Teletext

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Teletext

Externe 24 Noiembrie 2007 / 00:00 593 accesări

Bulgaria - Cea mai redusă cotă de impozitare din Europa

Parlamentul bulgar a adoptat, vineri, cota unică de impozitare de 10%, cea mai redusă din Europa şi printre cele mai scăzute din lume. Nivelul actual al cotei unice de impozitare în lume care variază între 20 şi 24%. Amendamentul propus de cabinet a atras dezbateri tensionate în cadrul Parlamentului. “Acest sistem de impozitare va încuraja şi mai mult inechitatea socială în Bulgaria”, este de părere deputatul socialist Georgi Bliznashki. “Într-o ţară unde economia neagră este estimată la 30-40%, sistemul cotei unice de impozitare este singura modaliatate de constrîngere a oligarhilor şi bulgarilor bogaţi să plătească taxele”, a ripostat fostul premier şi liderul partidului de dreapta Democraţi pentru o Bulgarie Puternică (DSB), Ivan Kostov. De cînd Estonia a adoptat, în 1994, sistemul taxei unice, beneficiind de o creştere economică semnificativă, majoritatea ţărilor est-europene au devenit interesate de acest sistem, menit să atragă investitori străini şi să sporească transparenţa. Slovacia, România, Albania şi multe foste republici sovietice au adoptat sistemul cotei unice.

Rusia - Inculpat pentru deturnare de fonduri

Viceministrul rus de Finanţe, Serghei Storceak, specialist în datoria rusă, a fost inculpat, vineri, într-o afacere de deturnare de fonduri de peste 43 de milioane de dolari. “Clientul meu este inculpat pentru tentativă de fraudă comisă de un grup organizat la scară mare şi riscă între cinci şi zece ani de închisoare”, a confirmat avocatul său, Igor Pastuhov. Procedura de inculpare a lui Storceak, arestat la 15 noiembrie, a durat şapte ore, în centrul de detenţie al FSB, Lefortovo, a precizat avocatul. Presa rusă a comentat pe larg arestarea lui Storceak, considerînd-o un atac al serviciilor secrete împotriva aripii liberale a guvernului, înainte de alegerile legislative din decembrie. Storceak ocupa postul din noiembrie 2005. Înainte a condus departamentul de relaţii financiare internaţionale, datorie publică şi active financiare publice în acelaşi minister.

Ucraina – A demisionat Guvernul

Premierul ucrainean, Victor Ianukovici, a prezentat demisia cabinetului său, ieri, în timpul primei şedinţe plenare a Parlamentului ales prin vot la 30 septembrie. Deschiderea sesiunii parlamentare permite formarea unui nou Guvern. La deschiderea lucrărilor Parlamentului au fost invitaţi să participe premierul şi toţi membrii Executivului, precum şi foştii preşedinţi Leonid Kravciuk şi Leonid Kucima. Guvernul Ianukovici va lucra în continuare, pînă la alcătuirea noului cabinet.

Serbia – Tunel prăbuşit

Un tunel aflat în construcţie s-a prăbuşit la Belgrad, vineri, provocînd moartea unui muncitor şi rănirea altuia, a anunţat presa locală, citată de reuters. Tunelul din cartierul Rakoviţa, din sudul capitalei sîrbe, era în construcţie de zece ani, fiind destinat să reducă ambuteiajele din oraş.

Israel – Ofiţer inculpat de spionaj

Un ofiţer israelian în rezervă a fost inculpat, ieri, de tribunalul pentru districtul Tel Aviv, pentru spionaj în favoarea Iranului, Hamas şi Rusiei. Comandantul David Shamir, în vîrstă de 45 de ani, psihiatru militar, a fost inculpat pentru spionaj şi contacte cu agenţii străini pentru că ar fi transmis informaţii în legătură cu armata israeliană Iranului, Hamas şi serviciilor secrete ruse, potrivit postului de radio israelian. Informaţiile transmise se referă în special la desfăşurarea unităţilor medicale în timp de război şi amplasarea cartierelor lor generale, precum şi la planurile de evacuare a populaţiei civile.

Germania – Protestul poliţiştilor

Sute de poliţişti germani au participat, ieri, la un marş în centrul oraşului Frankfurt din estul ţării, pentru a protesta faţă de anularea controalelor la frontiera cu Polonia începînd de luna viitoare, cînd această ţară va fi inclusă în spaţiul Schengen. Purtînd un banner pe care scria ”Nu circulaţiei libere a teroriştilor şi criminalilor”, mulţi dintre poliţiştii care au participat la marş erau în uniformele de serviciu. Poliţiştii au cerut ministrului de Interne, Wolfgang Schaeuble, să revizuiască acest plan. Protestul neobişnuit al poliţiştilor reflectă temerile din Germania cu privire la o posibilă creştere a criminalităţii sau a numărului de imigranţi ilegali, după ridicarea controalelor la frontieră. Traficul transfrontalier s-a intensificat constant, în primele nouă luni ale anului, graniţa fiind traversată de peste 83 de milioane de persoane. Controalele de la frontieră au devenit mai puţin severe după extinderea UE din 2004, dar din 21 decembrie, spaţiul Schengen, format în prezent din 15 ţări, se va îmbogăţi cu alte nouă.

Bosnia – Herţegovina – Percheziţii

Trupele NATO şi ale forţei UE (EUFOR) din Bosnia au percheziţionat, ieri, locuinţele soţiei şi celor doi copii ai lui Radovan Karadzic, fostul lider politic al sîrbilor din Bosnia şi una dintre cele mai căutate persoane de justiţia internaţională. Operaţiunea a început la ora 4.00 GMT, în apropiere de Sarajevo, la Pale, fost cartier general al sîrbilor bosniaci în timpul războiului interetnic care afectat fosta republică iugoslavă între 1992 şi 1995. Operaţiunea a fost desfăşurată fără incidente, la cererea Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, avînd drept obiectiv obţinerea de informaţii şi de documente în legătură cu reţeaua de susţinere a lui Radovan Karadzic şi pentru a localiza fugarul. EUFOR şi NATO desfăşoară în mod regulat astfel de operaţiuni vizînd familia şi susţinătorii lui Karadzic. Pînă în prezent, tentativele de arestare au eşuat. Radovan Karadzic, fost lider politic al sîrbilor bosniaci în timpul războiului şi fostul comandant militar Ratko Mladic au fost inculpaţi în 1995, de TPI, pentru genocid, pentru rolul lor în conflictul bosniac.

India – Explozii în serie

Cel puţin şase persoane au murit, iar alte 20 au fost rănite, într-o serie de explozii produse ieri dimineaţă, în trei oraşe din nordul Indiei. Un oficial de la New Delhi a apreciat că este vorba despre acţiuni teroriste coordonate. Canalul de ştiri NDTV a relatat că exploziile s-au produs în apropierea tribunalelor locale. Acelaşi post de televiziune anunţă că atacurile i-a vizat pe avocaţii din aceste oraşe, care, în trecut, au refuzat să îi reprezinte pe teroriştii ajunşi în faţa justiţiei. Ipoteza nu a fost confirmată de autorităţi. În 2006, trei explozii produse la Varanasi au provocat moartea a 15 persoane şi rănirea altor 60.



12