Turcia face presiuni asupra Germaniei să respingă cererile de azil ale soldaților turci din NATO

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Turcia face presiuni asupra Germaniei să respingă cererile de azil ale soldaților turci din NATO

30 Ianuarie 2017 / 07:25 513 accesări
Fikri Isik

Fikri Isik

Germania trebuie "neapărat" să respingă cererile de azil formulate de aproape 40 de militari turci ai NATO, a declarat duminică ministrul turc al apărării, Fikri Isik, în contextul în care Ankara a procedat la epurări masive după puciul ratat din iulie, scrie AFP.

Aproximativ 40 de militari turci, cei mai mulți cu rang înalt și care se aflau în baze ale NATO, "au făcut o cerere de azil în Germania", au informat sâmbătă publicația germană Der Spiegel și canalul de televiziune ARD într-un articol comun.

"Autoritățile și tribunalele germane trebuie să reflecteze la asta cu mare atenție și să respingă categoric cererile lor", a declarat Fikri Isik într-o înregistrare video publicată pe site-ul agenției proguvernamentale Anadolu.

El și-a exprimat speranța că autoritățile germane vor decide în acest sens și intenția de a discuta pe această temă cu omologul său german cu prilejul unei conferința NATO ce va avea loc luna viitoare.

Militarii citați de Spiegel și ARD au afirmat că se tem că vor ajunge la închisoare și "poate chiar torturați", dacă se întorc în Turcia.

Fikri Isik a dat asigurări că ei sunt implicați în tentativa de puci de la 15 iulie, ceea ce militarii neagă.

Aceste informații au fost publicate cu câteva zile înainte de vizita cancelarului german, Angela Merkel, în Turcia, la 2 februarie, într-un context de tensiuni între Ankara și Berlin.

După puciul eșuat, guvernul președintelui islamist-conservator Recep Tayyip Erdogan a lansat epurări masive care au vizat toate sectoarele societății, educației, precum și presa, armata și magistratura.

Taguri articol
TurciaPresiuniGermaniaCereriAzilSoldațiNATO


12