a precizat, ieri, MAE. Potrivit informaţiilor furnizate ambasadei României la Bruxelles de către autorităţile belgiene, în maşină s-au găsit mai multe obiecte furate. Minorii au fost răniţi uşor în urma accidentului şi au primit îngrijiri medicale corespunzătoare. Ei au declarat că ar proveni dintr-o tabără de rromi amplasată pe teritoriul Belgiei, dar nu au fost cooperanţi în ceea ce priveşte identificarea familiilor lor.

THAILANDA

Român arestat

Un cetăţean român de 52 de ani a fost arestat ieri, pe aeroportul de pe insula thailandeză Phuket, după ce în bagajele lui au fost găsite peste trei kilograme de cocaină. Agenţii vamali ai aeroportului internaţional din Phuket au depistat în bagajele românului Florin P. 3.165 grame de cocaină. Românul plecase din Sao Paulo, Brazilia, pe 4 decembrie, la bordul unui avion cu destinaţia Dubai. După o scurtă escală în Emiratele Arabe Unite, a sosit pe aeroportul din Phuket, Thailanda, ieri dimineaţă. Românul a recunoscut că a fost angajat pentru a aduce drogurile în Thailanda, fiind arestat şi inculpat pentru trafic de stupefiante.

TURCIA

Proteste violente

Cel puţin zece persoane au fost rănite, inclusiv patru poliţişti, în confruntările care au avut loc ieri, între Poliţie şi manifestanţi de etnie kurdă, în oraşul turc Diyarbakir, pe fondul tensiunilor apărute după moartea a doi manifestanţi kurzi. Aproximativ 5.000 de oameni s-au adunat în centrul oraşului Diyarbakir, iar forţele de ordine au intervenit pentru a-i dispersa, utilizând tunuri de apă şi gaze lacrimogene. Cel puţin cinci manifestanţi au fost reţinuţi. Manifestanţii, care au afişat portrete ale liderului Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), Abdullah Öcalan, sunt furioşi după moartea a doi etnici kurzi împuşcaţi de Poliţie. Mitinguri de protest au fost programate ieri şi în alte oraşe majoritar kurde, precum Batman şi Van.

COREEA DE SUD

Zonă de siguranţă aeriană extinsă

Coreea de Sud a anunţat, ieri, extinderea propriei zone de siguranţă aeriană, ca reacţie la o măsură similară adoptată de China în urmă cu două săptămâni. Noua zonă sud-coreeană de apărare aeriană se suprapune celei a Chinei, în Marea Chinei de Est, acoperind insula Ieodo (Suyan), revendicată de cele două ţări. Pe 23 noiembrie, Beijingul a extins zona de identificare aeriană, stârnind indignarea Coreei de Sud şi a Japoniei, precum şi criticile SUA. ”Urmează să ne coordonăm cu ţările vecine, pentru a evita confruntările accidentale”, a dat asigurări Ministerul Apărării de la Seul.

POLONIA

Bilanţul furtunii

Furtuna Xaver, care afectează, începând de joi, nordul şi estul Europei, a provocat moartea a cel puţin zece persoane. Pompierii au anunţat că trei persoane au murit, iar alta a fost rănită, vineri dimineaţa, după ce o rafală de vânt a doborât un arbore care a căzut peste o maşină, în apropiere de Lembork, în nordul Poloniei, una dintre ţările afectate de furtuna Xaver. Aproximativ 400.000 de locuitori rămăseseră fără curent electric. Ulterior, în presă au apărut informaţii despre încă şapte morţi în Norvegia, Olanda, Marea Britanie şi Danemarca. Astfel, bilanţul furtunii Xaver a ajuns la zece morţi. Rafale de vânt de până la 225 de kilometri pe oră au provocat perturbări importante în Marea Britanie, privând de electricitate aproximativ 100.000 de gospodării. În total, aproximativ 10.000 de locuinţe au fost evacuate în zona de coastă. Şcolile au fost închise în nordul Germaniei, iar alte regiuni, precum Berlinul, au anunţat că absenţele de la lecţii nu vor fi sancţionate. Potrivit unui site specializat în vânzarea biletelor de avion, fluege.de, 531 de zboruri au fost anulate, joi şi vineri, în Germania. În Olanda, inundaţiile au afectat Rotterdamul şi oraşul vecin Dordrecht. Compania aeriană KLM a anulat vineri aproape 20 de zboruri. Traficul feroviar a fost perturbat în sudul Suediei, până sâmbătă. Totuşi, vremea ar trebui să se îmbunătăţească în următoarele zile, au anunţat meteorologii.

