Teodor Meleşcanu a devenit al doilea om în stat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În al doilea tur de scrutin Teodor Meleşcanu a devenit al doilea om în stat
Politică 10 Septembrie 2019 / 18:29 1644 accesări 2 comentarii

Propunerea PSD, senatorul ALDE Teodor Meleşcanu a fost ales marți seară preşedinte al Senatului, obţinând 73 de voturi, din 132 de voturi valabile, în turul al doilea.

„134 senatori şi-au exprimat votul. Două dintre voturi au fost nule. Teodor Meleşcanu - 73 voturi. Gorghiu - 59 de voturi. Ca urmare a faptului că a întrunit la al doilea tur de scrutin votul majorităţii senatorilor prezenţi este ales în funcţia de preşedinte al Senatului, domnul Teodor Meleşcanu”, a anunţat senatorul USR George Dircă, membru în comisia de numărare a voturilor.

La primul tur au fost 67 voturi pentru Teodor Meleşcanu, 49 pentru Alina Gorghiu, 13 pentru Ion Popa şi cinci voturi nule. Ca urmare a faptului că nu s-a întrunit la primul tur de scrutin votul majorităţii, nu a fost declarat câştigător niciunul dintre candidaţi

Potrivit articolului 23 din regulamentul Senatului: „Preşedintele Senatului este ales, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupului parlamentar, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de liderii grupurilor parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorităţii senatorilor prezenţi”.

Totodată, regulamentul prevede că „dacă niciun candidat nu a întrunit numărul de voturi necesar se organizează noi tururi de scrutin, la care participă primii 2 candidaţi care au obţinut cel mai mare număr de voturi sau, după caz, toţi candidaţii care s-au clasat pe primul loc, la egalitate de voturi, ori primul clasat şi toţi candidaţii care s-au clasat pe locul al doilea, cu un număr egal de voturi. Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a obţinut votul majorităţii senatorilor prezenţi.”

TĂRICEANU VA CONTESTA LA CCR

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat marți, în plen, după alegerea lui Teodor Meleșcanu (ALDE) cu voturile PSD, fără a fi susținut de grupul ALDE care a avut un alt candidat (senatorul Ion Popa), că vrea să depună o contestație la CCR.

Alegerea lui Meleșcanu „s-a făcut cu încălcarea prevederilor Regulamentului”, a declarat Tăriceanu. „Vă aduc la cunostință că vom face sesizare la CCR și îi invit pe cei care sunt de acord să semneze sesizarea”, a anunțat șeful ALDE.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.5453 secunde