Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 10 Februarie 2012 / 00:00 363 accesări

ITALIA

Metodă inedită de furt

Doi imigranţi, un român şi o bulgăroaică, au fost arestaţi la Roma pentru furturi din metrou folosind o modalitate inedită: se sărutau şi se îmbrăţişau pentru a le distrage atenţia călătorilor, pe care între timp îi jefuiau. Cei doi tineri de circa 30 de ani se sărutau şi se îmbrăţişau printre călătorii din metrou şi, profitând de neatenţia acestora, le furau portofelele sau telefoanele. Scena a fost însă observată de un agent de poliţie care era în timpul liber şi care a semnalat incidentul la numărul unic de urgenţă. Cei doi tineri au fost arestaţi sub acuzaţia de furt calificat.

OLANDA

Reţea dezmembrată

O reţea de falsificatori români de carduri bancare, activi în Olanda şi suspectaţi că au retras zeci de milioane de euro din conturi bancare, a fost anihilată şi opt persoane au fost arestate. „În urma unei anchete privind un simplu furt prin efracţie în Olanda, ne-am dat seama că avem de-a face cu ceva mult mai important”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei din Haga. Poliţia olandeză a contactat poliţia română şi 15 persoane au fost ulterior arestate în România, pe 16 ianuarie, dintre care şase căutate în cadrul anchetei efectuate în Olanda. Alţi doi suspecţi, care făceau obiectul unor mandate de arestare europene emise de Olanda, au fost arestaţi la sfârşitul lui ianuarie, dintre care unul la Dordrecht, în vestul Olandei, şi unul în România. Falsificatorii sunt suspectaţi că au substituit de pe carduri bancare 36 de milioane de euro în 2009 şi aproape 20 de milioane de euro în 2010, iar cifra din 2011 ar putea atinge acelaşi nivel ca în 2009.

ISRAEL

Mesaj pentru poporul iranian

Preşedintele israelian Shimon Peres a adresat un mesaj de pace poporului iranian în timpul unui discurs în Parlament, în ciuda deceniilor de animozitate între cele două ţări. „Nu ne-am născut pentru a fi duşmani şi nu trebuie să trăim în duşmănie”, a afirmat acesta. „Să nu lăsăm ca drapelul ostilităţii să ne umbrească moştenirea istorică”, a adăugat Shimon Peres. Israelul acuză de câţiva ani Iranul, pe care îl consideră principalul său duşman, că vrea să construiască arme nucleare sub acoperirea unui program civil, lucru negat de Teheran. În ultimele săptămâni, zvonurile privind un posibil atac israelian asupra instalaţiilor nucleare iraniene s-au amplificat, alimentate de declaraţii ale liderilor israelieni şi de editoriale în presa internaţională. Săptămâna trecută, ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a calificat, din nou, regimul din Israel drept „tumoare periculoasă ce trebuie extirpată”. Înainte de Revoluţia Islamică din 1979, în perioada Şahului, Israelul şi Iranul întreţineau relaţii strânse în special în domeniul militar.

Pe de altă parte, Rusia a avertizat că speculaţiile Israelului privind fabricarea în Iran a unor arme nucleare ar putea avea consecinţe catastrofale.

CHILE

Accident feroviar

Un tren a ieşit de pe şine şi a intrat în plină viteză într-un bloc de locuinţe din capitala statului chile Santiago. Imaginile au fost surprinse de camerele de supraveghere instalate pe clădirile din apropiere. Trenul, un marfar, se apropia de un depozit, când a deraiat şi s-a lovit de clădire. În viteză, a acroşat şi patru maşini parcate lângă bloc. Din fericire, nimeni nu a fost rănit în accident, însă autorităţile nu pot preciza cauza accidentului.

