Troica pentru Kosovo urmăreşte un acord de cooperare între sîrbi şi kosovari

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Troica pentru Kosovo urmăreşte un acord de cooperare între sîrbi şi kosovari

Externe 22 Noiembrie 2007 / 00:00 403 accesări

Mediatorii pentru provincia Kosovo urmăreşte să obţină măcar un acord pentru o viitoare cooperare între sîrbi şi kosovari, dacă chestiunea statutului provinciei nu este rezolvată. Kosovo se pregăteşte să proclame independenţa de Serbia, în timp ce aceasta nu acceptă decît o amplă autonomie pentru provincie. „Eforturile Troicii vizează măcar să se ajungă la un acord pe tema unei cooperări între Belgrad şi Priştina, lucru independent de cînd, cum şi dacă chestiunea statutului este rezolvată sau nu”, a afirmat negociatorul european Wolfgang Ischinger. „Fireşte, un acord pe tema statutului ar fi lucrul ideal”, a recunoscut diplomatul german. Acesta s-a referit la un studiu al Institutului WIIW pentru susţinerea unui acord de cooperare. WIIW a comparat costurile şi beneficiile diverselor ipoteze vehiculate în ultimii ani: autonomie sporită a Kosovo, suveranitate sîrbă, independenţa sub supraveghere internaţională sau un parteneriat. Ultima soluţie ar fi, potrivit institutului, cea mai avantajoasă economic. Potrivit WIIW, „normalizarea care ar rezulta dintr-un parteneriat instituţionalizat între sîrbi şi Kosovo ar duce la o scădere semnificativă a riscurilor, la o dezvoltare a investiţiilor şi comerţului, la perspective mai bune pentru integrarea în UE, la o netă dezvoltare economică a Kosovo şi la o creştere durabilă în Serbia”. Negocierile dintre sârbi şi kosovari care au avut loc, marţi, la Bruxelles, nu au dus la niciun rezultat, dar noi discuţii vor avea loc începînd cu 26 noiembrie, în Austria, timp de trei zile.

Pe de altă parte, emisarul rus în dosarul Kosovo a acuzat SUA că trăiesc într-o pseudorealitate deoarece apreciază că independenţa provinciei din sudul Serbiei este un fapt împlinit. “Americanii apreciază că separarea Kosovo a avut loc de facto. Noi evaluăm situaţia din punctul de vedere al dreptului internaţional şi nu a unei pseudorealităţi”, a declarat Aleksandr Botsan-Harcenko pentru cotidianul “Izvestia”. Acesta şi-a exprimat, de asemenea, regretul privind poziţia anumitor state europene care susţin că independenţa Kosovo este iminentă. Rusia, aliat tradiţional al Serbiei, se opune unui statut de independenţă supravegheată pentru Kosovo, proiect avansat de emisarul special al ONU, Martti Ahtisaari. Serbia propune majorităţii albaneze o autonomie sporită în interiorul graniţelor sale.

Un grup de ultranaţionalişti sîrbi i-a chemat, miercuri, la luptă pe deputaţii din Parlamentul sîrb pentru a apăra Kosovo, în cazul în care oficialii de la Priştina va proclama unilateral independenţa. „Vom intra în Kosovo cu forţa în cazul unei proclamări unilaterale a independenţei de către teroriştii albanezi şi comandanţii lor NATO, conduşi de SUA şi UE”, potrivit documentului transmis deputaţilor. Grupul a anunţat o manifestaţie la frontiera administrativă dintre Serbia şi Kosovo la 28 noiembrie, cînd sîrbii şi kosovarii vor avea ultima rundă de negocieri. Înfiinţat în luna mai la Krusevac, a preluat numele regelui Lazăr, care a condus forţele sîrbe în bătălia din 1389 împotriva armatei otomane. În octombrie, şeful misiunii ONU în Kosovo, Joachim Rucker, a interzis o manifestaţie a acestui grup în Kosovo, calificînd-o drept „o organizaţie ilegală”.



Ştiri recomandate

12