BELGIA

Criminal condamnat

Adrian Fundăcescu, un român în vârstă de 25 de ani, a fost condamnat, vineri seara, la 25 de ani de închisoare, după ce a fost declarat vinovat de uciderea unei localnice din Aywaille, în provincia belgiană Liege, în noaptea de 20 spre 21 mai 2011. Victima, în vârstă de 39 de ani, a fost agresată în plină stradă şi constrânsă prin forţă să îl urmeze pe agresor, după care a fost violată şi strangulată. Cadavrul femeii a fost descoperit în ziua următoare, de trecători, acoperit cu frunze. Adrian Fundăcescu a fost identificat drept autorul faptelor. El frecventa aceeaşi cafenea ca victima şi se afla sub influenţa alcoolului atunci când a văzut-o trecând pe stradă şi a decis să o violeze. Acuzatul a contestat intenţia de a o ucide şi a vorbit despre un deces accidental, cauzat de violenţa din timpul violului. Dar juraţii au considerat că în timpul violului, care a durat mai multe minute, Adrian Fundăcescu a decis să ucidă victima pentru a se asigura că nu îl va denunţa. Pentru a o împiedica să strige, el a recurs la strangulare.

COREEA DE NORD

Veteran american expulzat

Coreea de Nord a anunţat sâmbătă că l-a expulzat pe americanul Merrill Newman, în vârstă de 85 de ani, arestat la sfârşitul lui octombrie şi acuzat de infracţiuni comise în războiul intercoreean. Merrill Newman, originar din statul american California, a fost expulzat din motive umanitare, a anunţat agenţia oficială KCNA. Newman participa la o excursie organizată în Coreea de Nord, fiind arestat pe 26 octombrie, pe aeroportul din Phenian. Anterior, agenţia KCNA a precizat că bătrânul este acuzat de comiterea unor delicte atât în calitate de turist, cât şi în timpul participării la războiul dintre cele două Corei, în perioada 1950-1953. ”În războiul din Coreea, am comis numeroase infracţiuni, care nu pot fi şterse, împotriva Coreei de Nord şi a poporului coreean”, mărturisea veteranul american într-o declaraţie prezentată de agenţia KCNA. Secretarul de Stat american, John Kerry, a îndemnat Coreea de Nord să-l elibereze pe fostul combatant american. Fără să îl numească pe Merrill Newman, şeful diplomaţiei americane a declarat pentru postul MSNBC că încarcerarea acestuia face parte dintre ”opţiunile necugetate ale Coreei de Nord”. Autorităţile nord-coreene deţin încă un american, Kenneth Bae, în vârstă de 45 de ani. El a fost arestat în noiembrie 2012 şi condamnat la 15 ani de muncă forţată pentru că este, potrivit Phenianului, un evanghelist care a introdus fraudulos în ţară materiale vizând să destabilizeze regimul.