PAKISTAN

Lider ucis

Unul dintre comandanţii al-Qaida din Pakistan, Badar Mansoor, a fost ucis într-un atac cu drone lansat de SUA, au anunţat oficiali locali. Atacul a avut loc la Miranshah, în provincia Waziristanul de Nord, în apropiere de graniţa cu Afganistanul. Badar Mansoor ar fi antrenat numeroşi terorişti şi ar fi planificat atentate sinucigaşe. Dacă se va confirma, uciderea sa va fi privită în SUA ca un succes al programului de atacuri cu drone. Gruparea al-Qaida nu a comentat informaţia

FRANŢA

Inculpare oficială

Fostul ministru francez al Muncii şi fost trezorier al partidului UMP al preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, Eric Woerth a fost inculpat pentru trafic pasiv de influenţă de către judecătorii care anchetează acuzaţii de finanţare politică ilegală şi suspiciuni de favorizare în legătură cu miliardara Liliane Bettencourt. Această inculpare a fost decisă miercuri seara târziu, după audierea lui Eric Woerth, care a sosit la Tribunalul din Bordeaux miercuri dimineaţa. Eric Woerth, în vârstă de 56 de ani, care a efectuat în calitate de ministru al Muncii reforma pensiilor dorită de Nicolas Sarkozy, a părăsit Guvernul în noiembrie 2010, după ce a fost implicat în cazul Bettencourt, bogata moştenitoare a companiei de produse cosmetice L\'Oreal, care deţine cea de a treia cea mai mare avere din Franţa. Acesta a negat întotdeauna că ar fi comis vreo infracţiune. Acuzaţiile la care trebuie să răspundă pornesc de la fosta contabilă a familiei Bettencourt.

KOSOVO

Trafic de organe

Rusia a cerut Consiliului de Securitate al ONU să susţină o iniţiativă sârbă privind crearea unui organism de anchetă vizând implicarea unor lideri kosovari în traficul cu organe umane. După ce şi-a exprimat îndoielile în legătură cu eficienţa anchetei desfăşurate de Misiunea de poliţie şi justiţie a UE în Kosovo, EULEX, privind participarea unor oficiali kosovari la traficul de organe, Rusia a subliniat că această anchetă este condusă de ţările care au contribuit la sosirea la putere a acestor persoane în Kosovo. În 2010, parlamentarul elveţian Dick Marty a dat publicităţii un raport în care îl acuză pe premierul kosovar Hashim Thaci că a condus, la sfârşitul anilor \'90, un grup infracţional responsabil de asasinate la comandă, răpiri şi trafic cu organe umane. În august 2011, diplomatul american John Clint Williamson a fost numit la conducerea grupul de anchetă însărcinat cu verificarea faptelor enunţate în raport. Grupul se află în prezent sub autoritatea misiunii EULEX.

NOUA ZEELANDĂ

Clădire improprie

O clădire care s-a prăbuşit în urma unui cutremur produs în urmă cu un an în oraşul neo-zeelandez Christchurch provocând moartea a 115 persoane, între care şi o româncă, nu îndeplinea standardele minime de construcţie. Clădirea de şase etaje Canterbury Television (CTV) nu îndeplinea standardele minime valabile în 1986, când a fost construită, se arată într-un raport al Departamentului pentru clădiri şi locuinţe. Aceasta s-a prăbuşit provocând moartea a 115 persoane, respectiv aproape două treimi din numărul total al victimelor cutremurului cu magnitudinea de 6,3 grade din 22 februarie 2011. Printre victime s-a aflat şi Tamara Lia Harca, de 59 de ani, care locuia în Christchurch şi era profesoară de limba engleză. Femeia venise în Noua Zeelandă în urmă cu şapte ani, împreună cu soţul ei şi unul dintre fii. Potrivit raportului, stâlpii de susţinere ai clădirii CTV nu erau consolidaţi suficient cu oţel. Bilanţul oficial al cutremurului a fost revizuit în creştere şi a ajuns în prezent la 185 de morţi.

UE

Îngheţarea relaţiilor

Al treilea grup ca mărime din Parlamentul European (PE), Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), a cerut îngheţarea contactelor cu Duma de Stat rusă, până când oficialii de la Moscova vor organiza alegeri parlamentare libere şi corecte. Propunerea intervine în condiţiile în care fostul premier rus Mihail Kasianov, co-preşedinte al Partidului Poporul Libertăţii, se află la Bruxelles pentru a discuta viitoarele alegeri prezidenţiale din Rusia. Preşedintele rus Dmitri Medvedev a respins rezoluţia, afirmând că nu înseamnă nimic, pentru că PE nu are nicio legătură cu alegerile din Rusia. La rândul său, Duma de Stat a avertizat că rezoluţia PE reprezintă „o ingerinţă în afacerile interne ale ţării”.



12