Telescopul spaţial James Webb a ajuns pe orbita sa finală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telescopul spaţial James Webb a ajuns pe orbita sa finală

Tehnologie 25 Ianuarie 2022 / 10:41 3523 accesări

La aproape o lună de la lansare, telescopul spaţial James Webb a ajuns pe orbita sa finală, aflată la o distanţă de 1,5 milioane de kilometri faţă de Terra, de unde va putea observa primele galaxii din univers, a confirmat luni NASA, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

Telescopul şi-a activat propulsoarele pe 24 ianuarie aproximativ la ora 19:00 GMT pentru a ajunge în punctul Lagrange 2 sau ''L2'', ideal pentru observaţii cosmice.

Telescopul James Webb a fostcomplet funcțional la două săptămâni după lansare.

Pe această orbită aleasă cu grijă, Pământul, Soarele şi Luna se vor afla de cealaltă parte a scutului solar al telescopului, asigurând astfel funcţionarea acestuia în condiţiile de întuneric şi frig necesare pentru a studia radiaţiile cosmice timpurii prin intermediul senzorilor săi infraroşii.

Este pentru a treia oară când telescopul îşi acţionează propulsoarele de la lansarea sa la bordul unei rachete Ariane 5, pe 25 decembrie.

Telescopul James Webb, a cărui realizare a costat NASA circa 10 miliarde de dolari, est unul dintre echipamentele ştiinţifice cele mai scumpe construite vreodată, comparabil cu predecesorul Hubble sau cu masivul accelerator de particule dezvoltat de CERN.

În timp ce Hubble era plasat pe o orbită în jurul Terrei, Webb va gravita într-o zonă din spaţiu denumită punctul Lagrange 2, unde forţele gravitaţionale ale Pământului şi Soarelui sunt echilibrate de forţa centrifugă a telescopului, ceea ce va face posibilă menţinerea unei traiectorii stabile cu un consum minim de carburant.

James Webb Space Telescope (JWST) a fost construit și pentru a ne arăta și cum s-au ”aprins” acum peste 13,4 miliarde de ani primele ”lumini”, într-un Univers super-întunecat. Telescopul ne va da mai multe date despre primele licăriri ale ”zorilor” universului, când primele stele și galaxii au început să-l populeze. Se speră că Webb, grație oglinzii uriașe și a capacității de a vedea în infraroșu, va permite vizualizarea mult mai clară a unor galaxii îndepărtate.



Ştiri recomandate

12