UNGARIA

Anchetă vizând NSA

Partidul de guvernare Fidesz a prezentat o propunere pentru înfiinţarea unei comisii parlamentare care să investigheze potenţialele legături ale Ungariei cu scandalul interceptărilor din SUA. Fidesz a strâns un număr suficient de semnături pentru susţinerea propunerii. Aceasta prevede înfiinţarea unei comisii pentru a investiga implicaţiile ungare ale presupuselor activităţi de interceptare realizate de Agenţia Naţională de Securitate (NSA), precum şi a oricăror intenţii ale unor surse externe de a influenţa viaţa publică în Ungaria. Comisia este menită să stabilească dacă politicieni şi figuri publice ungare au fost interceptaţi şi dacă Ungaria s-a aflat printre statele-ţintă ale supravegherii realizate de NSA. De asemenea, ar trebui să determine dacă serviciile de informaţii ungare au fost implicate în vreun fel. Dacă va fi înfiinţată, comisia trebuie să pregătească un raport până la 18 martie 2014, cu informaţiile clasificate predate separat. Cei opt membri vor fi parlamentari care vor trece prin cea mai aprofundată verificare pentru asigurarea securităţii naţionale. La sfârşitul lui octombrie, WikiLeaks a publicat o hartă a staţiilor de interceptare operate de NSA Special Collection Service, care indica mai multe oraşe mari, printre care şi Budapesta. Ministrul de Externe, Janos Martonyi, a prezentat problema secretarului de Stat adjunct pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice, Victoria Nuland, solicitând mai multe detalii în ceea ce priveşte Ungaria.

ISRAEL

Distrugătoare germane

Germania a convenit să vândă Israelului două distrugătoare cu un miliard de euro, afirmă cotidianul german ”Bild”, în ediţia de sâmbătă, fără a cita vreo sursă. Aceste nave de război echipate cu torpile au fost folosite pentru protejarea conductelor de petrol israeliene, susţine cotidianul. Acesta subliniază că Yossi Cohen, consilier pentru Securitate Naţională în Israel, a fost la Berlin, săptămâna trecută, pentru a discuta despre armament. O purtătoare de cuvânt a Guvernului german a confirmat vizita lui Cohen la Berlin, dar nu a oferit detalii despre conţinutul discuţiilor.

IRAN

Inspecţie AIEA

Inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) au vizitat uzina de apă grea din oraşul iranian Arak, pentru prima dată în peste doi ani. Inspecţiile au fost autorizate de regimul de la Teheran conform acordului preliminar nuclear semnat cu marile puteri. În cadrul acordului, Iranul a promis renunţarea la unele activităţi nucleare în schimbul atenuării sancţiunilor economice internaţionale. Una dintre condiţiile acceptate a fost suspendarea reactorului de apă grea de la Arak. Complexul nuclear de la Arak este supravegheat în mod special de comunitatea internaţională, deoarece aici ar putea fi procesat plutoniu, un element esenţial pentru fabricarea de arme nucleare. Occidentul suspectează Iranul că încearcă să fabrice arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzaţiile. Inspecţia efectuată la complexul nuclear de la Arak reprezintă un test pentru intenţia Iranului de a se conforma acordului preliminar semnat cu marile puteri. Experţi ai Iranului şi ai marilor puteri se vor întâlni astăzi, la Viena, pentru o reuniune consacrată aplicării acordului preliminar pe tema controversatului program nuclear iranian. Discuţiile ar urma să dureze două zile.

EGIPT

Manifestanţi eliberaţi

Cei 21 de tineri egipteni, dintre care şapte minori, condamnaţi în primă instanţă la pedepse grele cu închisoarea pentru că au manifestat în favoarea preşedintelui islamist Mohamed Morsi, destituit de armată, au fost puşi în libertate de o Curte de Apel, sâmbătă. Cei 14 adulţi şi-au văzut pedeapsa de 11 ani de închisoare redusă la un an cu suspendare, iar cei şapte minori, condamnaţi în primă instanţă la detenţie într-un centru penitenciar pentru copii, până la majorat, au fost puşi în libertate supravegheată pentru trei luni, de către Curtea de Apel din Alexandria. Condamnarea lor în primă instanţă, la 27 noiembrie, a declanşat un val de nemulţumire în rândul apărătorilor drepturilor omului în Egipt şi în lume.



12