UE scapă audiovizualul de acordul de liber schimb

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

UE scapă audiovizualul de acordul de liber schimb

Monden 17 Iunie 2013 / 00:00 389 accesări

Cineaştii europeni care s-au opus ca industria audiovizuală să fie inclusă în viitoarele negocieri privind un acord de liber schimb cu SUA au declarat victorie după ce miniştrii Comerţului din UE au anunţat că, momentan, acest sector nu va intra la masa negocierilor. Regizorii belgieni Jean Pierre şi Luc Dardenne au făcut anunţul după discuţiile cu uşile închise care au avut loc de vineri seară. Fraţii Dardenne sunt în fruntea grupului de regizori europeni care au cerut UE ca industria culturală să rămână protejată de competiţia directă cu Hollywood, din grup făcând parte şi regizorii de succes Wim Wenders, Ken Loach, Stephen Frears şi Pablo Almodovar. Franţa are tabăra cea mai protecţionistă privind audiovizualul, în contextul în care cel puţin 60% dintre filmele difuzate la TV în prime time trebuie să fie originare din Europa şi 40% să fie franceze. După o discuţie cu uşile închise ce a durat mai bine de 12 ore, UE a agreat în cele din urmă ca industria culturală să nu facă parte din negocierile comerciale care urmează să înceapă săptămâna aceasta, la summit-ului G8. Comisarul pentru Comerţ, Karel De Gucht, a lăsat discuţia deschisă, spunând că acest aspect va fi discutat în continuare cu negociatorii americani. De Gucht şi-a exprimat temerile că SUA ar putea adăuga măsuri protecţioniste, în cazul în care cultura va fi exclusă din negocierile comerciale.

PROTECŢIA CULTURII Un nou acord de liber schimb între UE şi SUA ar avea mize uriaşe. Împreună, acestea reprezintă o treime din comerţul mondial şi jumătate din producţia economică globală. Prognozele estimează că acordul, numit Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), ar putea impulsiona economia europeană, care în momentul de faţă stagnează, cu o sumă de 160 de miliarde de dolari pe an, la care se adaugă aproape 130 de miliarde de dolari, anual, la economia americană. Comisia Europeană a aprobat, în luna martie, deschiderea negocierilor pentru un acord de liber schimb cu SUA, incluzând sectorul audiovizual în mandatul negocierilor.

Printre cei care au luat parte la negocierile legate de excepţia culturală, ce au avut loc la finele săptămânii trecute, s-au numărat şi cineaştii Radu Mihăileanu şi Cristian Mungiu. Circa 6.200 de creatori au înaintat o petiţie către Parlamentul European, pentru a apăra votul masiv din PE în favoarea excluderii serviciilor audiovizuale din acordul comercial UE - SUA. Printre cineaştii români care susţin excluderea serviciilor audiovizuale din acordul comercial UE - SUA se numără regizorii Radu Muntean, Răzvan Rădulescu, Corneliu Porumboiu şi Adrian Sitaru.



12