UE salută revenirea Phenianului la masa negocierilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

UE salută revenirea Phenianului la masa negocierilor

Externe 02 Noiembrie 2006 / 00:00 599 accesări

După ce a refuzat timp de aproape un an, Coreea de Nord a confirmat, miercuri, că va reveni la negocierile în şase părţi, menite să pună capăt programului său nuclear, pornind de la premisa că problema renunţării la sancţiunile financiare va fi abordată şi rezolvată în cadrul discuţiilor. "Aceste negocieri se vor relua anul acesta şi se vor desfăşura, cel mai probabil, în China", a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Ivanov. Comunitatea internaţională a impus sancţiuni Coreei de Nord, după ce a testat un dispozitiv nuclear, în urmă cu trei săptămâni.

Uniunea Europeană a salutat, miercuri, decizia Coreei de Nord de a reveni la masa negocierilor multilaterale pe tema programului nuclear. De altfel, decizia regimului stalinist de la Phenian a fost salutată de toate ţările participante la negocieri, Coreea de Sud, Statele Unite, China, Rusia şi Japonia. Şi preşedintele Statelor Unite, George W. Bush, şi-a exprimat satisfacţia pentru progresele realizate, subliniind că mai rămîn multe lucruri de făcut. Bush a reiterat că obiectivul este ca Phenianul să renunţe la toate programele nucleare şi la tot armamentul neconvenţional. În schimb, Rusia a reacţionat cu prudenţă. "Dacă este adevărat, salutăm această decizie", a declarat Igor Ivanov, secretarul Consiliului de Securitate rus. La rîndul său, secretarul general al Naţiunilor Unite speră că "negocierile vor produce rezultate pozitive".

Japonia a anunţat însă că va menţine sancţiunile impuse Coreei de Nord în pofida deciziei de a relua negocierile multipartite în dosarul nuclear, în timp ce directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a acuzat Phenianul că încearcă să şantajeze comunitatea internaţională. Yasuhisa Shiozaki, secretarul Cabinetului nipon, a declarat că Phenianul trebuie mai întîi să îşi îndeplinească angajamentul de a renunţa la programul nuclear, potrivit unei declaraţii comune obţinute în urma unei runde de negocieri multipartite din septembrie 2005.



12